Υγεία

Εμβόλιο κατά του HPV: 50% κάτω του στόχου η Ελλάδα

Στην Ελλάδα του 2023 έχουμε εμβολιάσει μόλις το 50% των κοριτσιών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια υγεία. Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έχει δεσμευτεί η παγκόσμια κοινότητα για την εξάλειψη ενός καρκίνου!»… Τάδε έφη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς αναφερόμενος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV (που τον προκαλεί) και που συνίσταται σε κορίτσια και αγόρια από τα 9 ως τα 15 έτη.

Αλλά ενώ ο στόχος του ΠΟΥ μπήκε για τη δεκαετία 2020 με 2030, στην Ελλάδα του 2023 έχουμε εμβολιάσει μόλις το 50% των κοριτσιών αυτής της ηλικίας και για τα αγόρια ακόμα… αναρωτιόμαστε!

Η Ελληνική HPV Εταιρεία έχει απευθύνει έκκληση προς την ελληνική Πολιτεία για την εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στην Ελλάδα.

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επισημαίνει την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ΚΤΜ, από τον προληπτικό εμβολιασμό μέχρι τη θεραπεία των ασθενών, με συγκεκριμένες πολιτικές.

Όπως ανέφερε σε σχετική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, η ενασχόληση της πολιτείας με ανάλογα ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία προτεραιοποίησης και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλίζεται η συναντίληψη για την επένδυση ανάλογων πόρων.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 και συνακόλουθα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργος Καπετανάκης κατά την εισήγησή του.

Μέσα από την εφαρμογή του κανόνα 90/70/90 που υπαγορεύει τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών, τον συστηματικό προ-συμπτωματικό έλεγχο του 70% των γυναικών για ΚΤΜ με τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίο εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων ΚΤΜ τον 21ο αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΦΚΑ: Μένουν ορφανά χωρίς σύνταξη - Η προϋπόθεση της 15ετίας
Τρομακτικό τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη: Νεκρός 50χρονος - 4 τραυματίες (βίντεο)
Chevron Right