«Το άσθμα αποτελεί ένα κοινό και αρκετά συχνό νόσημα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και αγωγή, την οποία πολλοί νοσούντες ίσως αμέλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την ίδια περίοδο διανύαμε και την άνοιξη, κατά την οποία οι αλλεργίες ήταν εμφανείς, καθιστώντας τους ασθενείς με χρόνιο βρογχικό άσθμα ευπαθείς και ευάλωτους σε ενδεχόμενες παροξύνσεις και απώλεια ελέγχου της νόσου τους».
Τα παραπάνω αναφέρει ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αναφορικά με το άσθμα, αλλεργικό και μη, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Μ. Κρομμύδας, πνευμονολόγος-φυματιολόγος του Οργανισμού.
Αναλυτικότερα, το άσθμα «αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων), στην οποία συμμετέχουν πολλά διαφορετικά κύτταρα, προκαλώντας τη στένωσή τους, με αποτέλεσμα το βήχα, τη δύσπνοια, το βάρος στο στήθος, το συριγμό (“σφύριγμα”). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα ή να συνυπάρχουν» ενώ «επίσης χαρακτηρίζεται από βρογχική υπεραντιδραστικότητα (εκφράζεται ως βήχας στο γέλιο, στην παρατεταμένη ομιλία, στις φωνές) και ενίοτε από νυχτερινές αφυπνίσεις», όπως επισημαίνεται.
«Πολλές φορές εκδηλώνεται απλά ως βήχας που εμμένει μετά από πιθανή λοίμωξη του αναπνευστικού ή επαφή με αλλεργιογόνο, στο οποίο ο ασθενής είναι ευαίσθητος», προστίθεται. Εξάλλου, «το άσθμα είναι μία νόσος ετερογενής με πολλά πρόσωπα (φαινοτύπους) και με μονοπάτια ανοσολογικών μηχανισμών που κινητοποιούνται και οδηγούν στην έκφρασή τους (ενδότυποι)».
«Καθίσταται επομένως σαφές ότι στις ημέρες μας δεν αρκεί η διάγνωση του άσθματος, αλλά θα πρέπει να καθορισθεί και ο φαινότυπος, ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη θεραπεία. Άσθμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας χρόνιος βήχας, όπως προαναφέρθη. Πιθανόν να εκφράζεται μετά από κοινό κρυολόγημα (μεταλοιμώδες), μετά από άσκηση, στο χώρο εργασίας (επαγγελματικό), την άνοιξη (ατοπικό) ή χωρίς σαφή αιτία (ενδογενές). Μπορεί να είναι επεισοδιακό, ήπιο επίμονο, μέτριο επίμονο, βαρύ επίμονο. Διαφορετικά ελεγχόμενο, δύσκολα ελεγχόμενο, μη ελεγχόμενο. Σημασία έχει η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας του ασθενούς από τον πνευμονολόγο», τονίζεται στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα.
Σε κάθε περίπτωση «ο ασθματικός ασθενής θα πρέπει να θεωρήσει συνεργάτη του τον ιατρό και το αντίστροφο».
Είναι δε πολύ σημαντικός «ο έλεγχος του άσθματος όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επιδείνωση με πιθανό αποτέλεσμα βαρύτερη αγωγή (συστηματική κορτιζόνη) ή έκτακτες επισκέψεις σε τμήμα επειγόντων και νοσηλείες, που στη χώρα μας – χάρη στις σύγχρονες θεραπείες- είναι πολύ πιο σπάνια σε σχέση με το παρελθόν».
Συνεχίζουμε κανονικά την αγωγή μας
Η οδηγία για το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, από την Πανευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και την αντίστοιχη Ελληνική, είναι «η συνέχιση της αγωγής που λαμβάνει κάθε ασθενής, ακόμα και αν η νόσος του είναι ελεγχόμενη, καθώς και η επικοινωνία με το θεράποντα πνευμονολόγο για οποιαδήποτε αλλαγή της», προκειμένου «να μπορούν να χαρούν όλοι απερίσπαστα το καλοκαίρι», καταλήγει η σχετική ανάρτηση του ΕΔΟΕΑΠ.
- Δείτε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα, που επιμελήθηκε η Ιατρική Υπηρεσία του Οργανισμού, εδώ.