Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας αφιερωμένης στην υγεία της μητέρας και του νεογνού. Η εκστρατεία, με τίτλο «Υγιές ξεκίνημα, ελπιδοφόρο μέλλον», έχει ως στόχο την κινητοποίηση κυβερνήσεων και φορέων υγείας για την πρόληψη των θανάτων μητέρων και νεογνών και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας τους.
Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα ζωής. Αυτές οι απώλειες, που μπορούν να προληφθούν, αναδεικνύουν τα κενά στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τις έγκυες και τα νεογνά από σοβαρές επιπλοκές νοσημάτων.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οι έγκυες πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση (27η-36η εβδομάδα) κατά του κοκκύτη (TdaP) για την προστασία των νεογνών από σοβαρή νόσηση. Οι μη εμβολιασμένες κατά τη διάρκεια της κύησης λεχωΐδες πρέπει να εμβολιάζονται άμεσα.
Επιπλέον, έγκυες, λεχωΐδες και θηλάζουσες πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ενώ οι έγκυες με υποκείμενα νοσήματα κατά της COVID-19. Τέλος, πριν την εγκυμοσύνη, συστήνεται ο εμβολιασμός για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, καθώς η ερυθρά μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.
Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της εφαρμογής πολιτικών προστασίας της εγκύου, έχει περιορίσει την εμφάνιση συγγενών λοιμώξεων. Εξαίρεση αποτελεί η συγγενής σύφιλη, για την οποία γίνονται προσπάθειες περιορισμού της, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δαχείρισης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
Για την προώθηση του εμβολιασμού εγκύων και λεχωίδων κατά του κοκκύτη, ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδος, εκπόνησε ενημερωτική καμπάνια για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο.