Το δημογραφικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, θα δοκιμάζει διαρκώς στο εξής τα συστήματα υγείας και ειδικά τα πιο εξελιγμένα. Αυτό θα συμβαίνει επειδή ως πληθυσμοί γηράσκουμε με αποτέλεσμα να μειώνονται οι νέοι και να αυξάνονται ποσοστιαία οι ηλικιωμένοι.
Άρα χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να διατηρούνται υγιείς οι ηλικιωμένοι και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα τους παράξει, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι. Πολλώ δε μάλλον που η επιστήμη ανακαλύπτει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες θεραπείες πολύ ακριβές για τα συστήματα υγείας.
Την ίδια ώρα, ο πλανήτης είναι χωρισμένος σε χώρες που έχουν προηγμένα συστήματα υγείας και χώρες που δεν έχουν οργανωμένη περίθαλψη. Το παράδοξο όμως εδώ είναι ότι όσοι έχουμε συστήματα υγείας, δεν έχουμε νέους, ενώ χώρες της Αφρικής και της Ασίας που υποφέρουν από έλλειψη οργανωμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης έχουν πληθώρα παιδιών.
Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητεί από όλους μας να ευαισθητοποιηθούμε στα θέματα της περιγεννητικής υγείας προστατεύοντας τις μέλλουσες μητέρες και τα έμβρυά τους και δημιουργώντας τις συνθήκες για ασφαλείς τοκετούς.
Στον δυτικό κόσμο, ωστόσο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευθύς εξ αρχής να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιλέγουν οι γυναίκες να κάνουν παιδιά. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα.