Υγεία

Η γεύση και η μυρωδιά του καφέ δείχνουν κορονοϊό, τα συμπτώματα covid

Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε αν έχει COVID-19 είναι να κάνετε ένα τεστ κορονοϊού, ωστόσο εκτός από τα γνωστά, υπάρχουν δύο συμπτώματα που όλοι συσχετίζουν άμεσα με την COVID-19. Αυτά είναι η ξαφνική απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Ωστόσο, υπάρχει και η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής την σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. 

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ᾽οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Όπως είναι γνωστό  εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.

Πιο συχνά συμπτώματα covid:

πυρετός

ξηρός βήχας

κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα:

πόνοι

πονόλαιμος

διάρροια

επιπεφυκίτιδα

πονοκέφαλος

απώλεια γεύσης ή όσφρησης

δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα:

δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια

πόνος ή πίεση στο στήθος

απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Πώς η γεύση και η μυρωδιά του καφέ δείχνουν κορονοϊό

Υπάρχει ένα διαφορετικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την μυρωδιά και τη γεύση, το οποίο είναι εξίσου ενδεικτικό σημάδι της COVID-19.

Αυτό το σύμπτωμα φαίνεται να είναι η παροσμία, δηλαδή η αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής την σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών.  

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post

Αν σας έρχεται γεύση λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ είναι ένα σύμπτωμα.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση σαν… βενζίνη.

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούλα. 

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. 

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Δεν είναι σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης. 

«Κανονικά, μια μυρωδιά, ας πούμε η μυρωδιά του τριαντάφυλλου, διεγείρει 6 νευρώνες», είπε ο δρ. Donald Leopold. «Εάν έχετε κρυολόγημα που προκαλείται από ιό ή αν κολλήσετε κορονοϊό και έχουν πληγεί μερικοί από αυτούς τους νευρώνες, τότε δεν θα μπορεί ο εγκέφαλος να μεταφράσει σωστά την οσμή από το τριαντάφυλλο. Έτσι αυτό θα σας μυρίζει σαν κάτι άλλο». Ο δρ. Leopold είναι καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Vermont Larner College of Medicine.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μικρές επιχειρήσεις να μάθουν να επιβιώνουν με τη λειτουργία των mall τις Κυριακές
Μητσοτάκης σε Αλ Σίσι: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει
Chevron Right