Η παραδοσιακή μαγειρίτσα γίνεται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού γάλακτος και για τους fans είναι η κορυφαία στιγμή της πασχαλινής γαστρονομικής ευωχίας. Όμως, το αρνί και το κατσίκι, πόσο μάλλον τα εντόσθια, δεν ταιριάζουν σε όλα τα γούστα. Πόσο μάλλον δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπους με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Το συκώτι και τα εντόσθια είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη και λίπος και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν πρόβλημα υπερλιπιδαιμίας και ουρικού οξέος, αλλά και χολής ή ιστορικό γαστρίτιδας.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να γευτούν τον εμβληματικό πιάτο της Ανάστασης. Απλά, θα το κάνουμε αλλιώς. Με μοσχαράκι κομμένο σε μικρά κομμάτι, σε μέγεθος καρυδιού, που θα δώσει πλούσια γεύση και όλα τα ευεργετικά συστατικά του.
Ο σεφ Τίμος Ζαχαράτος έδειξε στο «Πάμε Δανάη» πως θα φτιάξουμε πεντανόστιμη μαγειρίτσα από μοσχάρι, μια συνταγή που μπορούμε να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές μέσα στον χρόνο.
Στην παρακάτω συνταγή μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του υγρού, ανάλογα με το πόσο ρευστή θέλουμε τη σούπα μας -με λιγότερο νερό γίνεται σαν φρικασέ-, να προσθέσουμε ρύζι ή, αν συντρέχουν λόγοι υγείας, να αφαιρέσουμε τους κρόκους από το αυγολέμονο και να το κάνουμε μόνο με ασπράδια.
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι σπάλα
- 1 μεγάλο μαρούλι
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμύδια
- 1 μάτσο άνηθο
- 100 ml λευκό κρασί
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- 3 λεμόνια
Δείτε πως θα φτιάξετε τη μαγειρίτσα με μοσχάρι: