Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Από στιγμή σε στιγμή το αποτέλεσμα

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Από στιγμή σε στιγμή το αποτέλεσμα

Live blog με όλες τις εξελίξεις - Θρίλερ με τη εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

14:10 - 18/07/2024
Τελευταία ενημέρωση: 19:32 - 18/07/2024

Σε μυστική ψηφοφορία, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφασίζουν σήμερα εάν θα δώσουν μια δεύτερη θητεία στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Live Blog όλες οι εξελίξεις.

Live η συζήτηση

Live Blog - Όλες οι εξελίξεις


LIVE

  • Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία - Εν αναμονή του αποτελέσματος

    14:41:46

    Η ψηφοφορία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Αναμένεται η καταμέτρηση για το τελικό αποτέλεσμα.

  • Σοσιαλδημοκρατές: «Η ψήφος μας δεν είναι λευκή επιταγή»

    14:39:06

    Καθώς οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να ψηφίζουν, οι Σοσιαλδημοκράτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφεραν πως κατάφεραν να υιοθετήσει τα αιτήματά τους στις κατευθυντήριες γραμμές της.

    «Κάναμε τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν πιο κοινωνικές και πιο πράσινες από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μια ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της φτώχειας και επιτέλους θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της στέγασης, με έναν Επίτροπο για τη στέγαση», δήλωσε η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και πρόσθεσε: «Η ψήφος μας δεν είναι λευκή επιταγή. Η δουλειά μας ξεκινά τώρα».

  • Οι Πράσινοι δίνουν «αέρα» στην Ούρσουλα

    14:35:11

    Η Τέρι Ράιντκε, συμπρόεδρος των Πρασίνων, βγήκε από την αίθουσα έχοντας ψηφίσει υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Έχω αποδείξεις!» αστειεύτηκε όταν τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για την ψήφο της. Πληροφορίες από τους Πράσινους αναφέρουν πως περίπου 9 με 10 ευρωβουλευτές είναι πιθανό να καταψηφίσουν, κυρίως από το Ιταλικό και το Γαλλικό κόμμα της ευρωομάδας.

    Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και οι υπόλοιποι 43 ευρωβουλευτές των Πρασίνων ψηφίσουν υπέρ τότε αυτό θα μπορούσα να δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στην Φον Ντερ Λάιεν, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew Europe.

  • Οι Πράσινοι υποστηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

    14:28:46

    Αν και δεν συμμετείχαν στις αρχικές συζητήσεις των πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) που αποφάσισαν την προώθηση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για επανεκλογή στην προεδρία της Κομισιόν, οι Πράσινοι ανακοίνωσε πως τη στηρίζουν για μια δεύτερη θητεία.

    «Ως μέρος της τετρακομματικής πλειοψηφίας, έχουμε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για το eugreendeal , καθιστώντας την ΕΕ πιο κοινωνικά δίκαιη και προστατεύοντας τη δημοκρατία», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στο X και τόνισε: «Κρατάμε την ακροδεξιά εκτός εξουσίας».

    Οι Πράσινοι μετά τις χαμηλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές προβάλλουν τον εαυτό τους ως φιλοευρωπαϊκό εταίρο της φον ντερ Λάιεν, ελπίζοντας να ενταχθούν στον κεντρώο συνασπισμό της στο Κοινοβούλιο, ακόμη κι αν αυτό είχε το κόστος ορισμένων πολιτικών παραχωρήσεων.

    Η απόφαση των Πρασίνων δεν σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής εντός της ομάδας θα υποστηρίξει με τη ψήφο του την φον ντερ Λάιεν. Η ψηφοφορία είναι μυστική και ορισμένοι αναμένεται να αποκλίνουν από τη γραμμή. Εάν πάντως η πλειοψηφία των 53 Πρασίνων υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν, αυτό θα της δώσει μια σταθερή πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

    {https://twitter.com/GreensEFA/status/1813888983106994468}

  • «Ναι» και από τους Σοσιαλδημοκράτες

    14:19:57

    Η Ιράτσε Γκαρσία, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, επικρότησε την ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη δημιουργία θέσης επιτρόπου στέγασης. Οι Σοσιαλιστές έθεσαν στο επίκεντρο της προεκλογικής τους εκστρατείας τις ελλείψεις κατοικιών και το υψηλό κόστος ενοικίων που βλάπτει τους ανθρώπους στις ευρωπαϊκές πόλεις.

    «Έχοντας αναλύσει τις προτάσεις της και μετά από εις βάθος συζητήσεις, η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ» της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοινώθηκε επίσημα στον λογαριασμό της ευρωομάδας στο X. Εάν ψηφίσουν όλα τα μέλη της, αυτό φέρνει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν 136 «ναι» πιο κοντά στην επανεκλογή της.

    {https://twitter.com/TheProgressives/status/1813891090673734141}

  • Μήνυμα από ΕΛΚ: Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία από τη VDL

    14:16:02

    «Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από τη VDL», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Siegfried Muresan, στέλνοντας μήνυμα προς τις υπόλοιπες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και ειδικότερα προς το Renew Europe, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

  • Τι θα κάνει η Μελόνι και η ακροδεξιά ομάδα της

    14:13:36

    Η «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» η ακροδεξιά ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται πως αποφάσισαν να καταψηφίσουν στην πλειονότητά τους της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το κόμμα της Μελόνι (28 ευρωβουλευτές) ενδέχεται είτε να ψηφίσει υπέρ, είτε να απέχει από την ψηφοφορία.

  • Το κουδούνι χτυπάει και οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν

    14:10:11

    Οι ευρωβουλευτές επιστρέφουν στην αίθουσα για να ψηφίσουν, ύστερα από συσκέψεις στις πολιτικές τους ομάδες. Εκατοντάδες βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν μυστικά υπέρ, κατά ή αποχή.

  • «Ναι» και από Πράσινους: «Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

    14:08:18

    Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως μπορεί να υπολογίζει πλέον και στις ψήφους των Πρασίνων – ή τουλάχιστον ενός μέρους αυτών. «Συμπεριέλαβε [στο σχέδιό της] θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, όπως την Πράσινη Συμφωνία, τη στέγαση και την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υλοποιήσει την Πράσινη Συμφωνία, όπως έκανε ήδη στην πρώτη θητεία», δήλωσε στο Politico ένας υψηλόβαθμος ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

  • Τα «κουκιά» για την επανεκλογή της

    14:05:09

    Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει την υποστήριξη τριών ευρωομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (Renew Europe). Φέρεται επίσης τις τελευταίες ώρες να κέρδισε και την υποστήριξη της Πρασίνων. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως περίπου ένα 15% των ευρωβουλευτών από κάθε ευρωομάδα ενδέχεται να μη δώσουν την ψήφο τους στη μυστική ψηφοφορία.

  • Χριστούγεννα μέσα στον... Ιούλιο - Παζάρια και «δώρα»

    13:59:42

    Η Φον ντερ Λάιεν μοιράζει πολιτικά δώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωβουλής για μια δεύτερη θητεία.

    Στην ομιλία της -που διάρκεσε σχεδόν μία ώρα- και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν από την ομιλία, η φον ντερ Λάιεν προσέφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές πολιτικών προτεραιοτήτων με βάση τις κλειστές συζητήσεις που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.

    Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι νέοι επίτροποι για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζει τις εργασίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ομάδας της, των σκληρών δεξιών «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

    Με το βλέμμα στο ΕΛΚ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε στην ομιλία της την ανταγωνιστικότητα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα, συμβολίζοντας τη σημασία που θα έχει κατά τη διάρκεια μιας πιθανής δεύτερης θητείας, με την ατζέντα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος να περνούν περισσότερο στο πολιτικό παρασκήνιο. Η δράση για το κλίμα ήταν στο επίκεντρο της υποψηφιότητάς της το 2019 για την πρώτη της θητεία.

    Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να επεκτείνει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040, ένα σχέδιο προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, εφόσον επανεκλεγεί. Αρκετές αριστερές ομάδες έθεσαν ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους τη σταθερή δέσμευση στους υφιστάμενους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 90% έως το 2040.

    Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να προωθήσει έναν επενδυτικό «μποναμά» για τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν επανεκλεγεί. Ανακοίνωσε ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» που θα κατευθύνει χρήματα σε όλα «από την τεχνητή νοημοσύνη έως το διάστημα, την καθαρή τεχνολογία έως τη βιοτεχνολογία». Σχεδιάζει επίσης να ρίξει νέο βάρος πίσω από ένα σχέδιο δεκαετιών για τη σφυρηλάτηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ.

  • Ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας

    13:56:47

    Μετά την καταδικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ για την Κομισιόν, ολόκληρη η ομάδα της Αριστεράς(48 ευρωβουλευτές) ζήτησε να καθυστερήσει η ψηφοφορία έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια του κορονοϊού.

  • Επευφημίες για Φον Ντερ Λάιεν όταν επιτέθηκε στον Όρμπαν

    13:49:37

    Η Φον ντερ Λάιεν κέρδισε επευφημίες και ένα μακρύ χειροκρότημα όταν επιτέθηκε κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για αυτό που αποκάλεσε «αποστολή κατευνασμού» να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα.

  • Υπόσχεση Φον Ντερ Λάιεν για μια πιο «ανταγωνιστική» οικονομία

    13:48:16

    Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στο να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.

  • Για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα μίλησε η Ούρσουλα στην ομιλία της

    13:47:04

    Το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης τονίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της υποψήφιας για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προταθεί μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και άμυνα στον κυβερνοχώρο.

    Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας - μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

    Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.

    H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».

    Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο για τη διεύρυνση (σ.σ στη θητεία που ολοκληρώνεται υπάρχει επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας).

  • Μια ημέρα μετά τη δικαστική απόφαση «βόμβα» κατά της Κομισιόν

    13:41:38

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά την απόφαση του γενικού δικαστηρίου της ΕΕ σε βάρος της Κομισιόν για παρατυπίες και απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για τις συμβάσεις εμβολίων για την COVID- 19.

Ροή Ειδήσεων