Υγεία

Κορονοϊός: «Είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα» – Ολοταχώς για νέα μέτρα

Η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό είναι κρίσιμη, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νικόλαο Σύψα να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων προσεχώς. Ο «χάρτης» των σημερινών κρουσμάτων.

«Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορονοϊό, ενώ έχουμε προσβολή και σε γηροκομεία – στα οποία στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλώ από την επιδημία».

Με την παράθεση των παραπάνω αρνητικών εξελίεξεων ξεκίνησε η αποψινή παρέμβαση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Ν. Σύψα στον Τ/Σ ΣΚΑΪ,  σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα της πανδημίας στη χώρα, μετά και από την ανακοίνωση από πλευράς ΕΟΔΥ 262 νέων κρουσμάτων.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα» της πανδημίας και «το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός».

Ωστόσο, «αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις», όπως είπε. 

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις όπου ο κορονοϊός «φτάνει» σε ευπαθείς ομάδες μέσω των νέων, όπως συνέβη με το γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «δυστυχώς ο ιός σκοτώνει», ενώ προειδοποίησε πως «θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων» αν δε τηρούνται τα μέτρα. «Είναι φοβερά επικίνδυνο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή», επεσήμανε.

Επιπλέον, το μέλος της επιτροπής του Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό εξέφρασε φόβους για την επιστροφή στα αστικά κέντρα όσων παραθέριζαν στα νησιά: «Θα την πληρώσουν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι» αν δεν προσέξουν, δήλωσε.

Σχετικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμενης ειδικευόμενης γιατρού στην Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει πως κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, ενώ ευχήθηκε η νέα γιατρός να γίνει καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους της. 

Τέλος, ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες – ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο – και πως αυτά θα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο (πχ. ένα ανώτατό όριο για συγκεντρώσεις κλπ.).

6.177 κρούσματα

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 262 νέες περιπτώσεις του ιού.

Το δελτίο του ΕΟΔΥ της Τετάρτης ανέφερε συγκεκριμένα: «Σήμερα ανακοινώνουμε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων «δείχνει» ραγδαία αύξηση στη Θεσσαλονίκη (85) αλλά και στην Αθήνα (66).

Συνολικά 29 κρούσματα χαρακτηρίζονται ως εισαγόμενα, επομένως τα υπόλοιπα είναι εγχώρια.

Αναλυτικότερα:

  • 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
  • 11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πού εντοπίζονται τα 262 νέα κρούσματα - Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και η Αττική
Πέλλα: Νεκρός 23χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο
Chevron Right