Υγεία

«Healthy Beginnings, Hopeful Futures»- Με διαφορετική «μετάφραση» για χώρες του Δυτικού και Τρίτου Κόσμου

Την ώρα που στην ΕΕ και τις ΗΠΑ τα ποσοστά περιγεννητικού θανάτου των βρεφών αλλά και η θνητότητα των επίτοκων γυναικών κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στην Αφρική και κάποιες χώρες της Ασίας είναι πολύ υψηλά.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που έκτοτε εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση «εχθρών» της δημόσιας υγείας, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (όπως ήταν η πανδημία) είναι οι βασικοί στόχοι του.

Το φετινό μήνυμα «Healthy Beginnings, Hopeful Futures» στοχεύει στην ασφάλεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και των πρώτων εβδομάδων ζωής του βρέφους.

Η περιγεννητική υγεία είναι ένα στοίχημα της ανθρωπότητας που κερδήθηκε μόνο στον μισό του πλανήτη… Την ώρα που στην ΕΕ και τις ΗΠΑ τα ποσοστά περιγεννητικού θανάτου των βρεφών αλλά και η θνητότητα των επίτοκων γυναικών κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στην Αφρική και κάποιες χώρες της Ασίας, όπως είναι η Ινδία και το Μπαγκλαντές, είναι πολύ υψηλά.

Οι γυναίκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου γεννούν πολλά παιδιά υπό κακές συνθήκες υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Στατιστικά, κάνοντας πολλά παιδιά υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν κατά μέσον όρο 1 στις 3 πιθανότητες σε κάθε εγκυμοσύνη να χάσουν το παιδί ή και να κινδυνεύσουν οι ίδιες…

Στο Δυτικό Κόσμο, από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες κάνουν από 1 ως 4 παιδιά κατά μέσον όρο ανάλογα με τη χώρα, αλλά υπό ιδανικές συνήθως συνθήκες και έχοντας πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και φάρμακα. Οι γυναίκες στο Δυτικό Κόσμο, εξάλλου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να συμβεί κάτι για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένος όλο ο υποστηρικτικός μηχανισμός.

Ωστόσο, σε αρκετές χώρες, με τη δική μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις για την ΕΕ, αντιμετωπίζουμε δημογραφικό πρόβλημα με τις τελευταίες γενεές γυναικών να αρκούνται σε 1 ή 2 παιδιά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας για νέους πολίτες.

Το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικό, καθώς οι νέοι νιώθουν ανασφάλεια να φέρουν στον κόσμο παιδιά τα οποία με δυσκολία θα μεγαλώσουν… Τα ζητήματα στέγασης, εργασιακής ασφάλειας, βοήθειας στα πρώτα χρόνια του παιδιού ώστε να μπορεί να εργάζεται και η μητέρα, αλλά και πλήρους υγειονομικής κάλυψης για έκτακτα περιστατικά, είναι σε πρώτο πλάνο και εμποδίζουν την απόκτηση 3 τουλάχιστον παιδιών ανά γυναίκα.

Σήμερα δε, σε μία μετα-πανδημική κατάσταση-σοκ, πολλές γυναίκες σκέφτονται διπλά ή και απορρίπτουν ευθύς εξαρχής την ασφάλεια που παρέχουν τα εμβόλια τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και στο παιδί που γεννιέται. Το πρόβλημα αυτό είναι σε εξέλιξη με αυξητικές τάσεις και τα κράτη κάνουν προσπάθειες ενημέρωσης ώστε να μην ζήσουμε προ-πολεμικές καταστάσεις ότανπαιδιά πέθαιναν από πολυομυελίτιδα και ιλαρά.

Εν κατακλείδι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αγγίζει θεμελιώδες θέματα της ύπαρξης και τη ευζωίας μας προβάλλοντας ως προεξέχον το ζήτημα της ασφάλειας νέων γυναικών και οικογενειών ώστε να γεννούν παιδιά όταν το θέλουν, με ασφάλεια, στήριξη και ευημερία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον
Χριστίνα Στεφανίδη: «Είναι πιθανό να παντρέψω την Κατερίνα Καινούργιου»
Χριστίνα Στεφανίδη Chevron Right