Ο χρυσός συνεχίζει να επωφελείται καθώς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (30/11), η τιμή του «έσπασε» κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.800 δολάρια ανά ουγγιά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Newsweek, έρευνα που διεξήχθη από την Goldman Sachs, ανέφερε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει το όριο των 2.900 δολαρίων στις αρχές του 2025, ενώ αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι το ορόσημο των 3.000 δολαρίων δεν είναι μακριά.
Επισημαίνεται ότι ο χρυσός θεωρείται ασφαλής επένδυση, ιδιαίτερα σε περιόδους διεθνούς αναταραχής, όπως η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και η πολιτική αβεβαιότητα, με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, οι τιμές του χρυσού έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 34%, μέσα στο 2024, μέχρι στιγμής.
«Ο χρυσός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών», δήλωσε στο Reuters ο Κέλβιν Γουόν, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA για την Ασία και τον Ειρηνικό, προσθέτοντας το εξής: «Βραχυπρόθεσμα, ο χρυσός θα αντιμετωπίσει αντίσταση στα 2.800 δολάρια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα 2.826 δολάρια».
Η μάχη Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ και ο χρυσός
Βέβαια, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Κάμαλα Χάρις, και ο αντίπαλός της και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν μπει στην τελική ευθεία των προεκλογικών εκστρατειών τους, με τις εκλογές να διεξάγονται στις 5 Νοεμβρίου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η νίκη θα μπορούσε να είναι οριακή για οποιονδήποτε από τους δύο υποψηφίους, με αρκετές Πολιτείες-«κλειδιά» να είναι προς το παρόν πολύ κοντά.
Πάντως, η άνοδος των τιμών του χρυσού σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταραχών δεν αποτελεί έκπληξη, όπως δήλωσε στο «Newsweek» ο Μάικλ Μάρτιν, αντιπρόεδρος Στρατηγικής Αγοράς της TradingBlock.
Χαρακτηριστικά, ο Μάικλ Μάρτιν σημείωσε: «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Οι παγκόσμιες εντάσεις έχουν ιστορικά συμπέσει με άνοδο στις τιμές του χρυσού. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979, ο χρυσός υπερδιπλασιάστηκε σε αξία».
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs έχει αναφέρει το εξής: «Η ανησυχία για τον κίνδυνο οικονομικών κυρώσεων είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ενισχύσει την αγορά χρυσού. Οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
{https://youtu.be/MgAeT2SahHc}