Κερατέα: Εκτός ελέγχου η φωτιά, κάηκαν σπίτια (βίντεο, εικόνες)

Έχουν εκκενωθεί και πολλοί οικισμοί στην Κερατέα λόγω της φωτιάς, μιας και στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.
Κερατέα: Εκτός ελέγχου η φωτιά, κάηκαν σπίτια (βίντεο, εικόνες)
iEidiseis

17:21 - 30/06/2024
Τελευταία ενημέρωση: 17:21 - 30/06/2024

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη κατάσβεση της μεγάλης μεγάλης φωτιάς στην Κερατέα, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή.

H πυρκαγιά μαίνεται σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 39 οχήματα. Από αέρος ρίψης πραγματοποιούν συνεχώς 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.

Η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν 4 διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις δουλεύουν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

{https://x.com/pyrosvestiki/status/1807340292405649523}

Στην περιοχή έχουν σπεύσει, παράλληλα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, επί τόπου βρίσκονται: 6 ΟΠΚΕ, 8 ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά τάξης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή της Πλάκας, όπου κάηκαν σπίτια, και κατευθύνεται προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο είναι ένα.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν πραγματοποιηθεί 52 απεγκλωβισμοί, ενώ δεκάδες είναι οι εκκενώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η Τροχαία ενημερώνει πως «λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας στα εν λόγω σημεία:

-Παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου και Λεωφόρου Πλάκας από την πλευρά Τογάνι
-Παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου και Λεωφόρου Πλάκας από είσοδο για Μαρκάτι»

Σε νεότερη ενημέρωσή της, η Τροχαία τονίζει πως διενεργούνται επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας:

-Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και Λεωφόρου Καραμανλή
-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
-Επαρχιακή Οδός Κερατέας - Αναβύσσου και παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στην φωτιά στην Κερατέα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Αθανάσιος Μακροδημήτρης, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται στρατιωτική βάση. Έκανε, μάλιστα, και έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ήχησε το πρώτο μήνυμα από το 112 καλώντας τους τους κατοίκους των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα να απομακρυνθούν μέσω ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κερατέα, 112

{https://x.com/112Greece/status/1807347215888797813}

Από τις 14:00 και μετά, δεν έχει σταματήσει να ηχεί το 112, καλώντας εκείνους που βρίσκονται σε Μαρκάτι και Άγιο Γεώργιο Θωρικού να απομακρυνθούν μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαυρίου προς Λαύριο.

{https://x.com/112Greece/status/1807364997812507032}

Προς Λαύριο, μέσω Καμάριζας, κλήθηκαν από την Πολιτική Προστασία να κινηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου ΚωνσταντίνουΛαυρίου.

{https://x.com/112Greece/status/1807374133832896721}

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κερατέα

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κερατέα

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κερατέα

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κερατέα

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Λαμία

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (30/6) στη Λαμία, όπου προκάλεσε ισχυρή κινητοποίηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της.

Το πύρινο μέτωπο καίει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμηλόβρυση.

Ειδικότερα για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 4ης ΕΜΟΔΕ, 8 οχήματα, ενώ από αέρος συνδρομή παρέχουν 1 ελικόπτερο της Υπηρεσίας και 5 αεροσκάφη.

Φωτιά νωρίτερα και στο Σουφλί Έβρου

Εστία φωτιάς ξέσπασε, το πρωί της Κυριακής (30/06), στο Σουφλί του νομού Έβρου, στην περιοχή Κορνοφωλιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Αρχές, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 7ης ΕΜΟΔΕ, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Μάλιστα, στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευτυχώς, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής (30/06), η φωτιά οριοθετήθηκε.

{https://x.com/pyrosvestiki/status/1807327074798960641}

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή (30/06)

Οι άνεμοι που πνέουν στη χώρα την Κυριακή (30/06) έχουν σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική, αφού υπάρχει πολύ ύψηλος κίνδυνος για φωτιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή (30/06) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για συγκεκριμένες περιοχές.

Αυτές οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας, Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Λακωνίας)

  • Περιφέρεια Κρήτης

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Λέσβου, Π.Ε. Χίου, Π.Ε. Σάμου, Π.Ε. Ικαρίας)

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Φθιώτιδας, Π.Ε. Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

{https://x.com/GSCP_GR/status/1806989008922198299}

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων