Τα κρούσματα χθες ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα μηνά και απ’ ότι φαίνεται η ανοδική τους πορεία θα συνεχιστεί και σήμερα γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους λοιμωξιολόγους μιας και το ολικό lockdown πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο επανέρχεται στο τραπέζι.
Η κατάσταση δε είναι δύσκολη τόσο στην Αθήνα, όσο και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει πώς η λόγω της μητροπολιτικότητας αυτών των περιοχών τα όποια μέτρα ίσως ληφθούν θα είναι δύσκολο να έχουν τοπικό χαρακτήρα, άρα θα εφαρμοσθούν οριζόντια.
Καθοριστικός παράγοντας πάντα αποτελεί σε όλες τις αποφάσεις η πίεση στο σύστημα υγείας. Δηλαδή, πόσα κρούσματα θα χρειαστούν νοσηλεία σε κλίνες covid ή κλίνες ΜΕΘ. Τα νούμερα ούτε σ’ αυτή την κρίσιμη μεταβλητή είναι καλά.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία είναι τα εξής:
Νέα κρούσματα:
Δευτέρα (1/2) 543 νέα κρούσματα (σε περίπου 10.000 τεστ)
Τρίτη (2/2) 1.261 νέα κρούσματα (σε 37.591 τεστ)
Νέες εισαγωγές Covid-19 :
Δευτέρα 148 ασθενείς
Τρίτη: 175 ασθενείς
Διασωληνωμένοι:
Δευτέρα: 244 ασθενείς
Τρίτη: 255 ασθενείς
Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό πανελλαδικά είναι 1.151, η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σήμερα βρίσκεται στο 40,48%, ενώ και η κάλυψη σε απλές κλίνες Covid-19, στο 23,10%.
«Lockdown Μαρτίου για τρεις εβδομάδες»
Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι η λύση για να την ανακοπή του τρίτου κύματος είναι, κατά την άποψή του, η επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00.
Όπως διευκρίνισε, έχει γίνει ήδη μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, πως προς το παρόν «δεν το προτείνω ακόμα».
Ημίμετρο χαρακτήρισε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και τόνισε:
«Αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
Ο καθηγητής επισήμανε επίσης πως πρέπει να περιοριστούν πολλές δραστηριότητες και εξήγησε πως μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Για τα σχολεία συγκεκριμένα, και το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν ενόψει της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, εκτίμησε ότι είναι λάθος να κλείσουν τελευταία. Όπως είπε είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετάλλαξης, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν για την ανάλυση των δειγμάτων τα εργαστήρια που υπάρχουν σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Δημόπουλος: Η Επιτροπή θα αποφασίσει για το lockdown
Την ώρα που είναι ολοένα πιο ορατή η επιβολή ενός αυστηρότερου lockdown, μετά και τα 1.261 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Θάνος Δημόπουλος αναφέρθηκε στα δεδομένα της επιδημίας στη χώρα μας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τόνισε πως γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στην πανδημία, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να είναι στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, αυτήν τη στιγμή, τα εν λόγω εμβόλια προφυλάσσουν την Ευρώπη από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.
Όσον αφορά στις σκέψεις που υπάρχουν για αυστηρό lockdown, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως «είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή, αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».
Επεσήμανε, δε, πως ‘’αντίδοτο’’ στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου», προσέθεσε.
«Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.
«Κοκκινίζει» και η Θεσσαλονίκη
Εκτός από την Αττική και την Πάτρα, «καμπανάκι» κινδύνου χτυπά για ακόμα μια φορά και για τη Θεσσαλονίκη, λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων, όπου χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 126 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Για τον λόγο αυτό στην πόλη μεταβαίνουν αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία της πανδημίας.
Η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί και οι δύο επικίνδυνες μεταλλάξεις (βρετανική, νοτιοαφρικάνικη), γεγονός που έχει ανησυχήσει έντονα τους λοιμωξιολόγους, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε πριν από μερικά 24ωρα και στην Πάτρα, τη δεύτερη από τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας που αποτελεί πηγή ανησυχίας για την πορεία του κορονοϊού.
Αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο των λυμάτων
Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.
Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου”, ενώ “προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».
Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε:
«Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία.
Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».
Σε ό,τι αφορά το σημείο εκκίνησης της αυξητικής καταγραφής του ιικού φορτίου ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε ότι «παρ’ όλες τις διακυμάνσεις στις μετρήσεις, που παρατηρούσαμε το προηγούμενο διάστημα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου φάνηκε μία τάση η οποία επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλά, δείχνοντας τη δυνατότητα της τεχνικής για έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς στην κοινότητα».
«Η ακρίβεια των μετρήσεων στο ημερήσιο δείγμα είναι μεγάλη λόγω του βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου στις διαδικασίες που εφαρμόζονται, καθώς και του μεγάλου αριθμού των επαναλήψεων, από 15 αντιδράσεις μοριακής διερεύνησης για την εκτίμηση του ιιικού φορτίου», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.
Στο συνημμένο διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.