Τη δέσμευσή του να προχωρήσει, εντός της θητείας του ως υπουργός Υγείας στην υλοποίηση του «Ταμείου Καινοτομίας», όπως είναι γνωστό, το κανάλι χρηματοδότησης νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή μεταβατικής αποζημίωσης στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή προβλεψιμότητα στις αγορές, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά… Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με τον χώρο του φαρμάκου καθώς τόνισε ότι «το κακό παρελθόν της χώρας μας αναγκάζει να έχουμε περισσότερους ελέγχους».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας της Sanofi, Anthony Aouad, η φαρμακευτική καινοτομία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κράτος αν θέλουμε μία υγιή κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η αξία της καινοτομίας και να υπάρξουν περισσότερες κινήσεις για την προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών. Όπως τόνισε, πρέπει να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες για το φάρμακο, έναν τομέα στον οποίο υστερεί η Νότια Ευρώπη. «Πρέπει να το δούμε όχι ως έξοδο, αλλά ως επένδυση», σημείωσε και τόνισε πως χρειάζεται ανακατανομή των προϋπολογισμών και η παροχή κινήτρων για κλινικές δοκιμές και για τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «προσωπικά, μου είναι δύσκολο να φανταστώ δασμούς στα φάρμακα στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση των ίδιων των κρατικών συστημάτων της, τα οποία βασίζονται σε δημόσια χρηματοδότηση», εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει ένας φαρμακευτικός πόλεμος ως αποτέλεσμα των κινήσεων Trump, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παράλογη επιβάρυνση των συστημάτων. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για τον τομέα του φαρμάκου που αποτελεί ένα εργαλείο για ένα πιο βιώσιμο εθνικό σύστημα υγείας που συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε την ανάγκη να χτίσουμε υγιεινές συνήθειες και βιώσιμες επιλογές από μικροί, σημειώνοντας ότι ενόσω έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής, έχουμε ξεχάσει κάτι βασικό: «Τρώμε όχι για να χορτάσουμε, αλλά για να αναπτυχθούμε». Γι’ αυτόν τον λόγο, συνέχισε, απαιτείται η εκπαίδευση των νέων. Όπως εξήγησε, υπάρχει ειδικό σχέδιο εθνικής δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκία, με δωρεάν γεύματα και δωρεάν άθληση…
Η κρίση των χρόνιων παθήσεων απασχόλησε επίσης ένα στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Στην καρδιά του ζητήματος: Συνεργατικές στρατηγικές για την κρίση των χρόνιων παθήσεων»… Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε μιλώντας σε αυτό: «Έχουμε για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Δεν έχουμε αναπτύξει την κουλτούρα “πάω στον γιατρό πριν αρρωστήσω”. Ερχόμαστε όχι απλά να στείλουμε ένα υπενθυμιστικό SMS. Έχουμε ψηφιοποιήσει το σύστημα πρόληψης και στέλνουμε τα παραπεμπτικά. Θέλουμε να μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα και τα παιδιά…».
Ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας, ΕΚΠΑ πρόεδρος, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ανέφερε από την πλευρά του ότι: «Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πολλοί θάνατοι οφείλονται στα καρδιαγγειακά. Μας ακολουθούν και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ένα πολύ θετικό είναι ότι παρατηρείται μείωση στο κάπνισμα τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάνει πολλά προγράμματα και στα σχολεία και σε συνεργασία με την πολιτεία, για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Στόχος, το 2040 η χρήση του καπνού να έχει πάει κάτω από 5%. Η τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Στη χώρα μας αντιμετωπίζονται όλες οι καρδιαγγειακές παθήσεις».
Τέλος, ο Peter Wintermantel, Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων, Novartis Ουγγαρία & ΕΕ σημείωσε τη σημαντικότητα των συμπράξεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα για τις ψηφιακές λύσεις. «Δουλεύουμε σε πρακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακά δεδομένα».
Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας: «Τρέχουν» σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. «Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Συστήματος Υγείας που δημιουργούν μία νέα εικόνα σύγχρονη, διαφανή και προσανατολισμένη στις ανάγκες πολίτη», ανέφερε η κα Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τέσσερα σημεία που αλλάζουν στην πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συλλογή έγκυρων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προσωποποιημένη και συνεχή φροντίδα. Μάλιστα, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, μαζί με δύο επιπλέον έργα, συμβάλλει στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας και στη λήψη πιο στοχευμένων αποφάσεων για τον κάθε ασθενή…
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην Υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των Επαγγελματιών Υγείας.
Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στον να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δις. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ ώρες.
Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας
Την ενίσχυση του δικτύου αεροδιακομιδών από τα νησιά της χώρας, με ιδιωτικά ελικόπτερα και χωρίς κόστος για τους ασθενείς, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να στελεχώσεις νησιά των 200 κατοίκων», τονίζοντας ότι από το φετινό καλοκαίρι θα υπάρχει σύστημα αεροδιακομιδών με ιδιωτικά ελικόπτερα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προστεθεί και τρίτο ελικόπτερο, επιπλέον από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους οι υγειονομικές υπηρεσίες πέρυσι, ενώ θα «διπλασιαστεί ο χρόνος στα αεροπλάνα».
Ο κ. Θεμιστοκλεόυς υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε διαχειριστές της φθοράς – θέλουμε να φέρουμε το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα».
Παρουσίασε δε τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου Υγείας: Θωράκιση του δημόσιου συστήματος, ποιοτικότερες υπηρεσίες, μείωση χρόνου αναμονής, έμφαση στην πρόληψη και «ένα ΕΣΥ στο οποίο θα είναι περήφανοι όσοι εργάζονται σε αυτό».
«Έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρηματοδότησης και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ το σύστημα υγείας», δήλωσε, απορρίπτοντας την κριτική περί ιδιωτικοποίησης: «Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ιδιωτικοποίηση όταν ενισχύεις το δημόσιο σύστημα»…
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, τέλος, ότι τίθεται σε εφαρμογή νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για ζητήματα όπως η ποιότητα του φαγητού ή των σεντονιών στα νοσοκομεία και αν δεν υπάρξει διόρθωση, το υπουργείο θα μπορεί να φτάσει ακόμη και σε παύση διοικήσεων νοσοκομείων.
Ο Σίμος Συμεωνίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Kos Biotechnology Partners, μίλησε από την πλευρά του επενδυτή: «Παρακολουθώ δεδομένα καθημερινά και βλέπω μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα. Η πολιτική σταθερότητα είναι πια δεδομένη – κι αυτό αλλάζει τις διαθέσεις». Ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικός χώρος για επενδύσεις στην υγεία, επισημαίνοντας τα θετικά ευρήματα σχετικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία του.
Τη συγκεκριμένη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος του Δ.Σ., Delsona Therapeutics.
Άρης Αγγελής και Μιχάλης Χειμώνας
Η καινοτομία και οι δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα νέων τεχνολογιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι η πρόκληση είναι μία και είναι κοινή για όλους, με φόντο της εισόδου των νέων τεχνολογιών στο χώρο του φαρμάκου: Μια πιο τεκμηριωμένη στρατηγική στη διαδικασία της αξιολόγησης, την ώρα που ‘’τρέχει’’ και η σχετική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Αγγελής μίλησε για την προσπάθεια καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της υπερπαρεμβατικότητας των ιατρών, η οποία γίνεται μέσω ΑΙ. Για τον ίδιο, η καινοτομία πρέπει να είναι προσβάσιμη στον ασθενή για να είναι ωφέλιμη, παρότι τις περισσότερες φορές υπάρχει θέμα με τον προϋπολογισμό. Όπως υπογράμμισε, το clawback ήταν στη χειρότερή του φάση στο 2023 και πλέον έχει πτωτική πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούν να δοθούν εργαλεία για διαπραγμάτευση των τιμών βάσει της πραγματικής αξίας των φαρμάκων, τη στιγμή που το 50% των ειδικών φαρμάκων κόβεται από τις επιτροπές. Μάλιστα, όπως ανέφερε, έρχεται σύντομα σχετική τροπολογία που αποτρέπει τη στρέβλωση στον κλάδο, η οποία επισύρει ποινές και πρόστιμα.
Για τον Μιχάλη Χειμώνα, το φάρμακο καταλαμβάνει το 15%-20% των δαπανών υγείας διεθνώς, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υπάρχουν προσιτά, πρωτότυπα φάρμακα, όμως η οικονομική κρίση άφησε πολλά θέματα στην Ελλάδα, λόγω της περικοπής δαπανών και είναι δύσκολο να αναπληρωθεί αυτό το κενό. Επισήμανε, δε, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διστάζουν να λανσάρουν στη χώρα μας καινοτόμα φάρμακα λόγω των πολλών επιστροφών και χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, από 240 από αυτά ήρθαν μόνο 40…