Νέα δεδομένα μετά το επικαιροποιημένο εμβόλιο για όσους νόσησαν με κορονοϊό. Η πλατφόρμα για ραντεβού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο έχει ανοίξει, ωστόσο πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο.
Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ο ΕΜΑ ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron.
«Ο ΕΜΑ έδωσε την 1/9 έγκριση για τα δύο διδύναμα mRNA για Όμικρον 1. Είναι προσαρμοσμένη έκδοση αρχικών εμβολίων. Προκαλούν αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση παραλλαγών Όμικρον Ο1 – Ο2 – Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είτε τοπικές είτε συστηματικές είναι ανάλογες με ανεπιθύμητες από τα αρχικά εμβόλια με ήπια διάρκεια και εκδήλωση. Χορηγούνται ενδομυικά. Περιέχουν μισό του Γιουχάν και μισό της Όμικρον», πρόσθεσε η ίδια και σημείωσε:
- Μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα την εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική κατάσταση.
- Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μόνο μετά τα αρχικά εμβόλια και ανεξάρτητα με το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο εμβολιασμό.
- Στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα συμπληρώνεται με το αρχικό εμβόλιο πρώτα και μετά με το επικαιροποιημένο.
- Το εμβόλιο συστήνεται με χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά τη νόηση ή τελευταίο εμβολιασμό.
Έτσι, για να κάνουν οι πολίτες το επικαιροποιημένο εμβόλιο, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη νόσηση ή τον τελευταίο εμβολιασμό.
Ποιοι κλείνουν ραντεβού για το νέο εμβόλιο
Προτεραιότητα δίδεται σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, την Τρίτη (13/9) η επιτροπή θα κάνει την τελική επικύρωση για τις κύριες ομάδες που είναι:
- Όλα τα άτομα άνω 60 ετών. Επίσης, άτομα 12 ως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό.
- Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες.
- Επαγγελματίες υγείας
- Άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκαταστολή και φροντιστές ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο.
Θα υπάρξουν και πρωτεϊνικά εμβόλια και επικαιροποιημένα με παραλλαγή Όμικρον 5, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τι ισχύει με όσους έχουν νοσήσει
Δεν αφορά όλους όσοι έχουν νοσήσει. «Αν κάποιος έχει κάνει την 4η δόση και έχει νοσήσει στο μεσοδιάστημα, δεν χρειάζεται να κάνει την 5η δόση» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
«Ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης και θανάτου» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι μαζί με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού δεν πρέπει να ξεχνάμε το εμβόλιο για τη γρίπη.
«Λαμβάνουμε τα δεδομένα της Αυστραλίας και από εκεί κάνουμε επέκταση των σκέψεων ότι ίσως έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Τα εμβόλια είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία. Η σύσταση είναι να γίνουν τον Οκτώβριο αλλά είμαστε χώρα με καλό καιρό και δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Να γίνει ίσως μέσα στον Οκτώβριο στα ευάλωτα άτομα και όχι όταν αρρωστήσουν οι οικείοι τους, διότι χρειάζεται και δύο εβδομάδες για επώαση», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα: «Να μην αναβάλλεται όμως».
Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα (πατήστε ΕΔΩ) άνοιξε για το κλείσιμο των ραντεβού και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.
H πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης.
Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα προηγούμενα εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Στο σύστημα τα αρχικού τύπου εμβόλια θα έχουν την ένδειξη Pfizer και τα επικαιροποιημένα Pfizer BA.1.
Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους προκειμένου να τους χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα.
Οδηγίες για το ραντεβού για εμβολιασμό
Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:
- Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
- Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
- Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).