Ας το παραδεχτούμε! Από την αρχή της πανδημίας υπήρχε η «σχολή» αφήστε τον κόσμο και την αγορά ελεύθερους, και η «σχολή» περιορίστε τους πάντες και τα πάντα για να σωθούμε! Η αλήθεια στην περίπτωση αυτή δεν κρύβεται κάπου στη μέση, όπως σε άλλα θέματα της ζωής, αλλά είναι πιο αντικειμενική αρκεί να γίνει σωστή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι σήμερα το ακόλουθο: Είναι η κατάλληλη στιγμή για άρση των μέτρων; Και ποιων μέτρων;
Στη γειτονική Ιταλία, που δοκιμάστηκε τα μέγιστα στην αρχή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν πρόκειται να παραταθεί πέρα από την 31η Μαρτίου», προαναγγέλλοντας την κατάργηση σχεδόν όλων των απαγορεύσεων.
Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα καταργηθεί σταδιακά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Η πρώτη χαλάρωση, με κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα αφορά τους ανοικτούς χώρους και ειδικότερα τα στάδια και γήπεδα, τις εκθέσεις, γιορτές και τα διάφορα καλλιτεχνικά θεάματα.
«Ο στόχος μα, είναι να ξανανοίξουν τα πάντα το γρηγορότερο δυνατό, αλλά συνεχίζοντας να παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας, για να ξαναπαρέμβουμε σε περίπτωση που η κατάσταση υποτροπιάσει», δήλωσε προσθέτοντας ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και θα καταργηθεί η καραντίνα λόγω επαφής με θετικά κρούσματα».
Λίγο βορειότερα, η Σλοβακία ανακοίνωσε επίσης χθες ότι καταργεί τους περιορισμούς από τον επόμενο μήνα, «αρχίζοντας με χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και προχωρώντας λίγο αργότερα στην κατάργηση των ορίων στις συναθροίσεις. Η πρώτη φάση της χαλάρωσης θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου. Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου και θα προβλέπει τερματισμό των ορίων για τις συναθροίσεις και των περιορισμών στο ωράρια λειτουργίας».
Ομοίως, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς κατά της COVID-19 από την 1η Μαρτίου, διατηρώντας όμως την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.
Οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών σε καταστήματα, εστιατόρια και χώρους πολιτισμού θα καταργηθούν και θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των κλαμπ.
«Όλο και περισσότερες χώρες αφαιρούν τους περιορισμούς, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αφαιρούμε τους περισσότερους περιορισμούς σήμερα, διατηρώντας ταυτόχρονα εκείνους που χρειάζονται περισσότερο», σχολίασε ο Μοραβιέτσκι.
Στην Ελλάδα κάτι αλλάζει στα νοσοκομεία
Χθες η αρμόδια επιτροπή ειδικών αποφάσισε να μην πάρει πίσω το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πριν από τη Καθαρά Δευτέρα. Αλλά στα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι λόγω COVID-19 ανέρχονται σε περίπου 3.700 με τους 2.870 να είναι σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι στις ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες 455, με το ΕΣΥ να παίρνει μια ανάσα μετά από μήνες πίεσης…
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΥΚΑ, η διοίκηση κάθε ΥΠΕ θα υποβάλλει στο υπουργείο πρόταση με το χρονοδιάγραμμα παραχώρησης κλινών COVID στις γενικές κλίνες κάθε νοσοκομείου. Ομοίως θα απελευθερώνει κλίνες ΜΕΘ COVID όταν το επιτρέπει η κατάσταση.
Στη συνέχεια θα διακοπούν οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει κλίνες COVID. Οι απλές κλίνες COVID στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ ήταν την περασμένη Πέμπτη 1.856, συμπεριλαμβανομένων 208 στον ιδιωτικό τομέα, και άλλες 220 ήταν οι κλίνες ΜΕΘ COVID. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ομαλοποίηση στη λειτουργία των κλινικών θα αρχίσει σταδιακά από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» μέσα στο Μάρτιο.