Η μισή Ελλάδα σε «πορτοκαλί» συναγερμό – Θυελλώδεις άνεμοι, κίνδυνοι πυρκαγιών (χάρτες, περιοχές)

Τι λένε για τον καιρό τις πυρομετεορωλογικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου στο iEidiseis.gr οι Γιώργος Τσατραφύλλιας και Θοδωρής Γιανναρός.
Η μισή Ελλάδα σε «πορτοκαλί» συναγερμό – Θυελλώδεις άνεμοι, κίνδυνοι πυρκαγιών (χάρτες, περιοχές)
Eurokinissi

Γράφει ο

08:28 - 29/06/2024
Τελευταία ενημέρωση: 08:31 - 29/06/2024

Συναγερμό έχουν σημάνει στις Αρχές οι επικίνδυνες συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων που ελλοχεύουν κίνδυνο πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Πολιτικής Προστασίας, Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες και νησιά Β.Α. Αιγαίου αντιμετωπίζουν το Σάββατο πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς (κατηγορίας 4). Την ίδια ώρα αρκετές άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα βρίσκονται στην κατηγορία 3.

Για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατηγορίας 4 θα τεθεί σε εφαρμογή το Σαββατοκύριακο το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αρμόδιων Αρχών, που προβλέπει εναέριες και χερσαίες περιπολίες από μέλη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στράτου.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει ήδη τεθεί σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν.

Ακόμα, θα απαγορευτεί η κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, όπως ορίζει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 Μποφόρ

«Ο μίνι συναγερμός που έχει σημάνει οφείλεται στην ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα φτάσουν τα 9 Μποφόρ το Σάββατο στα πελάγη και τα 7 Μποφόρ την Κυριακή», αναφέρει στο iEidiseis.gr o μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Η μισή Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση συναγερμού διότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που υπάρχει σε πολλές περιοχές και οφείλεται στον άνυδρο χειμώνα που προηγήθηκε, μαζί με την ενίσχυση των ανέμων δημιουργούν δυσμενείς πυρομετεορωλογικές συνθήκες», εξηγεί ο μετεωρολόγος και προσθέτει ότι: «Μπορεί να δροσίσει το Σαββατοκύριακο, να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε όλοι μας λόγω της ενίσχυσης των ανέμων».

«Οι περιοχές που βρίσκονται από το Σούνιο μέχρι το Λαύριο και τη Ραφήνα επηρεάζονται από το βορειοανατολικό ρεύμα και με δεδομένες τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν και τους ανέμους, είναι πιο ευάλωτες στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», επισημαίνει αναφορικά με τις περιοχές του Λεκανοπεδίου που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Θοδωρής Γιανναρός: Η αυριανή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη

«Με βάση τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας είναι ακραίες για την εποχή», τονίζει σε δήλωσή του στο iEidiseis.gr, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας FLAME και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος.

«Ο συναγερμός που έχει σημάνει αφορά το Σαββατοκύριακο και κυρίως το Σάββατο που έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση των Βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Ηπειρωτική χώρα. Θα πιάσουμε τα 7-8 μποφόρ τοπικά σε κάποιες περιοχές μπορεί να πιάσουμε ακόμη και 9 Μποφόρ, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Την Κυριακή θα υποχωρήσουν κάπως οι άνεμοι», αναφέρει ο κ. Γιάνναρος.

Όσον αφορά τη διαφορά του καιρού τύπου «hot - dry - windy» με το επεισόδιο «Less Hot - Less Dry - More Windy» που έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο κ. Γιάνναρος εξηγεί ότι «αυτό που επισημαίνεται από την πυρομετεωρολογική ομάδα, αυτή την φορά θα έχουμε λιγότερο θερμό καιρό, λιγότερο ξηρό αλλά πολύ περισσότερο ανεμώδη».

«Η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή σε περιοχές πάνω από το Αιγαίο, στην Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων), στην Κεντρική και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία, Έβρο (ανατολικά κυρίως τμήματα), Λέσβο, Χίο , και Ν. Κρήτη. Κυρίως λόγω της έντασης των ανέμων και της σωρρευτικής επίδρασης που έχουν οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και έχουν οδηγήσει στο να έχουμε υψηλή ευφλεκτότητα, η αυριανή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Αναφορικά με την χρονική περίοδο της ημέρας που η επικινδυνότητα είναι υψηλή ο κ. Γιάνναρος αναφέρει ότι «στο ανώτερο σημείο θα φτάσει το απόγευμα όπως τυπικά συμβαίνει. Από το πρωί θα υπάρχει σταδιακή ενίσχυση των ανέμων, ενώ από το βράδυ θα υπάρχει σταδιακή εξασθένιση. Την Κυριακή θα υπάρχει εξασθένιση των ανέμων αλλά υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα».

Πυρομετεωρολογική προειδοποίηση από την ομάδα Flame:

{https://www.facebook.com/flame.research.project/posts/pfbid024nZnMwJYzWA7yRVmg7bgLzLHZkyWVAEZcbJnu6nfdqmsqdWRkybntzhktdEceVdQl}

Meteo: «Καμπανάκι» για θυελλώδεις ανέμους - Ριπές ανέμου που θα φτάσουν τα 100 km/h

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ερχόμενο διήμερο αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Ειδικότερα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά το Σαββατοκύριακο 29/06-30/06, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Meteo, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (29/6) τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτνιάζουν με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 29/6 για έξι περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας το Σάββατο (29/06), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

xartis.jpg

Καλλιάνος: Ισχυροί άνεμοι το Σαββατοκύριακο

«Ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ θα πνέουν το Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο αυτό που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην καιρική εξέλιξη θα είναι οι ισχυροί βοριάδες που θα πνέουν από 7 έως 8 Μποφόρ και τοπικά θα φτάνουν ακόμα και τα 9 Μποφόρ μέσα στο Αιγαίο, αλλά και στην περιοχή της Αττικής», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Καλλιάνος για να συνεχίσει:

«Δεν θα φυσάει μόνο στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, θα φυσάει και στην Κεντρική και Νότια Εύβοια και στις νότιες Σποράδες και στην Αττική και στη Βοιωτία και στα ανατολικά της Πελοποννήσου, Κορινθία, Αργολίδα, σε περιοχές της Αρκαδίας αλλά και της Λακωνίας».

«Από το κέντρο της Αθήνας και στα ανατολικά προς τα Μεσόγεια θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ ισχυρές ριπές. Προφανώς στους γύρω ορεινους και ημιορεινούς όγκους θα φυσάει πάρα πολύ δυνατά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μια σπίθα αρκεί για να καεί ένα μεγάλο δάσος με τέτοιες ριπές ανέμων», κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 Μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 36 βαθμούς, στα δυτικά τους 35 με 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 36 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 29 με 32 και κατά τόπους στα νότια τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων