Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, δεν απέκλεισε το σενάριο η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική ακόμα και για εξωτερικούς.
«Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Έθεσε, δε, θέμα επάρκειας των μασκών, ειδικά εάν καταστεί υποχρεωτική η χρήση της ακόμα και στα σχολεία.
«Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε«, σημείωσε.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως -ακόμα και τώρα- στα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις.
«Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», επισήμανε.
Παράλληλα, επανέλαβε πως μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, επειδή, όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα, εξηγώντας πως, στην Ισπανία και στην Ιταλία, λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών, τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.
Σχετικά με τα 52 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη στην Ελλάδα δήλωσε πως οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων. «Ήδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτι και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά», είπε.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες έλεγαν ότι νεολαία δε μεταδίδει και δε νοσεί τόσο εύκολα.
«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δε σημαίνει ότι ο νέος δε θα νοσήσει. Άλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μεταδίδουν», είπε.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και είναι υψηλού κινδύνου μένουν στα σπίτια τους και αυτοί που νοσούν είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούν.
Η κ. Παγώνη, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ακόμα και αν η χώρα εισέλθει σε δεύτερο κύμα.
Όσον αφορά στο εμβόλιο, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ξεκαθάρισε πως φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και θα είναι διαθέσιμο από το 2021.
«Η Οξφόρδη ναι μεν προηγείται σε σχέση με άλλες ομάδες, αλλά τα εμβόλια έχουν φάσεις και για να γίνουν, πρέπει να είναι ασφαλή, πολύ καλά δοκιμασμένα και να ξέρουμε τις παρενέργειες», είπε.