ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση
LIVE

ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση

Με 138 ψήφους η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

19:49 - 12/10/2024
Τελευταία ενημέρωση: 21:19 - 12/10/2024

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε με τρεις ώρες καθυστέρηση, καθώς η Κουμουνδούρου αναζητούσε απαρτία προκειμένου να ξεκινήσει. Όταν τελικά επιτεύχθηκε η απαρτία από το στρατόπεδο «Κασσελάκη» μπήκε στην συνεδρίαση μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να μεταφέρει την πολιτική θέση της πλευράς του πρώην προέδρου.

Η ψηφοφορία στην Κ.Ε. του κόμματος, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (12/10), με άκρως επεισοδιακό τρόπο, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με 138 ψήφους.


LIVE

  • Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή Κ.Ε.

    21:19:44

    Ύστερα από σκηνές έντασης, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε, επομένως και η live κάλυψή της από το iEidiseis.

  • Σπίρτζης: «Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος»

    20:27:27

    Ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κ.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου, επαναφέρει την πολιτική της συντροφικότητας, την πορεία προς τα εμπρός και στο εσωτερικό του και στη χώρα, ήρθε η ώρα για ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο, να μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα, το κοινωνικό κράτος και να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος. Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου».

    Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε για τον Στέφανο Κασσελάκη το εξής: «Το συνέδριο δεν μπορεί να ακυρώσει την απόφαση γιατί η προθεσμία ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου και μετά την απόφαση που ελήφθη σήμερα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Η απόφαση είναι δικαίωση όσων δεν ανέχθηκαν συμπεριφορές θέσεις και αξίες που είναι έξω από τον κόσμο της Αριστεράς».

  • Ένταση μετά τη λήξη της Κ.Ε.

    20:25:25

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη καβγάδισαν λεκτικά με μέλη της Κ.Ε., φωνάζοντας: «Ντροπή να έχει δικαιώμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαιώμα ο πρόεδρος, είστε η ντροπή της Αριστεράς».

    Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, 12 Οκτωβρίου 2024

    Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, 12 Οκτωβρίου 2024

    Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, 12 Οκτωβρίου 2024

  • Πότε θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

    20:09:43

    Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

  • Πώς έγινε η ψηφοφορία στην Κ.Ε.

    20:09:06

    Στην ψηφοφορία παρόντα ήταν 152 μέλη της ΚΕ, 12 εκ των οποίων αρνήθηκαν να ψηφίσουν απόφαση με ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης υποστηρικτές του Κασσελάκη καβγάδισαν λεκτικά με μέλη της ΚΕ.

  • Αποκλείστηκε η υποψηφιότητα του Κασσελάκη

    19:53:51

    Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία (138 ψήφοι) ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης.

  • Σε λίγο η ψηφοφορία για την πρόταση αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη

    19:35:04

    Σε λίγη ώρα αναμένεται η ψηφοφορία της πρότασης η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αναφέρει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες

    19:32:52

    Ο κύκλος των ομιλιών - τοποθετήσεων ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια, γίνεται η ανάγνωση της πολιτικής απόφασης αναφορικά και με τις τροπολογίες επί του κειμένου.

  • Γεροβασίλη: «Το κόμμα έδειξε πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο»

    19:12:18

    «Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα» είπε σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται το Σάββατο (12/10) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου. Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό».

    Σε αυτό το πλαίσιο η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε: «Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο. Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι. Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα "Ως εδώ!". Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές; Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».

  • Τι θα τεθεί προς ψήφιση στην Κ.Ε.

    19:00:31

    Μέσα σε επεισοδιακό κλίμα, σε λίγη ώρα, να τεθεί προς ψήφιση η τροπολογία του κ. Μουζάλα που ζητά τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η τροπολογία του κ. Μαντζουράνη που ζητά τον αποκλεισμό του από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

  • ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: 151 οι συμμετέχοντες

    18:53:46

    Στους 151 είναι οι συμμετέχοντες στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της Θεοδώρας Τζάκρη, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπίρμπας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση ξεκίνησε με 147 μέλη επί συνόλου 293, κατόπιν έφτασε τους 150 και με τη Θεοδώρα Τζάκρη -που τελικά πήρε καρτελάκι για να μιλήσει- έφτασαν τα 151.

  • Φάμελλος: Είναι αντικομματική στάση κάποιο μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι

    18:48:06

    «Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

    «Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» πρόσθεσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΕΔΩ ολόκληρη η ομιλία Φάμελλου.

  • Τα «καρέ» της έντασης: Εικόνες από την εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    18:11:04

    KE_SIRIZA_ENTASI7_95c71.jpegKE_SIRIZA_ENTASI2_fce6e.jpegKE_SIRIZA_ENTASI6_b8b80.jpegKE_SIRIZA_ENTASI1_86b14.jpegKE_SIRIZA_ENTASI_9_3_dcfda.jpgKE_SIRIZA_ENTASI_9_2_4ddbe.jpgKE_SIRIZA_ENTASI_9_1_10b2a.jpgKE_SIRIZA_ENTASI_10_832e4.jpgKE_SIRIZA_ENTASI_9_d8351.jpg

  • Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η Γιώτα Πούλου - Θα παραμείνει απλή βουλευτής

    18:08:37

    Παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτής Βοιωτίας του κόμματος, Γιώτα Πούλου, πρόσωπο που ανήκει στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται επίσης να παραιτηθεί από ρόλους που κατέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, δηλαδή, θέση τομεαρχη, ΕΠΕΚάρχισσα, και θα παραμείνει απλή βουλευτής.

  • «Όχι» σε υποψηφιότητα του Κασσελάκη από τον Θεοχαρόπουλο

    18:07:20

    Κατά της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε, το Σάββατο (12/10), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές Αρχές από τον πρώην πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος. Και ρωτάω, αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές Αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητά του; Η απάντηση είναι προφανώς όχι».

    Ακόμα, ο ίδιος είπε: «Αυτό που συνέβη, επίσης, σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπομόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία, προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό. Τις προηγούμενες μέρες, δε, είδαμε SMS για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχλεση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο, γι' αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».

  • Ο Μουζάλας ζητά αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

    17:24:54

    Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιάννης Μουζάλας.

  • Κατατέθηκε πρόταση παραπομπής Κασσελάκη για διαγραφή

    17:08:54

    Πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατέθεσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.

    Εξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε: «Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη, 18ος είναι το εξώδικο, το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί, 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε, 20ός είναι η σημερινή προσπάθεια δι' αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν, να εμποδίσουν τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

  • Πηγές Κασσελάκη: «Το 147 είναι άκρως οριακό»

    17:07:24

    «Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από δυο πολιτικές παρατηρήσεις: πρώτον ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

    Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από τα δύο άτομα που λείπουν, ο ένας φέρεται να είναι ο Λαμπρινός και «δικαίως γιατί, ανήκε σε άλλο κόμμα, στην Νέα Αριστερά», όπως τονίζουν, αλλά «που πριν δυο εβδομάδες υπήρχε, αφού ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής». «Τώρα που δεν τους βόλευε, τον αφαίρεσαν», όπως σημειώνουν, ενώ «αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα μετά την παραίτησης του Μενέλαου Γκίβαλου», όπως τονίζουν.

    Κατά τις ίδιες πηγές, «10% του 147 δηλαδή 14 μέλη είναι από την πλευρά Πολάκη για τον αποκλεισμό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιες μεθόδους», καταλήγουν.

  • «Τζαρτζάρισμα» με Τζάκρη και Γεροβασίλη για το καρτελάκι - «Αν θέλει να μιλήσει, να διαπιστευτεί»

    16:21:30

    Μετά την είσοδο της στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε τον λόγο για να μιλήσει, χωρίς, όμως, να διαθέτει το απαιτούμενο καρτελάκι διαπίστευσης.

    Της εξήγησαν πως δεν μπορεί να μιλήσει καθώς δεν είχε γραφτεί ως παρούσα και δεν είχε το καρτελάκι, καλώντας τη να γραφτεί και να πάρει καρτελάκι αν θέλει να μιλήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν άμεση η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη καθώς φέρεται να απάντησε στην Θεοδώρα Τζάκρη: «Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί».

    Πηγές από την Κεντρική Επιτροπή σημείωναν για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τη Θεοδώρα Τζάκρη πως «που προσπάθησαν αυτό, σήμερα δεν τα κατάφεραν ιδιωτικώς, δεν γνωρίζουν και δεν έμαθαν και δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κανένα ενδιαφέρον για αυτόν, παρά μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει τον λόγο, χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστωθεί ως παρούσα, διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο. Είπαμε στη συντρόφισσα να κατέβει να διαπιστευτεί να πάρει το καρτελάκι της ότι είναι παρούσα και να μιλήσει. Μέχρι τώρα δεν το πήρε. Αν πάρει την κάρτα της θα θεωρηθεί παρούσα και θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία».

    Πηγές από την πλευρά Κασσελάκη ανέφεραν πως αρνήθηκε η ΚΕ τη λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που έθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

    Ειδικότερα, από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη σημείωναν πως η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε ένσταση για μη απαρτία.

    Είπε: «Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο».

  • Νέο σκηνικό έντασης έξω από την αίθουσα της ΚΕ - «Έξω από το κόμμα οι σεξιστές»

    16:18:51

    Ακόμη ένα «θερμό» επεισόδιο, ενδεικτικό του εμφυλιοπολεμικού κλίματος στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκε έξω από την αίθουσα της ΚΕ.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://x.com/iEidiseisGR/status/1845090991335780715}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Τετ α τετ Τζάκρη, Καπνισάκη, Μωραΐτη με Παυσανία Παπαγεωργίου

      15:51:37

      Την ώρα που η Θεοδώρα Τζάκρη, συνοδευόμενη από τους Μανώλη Καπνισάκη και Θάνο Μωραΐτη (διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), κατευθυνόταν προς την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής συνάντησαν τον Παυσανία Παπαγεωργίου, εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

      Για λίγα λεπτά συνομίλησαν και ύστερα όλοι μαζί αποχώρησαν με το ασανσέρ.

      Μετά από λίγα λεπτά η Θεοδώρα Τζάκρη κατέβηκε εκ νέου στον χώρο της Κεντρικής επιτροπής και μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης.

      tzakri_papageorgiou_3860a.jpgtzakri_papageorgiou_1_26d53.jpg

    • Η πλειοψηφία αποδίδει απόπειρα «σαμποτάζ» στον Κασσελάκη

      15:47:35

      Μετά την επίτευξη απαρτίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την έναρξη της συνεδρίασης, πηγές της πλειοψηφίας σημείωναν πως «απαρτία σημειώθηκε στην ΚΕ και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τη σαμποτάρει απέχοντας από αυτή».

      Σε αυτό το πλαίσιο ανέφεραν πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους» και κατέληγαν: «Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με τον σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Η δημοκρατία, όμως, έχει κανόνες και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξέρει να αυτοπροστατεύεται από όσους επιχειρούν τη διάλυση και την απαξίωση του».

    • Μαντζουράνης: Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειας κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα

      15:43:23

      Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους:

      «Η ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειας κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα.

      Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλώσεις δείχνει ότι περιφρονούν την δημοκρατική λειτουργεί του κόμματος εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτατου οργάνου που είναι η ΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όποια προσπάθεια περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών οφείλει να αυτοπροστατευθεί και θα αυτοπροστατευθεί με τις αποφάσεις που θα λάβει».

    • Επιτεύχθηκε απαρτία - Ξεκινά η συνεδρίαση

      15:11:29

      Επιτεύχθηκε τελικά απαρτία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.

      Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκινάει.

    • ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης

      14:45:24

      Ενδεικτικό του «εκρηκτικού» κλίματος έξω από την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής είναι το βίντεο που ακολουθεί.

      Παρά το γεγονός ότι η ώρα έναρξης έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, η συνεδρίαση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, καθώς αναζητείται απαρτία.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1845067462129090935}

    • «Γελοία μεθόδευση» καταγγέλλει ο Θανάσης Οικονόμου - Τι είπε για τα καρτελάκια και την απαρτία

      14:44:39

      Κι ενώ οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, ο Θανάσης Οικονόμου, που ανήκει στην πτέρυγα Κασσελάκη, μιλά για «γελοία μεθόδευση».

      Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη «γελοία μεθόδευση» με την οποία προσμετρούνται ως παρόντες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν έχουν πάρει καρτελάκι.

      «Παρευρεθήκαμε στον χώρο για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, δεν πήραμε καρτελάκια και δεν δώσαμε διαπιστευτήρια και θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να έχουν απαρτία», ανέφερε.

      «Μια ακόμα απαράδεκτη μεθόδευση. Είναι πολιτική η στάση μας, δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που θυμίζει μαύρες μέρες», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση των παρευρισκεμένων για ποιους λόγους δεν μπαίνουν στην αίθουσα.

      Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε διαπληκτισμούς μεταξύ των παρευρισκομένων που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και της λεγόμενης «πλειοψηφίας».

      Σημειώνεται, ότι προκείμενου να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΕ θα πρέπει να υπάρχει απαρτία, δηλαδή 148 μέλη.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1845066520897925349}

    • Η Τζάκρη καταγγέλλει μεθοδεύσεις ώστε να σχηματιστεί απαρτία

      14:18:26

      Με δηλώσεις της, η Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλε μεθοδεύσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου και των «87», έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία προκειμένου να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

      «Έχει περάσει μιάμιση ώρα από την ανακοινωθείσα ώρα έναρξης των εργασιών της ΚΕ και οι εργασίες της δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη γιατί δεν υπάρχει απαρτία.

      Η Γραμματέας και οι 87 καλούν συνεχώς μέλη, τα οποία όμως αρνούνται προς ώρας να προσέλθουν και να νομιμοποιήσουν την εκτροπή.

      Τι άλλο μέλλει γενέσθαι;

      Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα την συμμετοχη του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές!», σημείωσε.

      {https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/videos/3931143077116917}

    • Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Έγγραφο

      14:16:12

      Στη δημοσιότητα φέρνει το iEidiseis το έγγραφο που συνέταξε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ως εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

      Αναλυτικότερα, στην εισήγηση της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

      «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διαρροή του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Διαρροή η οποία δεν έχει καμία σχέση, ούτε με την Γραμματέα της ΚΕ, ούτε με τα όργανα του κόμματος. Και η οποία έγινε λίγες ώρες πριν την σύγκληση της ΠΓ, η οποία θα αποφάσιζε τη δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕ.

      Η εξώδικη διαμαρτυρία απέναντι στη ΚΕ και την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην πρόεδρο, είναι μια πράξη πρωτοφανής στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας και αντίθετη με θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι μια κίνηση απολύτως απαράδεκτη, και επιστρέφεται ως τέτοια στον αποστολέα.

      Η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά, και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ».

      eisigisi_pg_siriza_80bdf.jpg

    • Μόνο η Τζάκρη από τους Κασσελακικούς στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

      14:15:44

      Μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μεταφέρει την πολιτική θέση της πλευράς Κασσελάκη.

      Τα υπόλοιπα μέλη από το «στρατόπεδο» του πρώην προέδρου του κόμματος δεν θα μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης, απέχοντας από τη διαδικασία και επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».

      Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως ο αριθμός του σώματος προσδιορίστηκε στα 293 μέλη από τα 296.

    • Επεισοδιακή έναρξη με «μπλόκο» στις ταυτοποιήσεις όσων προσέρχονται

      14:15:29

      Το πολεμικό κλίμα φάνηκε με το «καλημέρα».

      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήθηκε σκηνικό έντασης στη γραμματεία, όταν τα στελέχη της πτέρυγας Κασσελάκη ζήτησαν να ταυτοποιούνται όσοι/ες εισέρχονται στην αίθουσα της συνεδρίασης, ώστε να είναι σίγουροι ότι οι συμμετέχοντες είναι πράγματι μέλη της ΚΕ.

      Ωστόσο, εισέπραξαν την άρνηση της άλλης πλευράς και έτσι δεν επιτράπηκε καμία ταυτοποίηση.

      Έτσι, οι Κασσελακικοί καταγγέλλουν ότι επιχειρείται να στηθεί μία «μαϊμού» απαρτία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν είναι μέλη του οργάνου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη.

      Με λίγα λόγια, θεωρούν ότι δόθηκαν καρτελάκια μελών της ΚΕ σε άλλα, άσχετα πρόσωπα που ανήκουν, ωστόσο, στην πτέρυγα των «87». Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι στην «επιχείρηση» που στήθηκε συμμετέχουν και στελέχη της πλευράς του Νίκου Παππά.

    • Προσελεύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

      14:14:57

      {https://vimeo.com/1018915938}

    • «Τελειώνουν» τον Κασσελάκη με τριπλή συμμαχία «87» - Νίκου Παππά - Πολάκη

      14:13:47

      Μία τριπλή άτυπη συμμαχία με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη, έχει στηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να μυρίζει «μπαρούτι».

      Μπορεί, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης να απέσυρε το απόγευμα της Παρασκευής το εξώδικό του προς το κόμμα «ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι» -όπως τόνισε σε ανάρτησή του-, ωστόσο, το στρατόπεδο των «87» δείχνει αποφασισμένο να κλείσει τους «λογαριασμούς» του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην εκτονώνεται.

      Η πλευρά Κασσελάκη καταλογίζει στους «87» ότι έχουν προαποφασίσει να τον αποκλείσουν από τις εκλογές ηγεσίας, ή ακόμα και να τον διαγράψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε μία νέα διάσπαση, κάτι που «πληρώνει» το τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται από τα ποσοστά του που όλο και συρρικνώνονται.

      Το έργο των «87» φαίνεται όμως πως διευκολύνεται από τη στάση που διατηρούν ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

      Το αίτημα περί αναβολής της συνεδρίασης που στήριξε η πλευρά Κασσελάκη και που θα μπορούσε ίσως να εκτονώσει την κατάσταση, δεν «πέρασε».

      Πιο αναλυτικά, στην Πολιτική Γραμματεία, χθες, τα στελέχη των «87», έχοντας την πλειοψηφία στο κομματικό όργανο, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος έθεσαν ζήτημα αναβολής της Κεντρικής Επιτροπής, αίτημα που καταψηφίστηκε. Υπέρ της αναβολής ψήφισαν τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Ο Παύλος Πολάκης ψήφισε λευκό ενώ απούσες ήταν η Ρένα Δούρου και Μαρία Κουβέλη. Οι Νίκος Σκορίνης και Πάνος Ρήγας έκαναν γνωστό πως θα απέχουν από την Κεντρική Επιτροπή.

      Ως προς τον Παύλο Πολάκη, ο ίδιος αναμένεται να απουσιάζει από τη συνεδρίαση, ωστόσο, τα μέλη της ΚΕ που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του –λέγεται ότι- θα είναι κανονικά παρόντα, γεγονός που διευκολύνει τον σχηματισμό απαρτίας που θα οδηγήσει στο «μπλόκο» κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

 

Ροή Ειδήσεων