Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4.077. Μάλιστα, τα τελευταία τρία θύματα καταγράφηκαν από το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χθες, στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.
Μέσα στον Ιούλιο, τον μήνα που άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 668 κρούσματα λοίμωξης Covid-19, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.
Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς είναι κρίσιμο ζήτημα ο έλεγχός του, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι εστίες που τώρα απασχολούν τις υγειονομικές αρχές είναι εκείνες της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Για μια ακόμη μέρα, και οι δύο περιοχές βρίσκονταν ψηλά στον αριθμό κρουσμάτων της σχετικής ημερήσιας λίστας. Η Αττική μετρά περίπου 100 νέα κρούσματα μέσα στον Ιούλιο και η Θεσσαλονίκη γύρω στα 60. Επίσης, στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής νοσηλεύονται 34 ασθενείς και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης 14 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Απαντήσεις για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία έφτασαν τα 95 τις τελευταίες 20 ημέρες, έδωσε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην αυξημένη κινητικότητα τουριστών αλλά και των πολιτών της χώρας, όσο και στην χαλάρωση των μέτρων.
Όπως σημείωσε «παρά την αύξηση των κρουσμάτων η αύξηση των νοσούντων είναι πολύ περιορισμένη».
Χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 4.077, ενώ ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 200.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αυτή είναι η ακόλουθη:
εννέα (9) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
οκτώ (8) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
έξι (6) κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας
ένα (1) κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλια πριν από τις αρχές του 2021
Οι ερευνητές σημειώνουν «ικανοποιητική πρόοδο» στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να καταστείλει την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε ο ιατρός αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.
«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε σε μια δημόσια εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε.
«Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους», είπε.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc και τη γερμανική Biotech BioNTech εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εταιρείες νωρίτερα σήμερα.