«Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε ο καθηγητής Χημείας Ν.Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την εικόνα που δίνουν τα λύματα της Αττικής.
«Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε σχετικά και παρατήρησε πως υπάρχει σταδιακή αύξηση από τα Χριστούγεννα.
«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Εξήγησε ωστόσο ότι, η διασπορά δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιστροφή στην εργασία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
‘Όπως είπε, «τα λύματα δίνουν πληροφορίες για 7 με 10 μέρες μετά» και βάσει των στοιχείων της τελευταίας μέτρησης, που έγινε την περασμένη Τρίτη, είπε ότι «αυτό που σίγουρα θα δούμε, θα είναι μία αύξηση».
Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου».
Πάντως, τόνισε ο καθηγητής πως, παραδοσιακά οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».
Σε σημερινή επικοινωνία του καθηγητή με το iEidiseis, ο ίδιος διευκρίνισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από το Σάββατο. Πρόκειται για παρατεταμένη αύξηση που ανιχνεύτηκε το Σάββατο, τη Δευτέρα, την Τρίτη. Αγγίζει το 180% περίπου. Αναμένεται να φτάσει το 200%. Είναι κάτι που δε θέλαμε να δούμε αλλά και αναμενόμενο», λόγω της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών, της επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων κλπ..
Επισημαίνεται πως το πλεονέκτημα της επιδημιολογίας των λυμάτων είναι η αποτύπωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, κατά τους ειδικούς, κάτι που λειτουργεί ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Όποιος μολυνθεί θα «δώσει» ιικό φορτίο στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε τρεις ώρες έως τρεις μέρες, ανάλογα με το πώς νοσεί, και άλλους παράγοντες, είχε αναφέρει συγκεκριμένα στο iEidiseis ο κ. Θωμαΐδης προ ημερών. «Υπάρχει, λοιπόν, άμεση αποτύπωση της μόλυνσης».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταγραφή της «αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την 20η Οκτωβρίου. Ο ΕΟΔΥ άρχισε να τη “βλέπει” στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, εμείς είδαμε την κορύφωση στις 3 Νοεμβρίου, ενώ στα τεστ εμφανίστηκε στις 12 του ίδιου μήνα», μας είχε εξηγήσει ο καθηγητής.
Υπενθυμίζεται πως η αποψινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναμένεται γύρω στις 18.00, όπως κάθε απόγευμα, με τα βλέμματα όλων στους δείκτες που η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει στενά προκειμένου να αποφασίσει, αύριο, αν θα εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα, όπως εκτιμάται, και ποια.