Υγεία

Γιατί μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα – Νέα έρευνα

Ο ύπνος έχει ευεργετικές ιδιότητες σε σώμα και πνεύμα, με νέα επιστημονική έρευνα να υποστηρίζει ότι ίσως χρειάζεται να κοιμόμαστε περισσότερο τον χειμώνα. 

Αν και ημερολογιακά διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του χειμώνα, η επιστήμη έρχεται να αποδείξει ότι ενδέχεται να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο κατά τους τρεις ψυχρότερους μήνες του έτους (τουλάχιστον όσον αφορά στους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου της Γης).

Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, όπως οι αρκούδες και οι σκαντζόχοιροι, οι άνθρωποι δεν πέφτουμε σε χειμερία νάρκη. Οι επιστήμονες, όμως, σύμφωνα με τον «The Independent», πιστεύουν τώρα ότι οι ανάγκες του σώματός μας για ύπνο μπορεί να αλλάζουν τους χειμερινούς μήνες.

Τι έδειξε η έρευνα για τον ύπνο

Ειδικότερα, 188 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ένα είδος μελέτης ύπνου, που ονομάζεται πολυυπνογραφία, στην Κλινική Ύπνου και Χρονοϊατρικής στο νοσοκομείο St. Hedwig του Βερολίνου. Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανέλυσαν την ποιότητα, τον τύπο και τη διάρκεια του ύπνου τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers In Neuroscience» πριν από μερικές ημέρες, διαπίστωσε ότι, τον χειμώνα, οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο κατά τη φάση REM του ύπνου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κοιμούνται για περίπου μία ώρα περισσότερο τον χειμώνα, αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν κρίθηκαν σημαντικά – τουλάχιστον σε στατιστικό επίπεδο.

Ο ύπνος REM είναι μέρος του κιρκάδιου ρυθμού μας, ο οποίος επηρεάζεται από τον κύκλο φωτός και σκότους, δηλαδή από τον Ήλιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τον χειμώνα, οι άνθρωποι κοιμούνται για 30 λεπτά περισσότερο κατά τη φάση REM απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Μάλιστα, θεωρούν ότι η αναπαραγωγή της έρευνας αυτής σε ανθρώπους με υγιή ύπνο θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική απόδειξη ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζουν τις συνήθειες του ύπνου τους στις διάφορες εποχές.

Ο Δρ. Ντίτερ Κουντς, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία από τις σημαντικότερες για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων. Η εποχικότητα είναι πανταχού παρούσα σε κάθε έμβιο ον σε αυτόν τον πλανήτη. Σε γενικές γραμμές, οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόζουν τις συνήθειες του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειάς του, στην εποχή ή να προσαρμόζουν το σχολικό και εργασιακό πρόγραμμα στις εποχιακές ανάγκες ύπνου».

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου

Ο ύπνος έχει τέσσερα στάδια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να διαρκεί περίπου από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, έχοντας φυσικά ευεργετικές ιδιότητες τόσο όσον αφορά στο σώμα μας αλλά όσον αφορά και στο πνεύμα μας.

Κατά το πρώτο στάδιο, αρχίζει η διαδικασία της επιβράδυνσης της αναπνοής και της χαλάρωσης των μυών. Όταν πέφτουμε για ύπνο, νιώθουμε μικρές συσπάσεις, τις λεγόμενες «υπνικές συσπάσεις». Στη δεύτερη φάση του ύπνου επιβραδύνεται η θερμοκρασία του σώματός μας, αλλά και ο καρδιακός ρυθμός.

Ακόμα, κατά το τρίτο στάδιο του ύπνου, ο οργανισμός μας θεραπεύει το σώμα. Αυτό σημαίνει πως επιδιορθώνει τους ιστούς, αναγεννά τα κύτταρα και καταπολεμά τις ασθένειες. Σε αυτό είναι το στάδιο, μάλιστα, κοιμόμαστε πιο βαθιά, κάτι που είναι απαραίτητο για να νιώθουμε ενέργεια την επόμενη ημέρα.

Τέλος, υπάρχει το στάδιο REM κατά το οποίο ο οργανισμός μας επεξεργάζεται συναισθήματα και αποθηκεύει τις αναμνήσεις του. Με άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση ο εγκέφαλός μας είναι πιο ενεργός και ονειρεύεται. Οι μύες μας είναι προσωρινά παράλυτοι – αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουμε όσα βλέπουμε στα όνειρά μας, ακόμα και αν αυτά επαναλαμβάνονται. Εάν αισθάνεστε ότι δεν θυμάστε τα περισσότερα από τα όνειρά σας, υπάρχει λόγος, καθώς ορισμένοι νευρώνες που πυροδοτούνται κατά τη διάρκεια της REM φάσης, μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να ξεχάσει νέες πληροφορίες. Βασικά, αυτό συμβαίνει για να εξοικονομήσουμε χώρο για πιο σημαντικά πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Συννεφιασμένη η Καθαρά Δευτέρα – Πού θα βρέξει σήμερα
Πανελλήνιες 2023: Τα τμήματα με χαμηλές βαθμολογίες, αλλά μεγάλη εργασιακή απορρόφηση
Chevron Right