Υγεία

Κεντρικό μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς 2021: USE HEART TO CONNECT

Το iEidiseis επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ιωάννη Κανακάκη ο οποίος σημείωσε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία».

Η πανδημία δημιούργησε νέα προβλήματα και απαίτησε σύγχρονες λύσεις… Οι καρδιολόγοι παγκοσμίως καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσήματα που αποτελούν τις πρώτες αιτίες θανάτου, παρά την πανδημία και παρά τους διάφορους καρκίνους… Γι’ αυτό φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς μάς προτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να συνδεθούμε με τον κόσμο και το γιατρό μας.

Το iEidiseis επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Ιωάννη Κανακάκη ο οποίος σημείωσε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κύριοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία. Επίσης πρόσφατα έχει ενοχοποιηθεί και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η έλευση της πανδημίας COVID- 19 αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο».

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ΕΚΕ να μάς εξηγήσει γιατί η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση των καρδιοπαθών …

«Από την αρχή της πανδημίας οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS- Cov-2. Παράλληλα παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο αλλά συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check- up). Ασθενείς με εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αναζητούσαν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες με δυσμενή πρόγνωση. Τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάγκη να προστρέξουμε στις λύσεις που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία για να καλύψουμε αυτό το κενό επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και ιατρικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα αν μιλήσουμε για την Kαρδιολογία να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική φροντίδα των κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με την καρδιά”.

Ίσως φαίνεται κλισέ να ρωτάμε πως θα διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή εν μέσω υπερπληροφόρησης από ΜΜΕ και γιατρούς. Αλλά πείτε μας για άλλη μια φορά τι κάνει καλό στην καρδιά μας…

«Τονίζουμε καθημερινά τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης, της μεσογειακής διατροφής, του ελέγχου του σωματικού βάρους και τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος. Αλλά αυτή την περίοδο οι εφαρμογές στο κινητό και γενικά η ψηφιακή επικοινωνία μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να κινητοποιήσουν τους ασθενείς για καλύτερη φροντίδα της υγείας της καρδιάς.

Η Ε.Κ.Ε έχει ξεκινήσει προγράμματα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μέσω χρήσης έξυπνων συσκευών τηλεφώνου. Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή».
Ο πρόεδρος της ΕΞΕ μοιράζεται μαζί μας το φετινό μήνυμα της Εταιρείας για την παγκόσμια Ημέρα:

«Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έλεγξε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά δίκτυα. Μπορούν να συνδέσουν τους ασθενείς με τους φίλους, άλλους ασθενείς με την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για καλύτερη φροντίδα και υγεία της καρδιάς (USE HEART TO CONNECT PEOPLE WITH HEART)».

Kanakakhs 29 9 2021

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χιλιάδες αναδρομικά λάθη - Αναβρασμός στους συνταξιούχους από τους αποκλεισμούς
Champions League: Tο πρόγραμμα των σημερινών αγώνων (29/9)
Chevron Right