Στην Ελλάδα υπάρχει ένας «νόμος» στο επιχειρείν, ο οποίος τουλάχιστον στο παρελθόν είχε αρκετές εφαρμογές. Οι εταιρείες πτωχεύουν, αλλά οι βασικοί μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών συνεχίζουν πολυτελώς και με άνεση τη ζωή τους. Τα παραδείγματα πολλά.
Μια από τις πιο famous ιστορίες της high αθηναϊκής κοινωνίας και ένα διαχρονικό «talk of the town» των κοσμικών σαλονιών είναι οι επιχειρηματικές περιπέτειες του Ρίτσι Φρανσές. Μια ιστορία ανόδου και πτώσης που άφησε πολλές απορίες και σημαντικά ερωτήματα να αιωρούνται στον αέρα. Η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια παρά το άδοξο τέλος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, συνεχίζει να ατενίζει την καλή ζωή από τις πολυτελείς βίλες της, είτε στα «ορεινά» της Φιλοθέης, είτε στη χλιδάτη και πάντα πρόθυμη να στεγάσει «μυστικά» Μύκονο. Είναι αυτή η διπλή ζωή του ελληνικού επιχειρείν, που αναφέραμε παραπάνω. Mάλιστα, η βίλα της Μυκόνου που φαίνεται στην εικόνα, κυριολεκτικά στην κορυφή του λόφου, πραγματική «αετοφωλιά» φαίνεται ότι εγείρει σημαντικά θέματα πολεοδομικής φύσης, όπως αν είναι νόμιμες οι εκσκαφές των βράχων. Αλλά γι’ αυτό αρμόδιες είναι οι πολεοδομικές Αρχές του νησιού και ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τζορμπατζόγλου, ο οποίος αναμένεται να ασχοληθεί.
Η άνοδος και η πτώση
O Ρίτσι Φρανσές ήταν ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στο χώρο της λιανικής για αρκετά χρόνια, έχοντας συστήσει την εταιρεία Ridenco που έφερνε στην Ελλάδα την Timberland και τη Nautica, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς μετόχους της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα πολυκαταστήματα Αttica.
H οικονομική χρεωκοπία της χώρας και οι βαθιές αλλαγές στην κατανάλωση, οδήγησε τη Ridenco στο κατώφλι του άρθρου 99 και ακολούθως σε εκκαθάριση, με τον επιχειρηματία να τίθεται εκτός αγοράς. Πολλά από τα ακίνητα εκποιήθηκαν, όπως οι αποθήκες που διατηρούσε ο Ρίτσι Φρανσές στην Αυλώνα Αττικής.
Τα αρχικά χρόνια της ευδαιμονίας τίποτα δεν προμήνυε την άδοξη κατάληξη. Ο Ρίτσι Φρανσές ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία το 1969, όταν άνοιξε επί της οδού Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι, το γνωστό κατάστημα, Ritsi. Το μεγάλο βήμα έγινε κατά τη δεκαετία του 1980, όταν ο Φρανσές ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή της Timberland και αργότερα της Nautica στην Ελλάδα, κίνηση που γνώρισε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, οδηγώντας στην ίδρυση της Ridenco, την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την επέκταση στο εξωτερικό.
Η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε σταδιακά από το 2007 όταν η Ridenco άρχισε να εμφανίζει ζημιογόνα αποτελέσματα, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε παρουσιάσει έως τότε. Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της Ridenco διατηρούνταν σταθερός κοντά στα 48 εκατ. ευρώ, οι ζημίες άρχισαν σταδιακά να διογκώνονται και το 2008 άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση του δανεισμού. Το 2009 οι ζημιές ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο τέθηκε υπό καθεστώς επιτήρησης.
Η ταχύτατη υποχώρηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με την αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων, οδήγησαν το φθινόπωρο του 2010 στην ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 99.
Εδώ να σταθούμε σε ένα ενδιαφέρον σημείο, που είναι βέβαιο ότι χρήζει ανάλυσης και λεπτομερούς έρευνας. Ενώ στο τέλος της χρήσης 2010 οι ζημίες είχαν φτάσει στα 10 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απείχε πλέον εκατοστά από τον γκρεμό, η διοίκηση της εταιρείας δηλαδή ο Ρίτσι Φρανσές και τα λοιπά στελέχη δεν είδαν ούτε καν να μειώνονται τα μάλλον υπερβολικά προνόμιά τους. Το σύνολο των εξόδων διοίκησης την ίδια χρονιά (με ζημιές 10 εκατ. ευρώ δηλαδή) άγγιξε τα 37 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό τουλάχιστον υπερβολικό, αφού την ίδια χρονιά ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ, λιγότερος δηλαδή από τα έξοδα διοίκησης.
Το 2012, την τελευταία χρονιά λειτουργίας της επιχείρησης πριν αυτή τεθεί σε εκκαθάριση, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ridenco Συμμετοχών ήταν πλέον 5,68 εκατ. ευρώ με ζημίες 11,43 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 59,13 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση με το 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα
Την ίδια περίοδο ανιχνεύεται και ένα δεύτερο αξιοσημείωτο περιστατικό που αφορά τον πτωχευμένο επιχειρηματία. Η εσπευσμένη και ολίγον περίεργη αποχώρηση του από τα «Αττικά Πολυκαταστήματα». Να θυμίσουμε ότι ο Ρίτσι Φρανσές βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταβίβασης ποσοστού 10% που κατείχε η Ridenco, σε εταιρεία συμφερόντων του έναντι τιμήματος 1,3 εκατ. ευρώ κατά την κρίσιμη για τον ίδιο επιχειρηματική περίοδο του 2010 – προ της υπαγωγής στο άρθρο 99. Το ποσό φαίνεται ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική αξία της εν λόγω συμμετοχής, όπως τουλάχιστον εκτιμούσαν τότε οι παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό είναι ένα σημείο που φαίνεται ότι δεν προβλημάτισε εκείνη την εποχή τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και της Κεφαλαιαγοράς, αλλά - ποιος ξέρει… - ποτέ δεν είναι αργά. Η μεταβίβαση του ποσοστού έγινε, τότε, από τη Woodland με έδρα την Κύπρο που τέθηκε προς εκκαθάριση προς την Brighttype Ltd.
H… επάνοδος
Όμως απ’ ό,τι φαίνεται, η γλυκιά ζωή του Ρίτσι Φρανσές στις επαύλεις του στη Μύκονο και τη Φιλοθέη δεν έχουν πτοήσει το επιχειρηματικό του «ταλέντο». Παρά την πτώχευση λοιπόν και τις αποτυχίες, που επαναλαμβάνουμε πως είναι περίεργο να μην έχουν απασχολήσει ποτέ τη Δικαιοσύνη, «ξανά προς τη δόξα τραβά».
Τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε μία νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Ο επιχειρηματίας έχει συστήσει - μεταξύ άλλων - μία νέα εταιρεία με την επωνυμία «Maurice Frances Ανώνυμη Εμπορική Συμβουλευτική Εταιρεία», η οποία έχει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της Timberland στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχουν η κόρη του Ιζαμπέλα Φρανσές, καθώς και η σύζυγός του, Μυρτώ Καροτσιέρη. Μικρά πράγματα, χαμηλοί τζίροι και πάλι ζημιές, αλλά η περιπέτεια συνεχίζεται. Ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας το 2022 ήταν 2,13 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 193,7 χιλιάδες ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 1,84 εκατ. ευρώ με κέρδη μετά από φόρους 152,48 χιλιάδες ευρώ.
Ο επιχειρηματίας από την πλευρά του έχει την ευθύνη επίβλεψης του δικτύου και η κόρη του είναι επιφορτισμένη με τις εισαγωγές και την εμπορική διακίνηση των προϊόντων της μάρκας.