Υγεία

Δρ Andrzej Fal: Χάνουμε τον «πόλεμο» του καπνίσματος μη υιοθετώντας πολιτικές για τα εναλλακτικά προϊόντα

Για να αναχαιτίσουμε την πανδημία του καπνίσματος πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για έρευνα γύρω από τα νέα καπνικά προϊόντα που προκαλούν μειωμένη βλάβη.

Τάδε έφη ο Δρ Andrzej Fal, είναι πρόεδρος στην Polish Society of Public Health, επικεφαλής του τμήματος Αλλεργιολογίας, Πνευμόνων και Παθολογίας, στο Central Clinical Hospital και διευθυντής στο Institute of Medical Science, UKSW, Poland. Ο Δρ Fal μιλάει για «το χάσιμο όχι της… μάχης αλλά του… πολέμου» στα θέματα του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια, λόγω των χειρισμών που έχουν γίνει.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα το προσδόκιμο ζωής δεν εξαρτιόταν από την οικονομική ευμάρεια του ατόμου και του κράτους διότι οι άνθρωποι αρρώσταιναν και πέθαιναν από νόσους για τις οποίες δεν υπήρχε πρόληψη και θεραπεία. Σήμερα που οι θεραπείες είναι πολλές και οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο με χρόνια νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, το προσδόκιμο ζωής σχετίζεται άμεσα με τα χρήματα που διαθέτει η Πολιτεία για την θεραπεία των πασχόντων. Αλλά αντί να περικόπτουμε από εκεί που μπορούμε (βλάβες από το κάπνισμα κλασικού τσιγάρου) για να δίνουμε περισσότερα στην αντιμετώπιση ασθενειών, δεν το κάνουμε επειδή παραμένουμε εν πολλοίς αρνητικοί στην παραδοχή ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικά τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες νόσησης και θανάτου»…

Σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκε ο καθηγητής Fal στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του φετινού 6th Summit Tobacco Harm Reduction από το SCOHRE, που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία πολλών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι περισσότερες χαμένες ημέρες υγιούς ζωής στον παγκόσμιο πληθυσμό, οφείλονται στην υπέρταση, το διαβήτη και το κάπνισμα. Σε καταγραφή που έγινε στην Πολωνία το 2018, αποδείχτηκε ότι χάνονται στο γενικό πληθυσμό 500.000 χρόνια ζωής από 5 βασικές αιτίες που είναι τα καρδιαγγειακά, το εγκεφαλικό, οι καρκίνοι, ο διαβήτης και η ΧΑΠ. Από αυτά τα χρόνια, το 30%-40% αφορά ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια και το 18% καρκίνο του πνεύμονα. «Δηλαδή αφορούν κυρίως καπνιστές», σημείωσε ο ειδικός προσθέτοντας ότι το 50% του προϋπολογισμού για την Υγεία πάει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καπνίσματος, ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε άλλες ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν και να χαρίσουν ποιοτική ζωή στους πολίτες.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα τους φόρους που θα μπορούσαν να αυξηθούν στα προϊόντα που προκαλούν βλάβη (τα τσιγάρα) και να μειωθούν στα εναλλακτικά καπνικά που προκαλούν μειωμένη βλάβη, τότε η εξοικονόμηση προκύπτει ακόμα μεγαλύτερη.

«Σε όσους δεν πιστεύουν ότι τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα προκαλούν μειωμένη βλάβη, λέω ότι το λογικό είναι να οργανώσουν μεγάλες μελέτες για να διαπιστώσουν τι τελικά συμβαίνει, κι αν έχουμε δίκιο, να υιοθετήσουν οδηγίες για αυτά τα προϊόντα», σημείωσε ο Δρ Fal.

Διότι αυτή τη στιγμή, χάνεται το 1,8% του ΑΕΠ όλων των χωρών εξαιτίας του καπνίσματος. Μόνος στις ΗΠΑ, το κάπνισμα στοιχίζει 600 δις δολάρια ετησίως (το 2018) εκ των οποίων τα 240 πάνε σε υπηρεσίες υγείας, τα 185 στη μειωμένη παραγωγικότητα των καπνιστών με προβλήματα υγείας και τα 180 δις χάνονται από τον πρόωρο θάνατο νέων καπνιστών.

andrej fal

Αλλά τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να πατάξουμε το πρόβλημα;

Σύμφωνα με τον Πολωνό ειδικό, πρέπει να ξεκινήσουμε προγράμματα ενημέρωσης από τα νηπιαγωγεία και να συνεχίζουμε κάθε χρόνο ειδικά προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών μέχρι να ολοκληρωθούν οι σπουδές τους. Καθοριστικό ρόλο έχουν επίσης να παίξουν οι Κλινικές Πρόληψης οι οποίες θα αναλάβουν όλο το έργο της ενημέρωσης, της προώθησης προϊόντων που προκαλούν μειωμένη βλάβη αλλά και της αυστηρής αδειοδότησης σημείων πώλησης τσιγάρων.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, το «πείραμα» πέτυχε ήδη σε μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι άλλη από τη Σουηδία, όπου η επικράτηση συγκεκριμένου προϊόντος χωρίς καύση (το οποίο έχει λάβει και σχετική αδειοδότηση από τον FDA) έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των καπνιστών (το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη) αλλά και τη μείωση κατά 40% των σχετιζόμενων με το κάπνισμα καρκίνων! Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, Τόνισε τέλος τον καθοριστικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος το 2015 μιλούσε για 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως και σήμερα μιλάει για 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές. Χρειάζεται ο ΠΟΥ είπε να αναλάβει μια πιο πραγματιστική στάση απάναντι στο θέμα του καπνίσματος και να θεσπίσει πολιτικές που θα βοηθούν και τα περίπου 250 εκατομμύρια καπνιστές που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει κινήσεις
Βόλος: Προφυλακίστηκε ο 28χρονος που κρατούσε έγκλειστες σύζυγο και κόρη
Chevron Right