Ο λόγος για τους νέους με πτυχίο Ιατρικής. Το iEidiseis εντόπισε ένα νέο άνθρωπο σε αυτή τη φάση της ζωής και δίνει βήμα στις απόψεις του ενόψει και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Υγεία για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας.
Ο κ. Αλέξανδρος Γ. είναι ένας άρτι πτυχιούχος Ιατρικής και έτοιμος να κατακτήσει τα όνειρά του αφού πρώτα περάσει από τις συμπληγάδες της αναμονής για έναρξη ειδικότητας, της στρατιωτικής θητείας και της υπηρεσίας υπαίθρου…
Πότε και που τελειώσατε την Ιατρική και πως θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία των σπουδών σας;
- Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τον Ιούνιο του 2022. Η εμπειρία ήταν πολύ καλή και το επίπεδο των σπουδών υψηλό. Δυστυχώς είχαμε την άσχημη εμπειρία της πανδημίας στα κλινικά έτη (δηλαδή στα έτη που μπαίνουμε σε νοσοκομεία) το οποίο δυσκόλεψε το έργο μας και την προσπάθεια να μάθουμε σφαιρικά την επιστήμη μας.
Ποια ειδικότητα σάς ενδιαφέρει και με ποια κριτήρια την επιλέξατε;
- Προσωπικά με ενδιαφέρει η Ακτινολογία. Βασικό κριτήριο ήταν ότι το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό πεδίο και μου άρεσε πολύ από όταν τη διδάχτηκα καθώς μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Στο προσωπικό μου χρόνο έψαξα περισσότερα για την ειδικότητα αυτή καθώς λόγω της πανδημίας ήταν από τις ελάχιστες που δεν είδα στα νοσοκομεία. Στα κριτήρια επίσης είναι σίγουρα η επαγγελματική αποκατάσταση και το γεγονός ότι μου αρέσει.
Που θα κάνετε ειδικότητα; Υπάρχει αναμονή;
- Θα κάνω ειδικότητα στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη αναμονή. Την υπολογίζω γύρω στα 3,5 χρόνια για να ανοίξει η θέση μου. Εν τω μεταξύ θα υπηρετήσω τη στρατιωτική μου υποχρέωση και ακολούθως την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) και σκέφτομαι να κάνω και κάποιο μεταπτυχιακό.
Πως βλέπετε τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τους μελλοντικούς ειδικευόμενους;
- Γενικά τα βρίσκω πολύ καλά ως ιδέες αλλά μένει να τα δούμε να εφαρμόζονται. Και καλό είναι όταν αναγγέλλονται τα μέτρα να δίνουν και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Διότι το foundation έχει ακουστεί ένα χρόνο και παραπάνω και δημιουργεί άγχος. Δηλαδή είχε ειπωθεί ότι θα έχουμε ένα χρόνο θα περνάμε από διάφορες ειδικότητες πριν ξεκινήσουμε τη δική μας. Καλή ιδέα αλλά δεν βγήκε χρονοδιάγραμμα και τελικά σήμερα δεν ξέρω τι θα γίνει. Πολύ σημαντικό και χρήσιμο είναι επίσης ότι θα γίνεται κάτι σαν επαγγελματικός προσανατολισμός στις Ιατρικές Σχολές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που οι περισσότερες ειδικότητες είναι κορεσμένες αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέτρο.
Σκεφτήκατε να κάνετε ειδικότητα εκτός Ελλάδος;
- Το σκέφτηκα να πάω στην Αγγλία λόγω του προγράμματος foundation διότι την θεωρώ καλή εμπειρία αλλά λόγω υποχρεώσεων στην Ελλάδα (στρατός και αγροτικό) θα καθυστερούσα ακόμα περισσότερο να τελειώσω την ειδικότητα.
Σκοπεύετε να μείνετε και να εργαστείτε Ελλάδα ή έχετε υπόψη σας ότι μπορεί και να φύγετε;
- Στο μέλλον θέλω να είμαι στην Ελλάδα αλλά για την αρχή θα το σκεφτόμουν να εργαστώ λίγο στο εξωτερικό.
Θα συστήνατε σε ένα μικρότερο να σπουδάσει Ιατρική; Πιστεύετε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πρόσφορη;
- Η Ιατρική στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά πιστεύω οι μικρότεροι πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά και σφαιρικά τι σημαίνει να γίνεις γιατρός. Διότι είναι διαφορετικό το πως αντιλαμβανόμαστε την ιατρική στο Λύκειο, οι προσδοκίες που έχουμε όταν σπουδάζουμε και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όταν πια μπαίνουμε στην ειδικότητα.
Πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξήγγειλε μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο για να εξομαλυνθούν οι παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος εξειδίκευσης τα οποία περιλαμβάνουν:
- Η απόκτηση της ειδικότητας συνδέεται πλέον και στην Ελλάδα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό δυναμικό και βάσει αυτής της διασύνδεσης θα γίνεται πλέον η προκήρυξη των θέσεων των ειδικευόμενων γιατρών στις κλινικές του ΕΣΥ.
- Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική ενώ στον πυρήνα της βρίσκεται η αξιολόγηση και η επιβράβευση: Οι υποψήφιοι με τα περισσότερα τυπικά προσόντα θα προηγούνται στην επιλογή θέσης ιατρικής ειδικότητας.
- Η ιατρική εκπαίδευση θα γίνεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον νέο Χάρτη Υγείας και θα περιλαμβάνει στην ολοκλήρωσή του συμπλέγματα (clusters) νοσοκομείων. Δηλαδή ο ειδικευόμενος γιατρός θα εκπαιδεύεται στις συναφείς με την ειδικότητά του κλινικές των μικρών και μεγάλων νοσοκομείων που διασυνδέονται σε κάθε ομάδα.
- Προβλέπεται ότι κάθε χρόνο θα καθορίζονται συγκεκριμένες θέσεις που θα «ανοίγουν» για κάθε ιατρική ειδικότητα.
- Προβλέπεται επίσης επαγγελματικός προσανατολισμός στους φοιτητές της Ιατρικής ώστε να γνωρίζουν ποιες ειδικότητες μπορούν να υπηρετήσουν και ποιες θα εξυπηρετήσουν το σύστημα υγείας και τις ανάγκες του.
- Η διαδικασία της συμμετοχής των υποψηφίων για τις διαθέσιμες θέσεις ειδικότητας θα οργανωθεί στο πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων.