Γιατρός, πολιτικός, ασθενής και εμβολιασμένος. Όλα αυτά μαζί και χωρίς τη μάστιγα των ημερών που είναι ο διχασμός, ο Γιάννης Μπασκόζος μιλάει στο iEidiseis λίγες ώρες αφού βγήκε από το νοσοκομείο όπου έδωσε μια προσωπική μάχη την οποία φαίνεται να κερδίζει, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αισιοδοξίας, υπευθυνότητας και πίστης στην Επιστήμη.
Όπως μάς λέει, «οι χημειοθεραπείες έχουν ως στόχο, μέσω της καταστροφής παθολογικών κυττάρων, να θεραπεύσουν κακοήθειες. Όμως αναμενόμενη παράπλευρη επίδρασή τους είναι και η καταστροφή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Άρα είναι πιο δύσκολη η επίτευξη ανοσίας με το πολύτιμο μέτρο του εμβολιασμού».
Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πετύχει ύφεση της πάθησης του με την χημειοθεραπεία, όπως είναι ο ίδιος, παρότι εμβολιάζεται και είναι σωστό να εμβολιαστεί, ακόμα και με την τρίτη πιθανή δόση που έρχεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζονται για να έχει την απαιτούμενη ανοσία. «Όμως, η Επιστήμη πάντα κρύβει θετικές εκπλήξεις και δεν γνωρίζουμε με ποιους άλλους μηχανισμούς μπορεί να πετύχουμε ανοσία μέσω των εμβολίων (κυτταρική μνήμη)» τονίζει ο κ. Μπασκόζος.
Στο ερώτημα του iEidiseis πώς βλέπει ως γιατρός αλλά και ως πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας την άρνηση ή το δισταγμό κάποιων υγειονομικών να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, μάς απαντά ότι «στο νοσοκομείο αυτές τις μέρες αντί για το απαραίτητο πνεύμα συσπείρωσης, συστράτευσης και ενότητας για να αντιμετωπίσουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση με την επέλαση του στελέχους Δέλτα, είδα μια αναστάτωση, μια αίσθηση αδικίας προς τους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν την μάχη. Η οποία όχι μόνο όχι μόνο δεν πείθει για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ειδικά των υγειονομικών για την οποία επιμένω, αλλά αυξάνει τη διστακτικότητα και τις αντιδράσεις».
Και συνεχίζει ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Φαίνεται ότι εκτός από την πολύ άσχημη κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία, που οφείλεται και σε μεγάλες πολιτικές αστοχίες, υπάρχει πρόβλημα παγκοσμίως. Το περίφημο τοίχος ανοσίας στο οποίο ελπίζει όλη η Ανθρωπότητα φαίνεται πάρα πού δύσκολο να επιτευχθεί. Και αυτό για δύο κατά τη γνώμη μου λόγους: Ο ένας είναι η αδυναμία οικονομική και κοινωνική που οφείλεται σε μεγάλες ανισότητες να εμβολιαστεί όλη η Ανθρωπότητα (έτσι δεν μπορείς να σταματήσεις τις μεταλλάξεις). Και ο άλλος είναι σε αρκετές περιπτώσεις η αποτυχημένη προπαγάνδα και τα επιχειρήματα που δεν αποδεικνύονται ακριβή και τελικά οξύνουν τις αμφιβολίες».
Όπως λέει ο κ. Μπασκόζος, το βασικό επιχείρημα και επιστημονική αλήθεια που πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ελαφρύτερα ή καθόλου, θα καταλήξουν σε συντριπτικά μικρότερο ποσοστό και βεβαίως δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τα συστήματα υγείας.
Παραδείγματα όξυνσης των αμφιβολιών
«Η καμπάνια που επικράτησε στην Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι περί δήθεν απόλυτης ελευθερίας των εμβολιασμένων όχι μόνο ήταν λάθος αλλά είναι και επικίνδυνη. Διότι εάν οι εμβολιασμένοι κινούνται με την πεποίθηση ούτε θα κολλήσουν ούτε θα μεταδώσουν τον ιό, γίνονται πολύ επικίνδυνοι.
Επίσης, το περίφημο σποτάκι των νέων που είναι έτοιμοι για διακοπές αλλά ο ένας ή η μία ανεμβολίαστος-η δεν επιτρέπουν να τις κάνουν, είναι πάλι λάθος. Διότι έτσι στοχοποιείς μόνο τους ανεμβολίαστους.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ορθή οποιαδήποτε επιφύλαξη στους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης που διαθέτει η Ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή. Δεν αρκούν όμως από μόνοι τους. Χρειάζεται πειθώ, άριστη επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και ειδικά της ΠΦΥ και της φροντίδας στο σπίτι, και χρειάζονται και αλλαγές της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Διότι χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς συναναστροφές, χωρίς αλληλεπίδραση των ανθρώπων δεν μπορεί να νοηθεί κανονική ζωή. Όμως για να το πετύχουμε αυτό και να δείξουμε αλληλεγγύη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας χρειάζεται να εγκολπωθούμε τις αξίες της Δημόσιας Υγείας χωρίς δογματισμούς , χωρίς τιμωρητική διάθεση και χωρίς αδιέξοδους διαχωρισμούς των πολιτών».
Και καταλήγει ο πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας που μάς τίμησε με τη συνέντευξη αυτή την πρώτη μέρα που επέστρεψε στο σπίτι του από το νοσοκομείο:
«Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν είναι απαραίτητα “ψεκασμένοι”. Χρειάζεται και απαιτείται τεράστια προσπάθεια πειθούς από την πολιτική ηγεσία της χώρας και καλύτερη οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Όχι αυτοθαυμασμοί και όχι ψεύτικα μεγάλα λόγια. Το στοίχημα είναι πολύ δύσκολο αλλά η Ανθρωπότητα και η Ελλάδα οφείλουν να το κερδίσουν».