Στην χώρα που γεννήθηκε ονομάζεται loaded potato soup και «λατρεύεται» όπως το mac’n’cheese, τα burgers, τα tacos και η pizza. Ο λόγος; Έχει απολαυστικά κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση μπέικον και λειωμένου τυριού.
Τα υλικά που απαιτούνται υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά και ο χρόνος που απαιτείται για την παρασκευή της είναι όσο χρειάζεται για να βράσουν οι πατάτες.
Υλικά:
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1,5 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 4 φλιτζάνια ζωμό κότας (από κύβο ή ψυγείου)
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 2 κουτ. σούπας μυρωδικά ψιλοκομμένα
- Αλάτι και πιπέρι
Γαρνίρετε με:
- 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί που λειώνει εύκολα όπως το τσένταρ
- Sour Cream (ή στραγγιστό γιαούρτι)
- Ψιλοκομμένο κριτσανιστό μπέικον
- Τσάιβς η ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το λάδι με το βούτυρο να κάψουν.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και περιμένουμε να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά, να ψηθεί το αλεύρι και να διαλυθούν οι σβώλοι και ρίχνουμε τις πατάτες. Ξανανακατεύουμε, αλατίζουμε με σύνεση -ο ζωμός, το τυρί και το μπέικον έχουν αλάτι-, ρίχνουμε πιπέρι και το μίγμα από τα αποξηραμένα βότανα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα και τον ζωμό, κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και ανακατεύουμε που και που ώσπου οι πατάτες να αρχίσουν να λειώνουν.
Στο ενδιάμεσο έχουμε ψήσει το μπέικον και το έχουμε τοποθετήσει σε απορροφητικό χαρτί κι έχουμε τρίψει το τυρί.
Σερβίρουμε στα πιάτα τη ζεστή σούπα και από πάνω γαρνίρουμε με το τυρί, το μπέικον και την sour cream ή το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι ή τα τσάιβς, ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε.
{https://www.youtube.com/watch?v=2AiYf-hOTF0&t=282s}