Υγεία

Κορονοϊός: Τι λέει ο Μαγιορκίνης στο iEidiseis για την ασφάλεια των εμβολίων

Μεγάλες οι πιθανότητες να έχουμε γνώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον κορονοϊό μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Τι ανέφερε για την ασφάλεια τους.

Στο προφίλ ασφαλείας των εμβολίων για τον κορονοϊό καθώς και στο χρονικό πλαίσιο διαθεσιμότητας τους αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης απόψε, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία, απαντώντας σε ερωτήματα του iEidiseis.

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «η ασφάλεια των εμβολίων έχει δύο χαρακτηριστικά: Το ένα είναι η βραχυχρόνια και η άλλη είναι η μακροχρόνια». Γενικότερα, «δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα από εμβόλια σε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αυτά τα έχουμε δει σε φάρμακα. Και αυτά πάντα φαίνονται σε κλινικές φάσεις 4, οι οποίες είναι αυτά που λέμε τα post marketing», όπως εξήγησε.

«Άρα, λοιπόν, το προφίλ ασφάλειας που θα προκύψει από αυτές τις μελέτες, οι οποίες όλες είναι, θα τις έλεγα mega trials, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν πολλές χιλιάδες ασθενών – 30.000 ασθενείς, που οι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί το placebo – είναι πολύ καλό», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση.

Ακόμη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εν λόγω ερευνών «θα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ακόμα και σχετικά σπάνιες παρενέργειες, που συνήθως δεν τις βλέπουμε σε άλλες κλινικές δοκιμές. Αν δούμε την ιστορία των κλινικών δοκιμών των εμβολίων συμπεριελάμβαναν 1.500 – 2.000 ασθενείς, δεν βλέπαμε τις σπάνιες». Εν προκειμένω, ωστόσο, «θα δούμε και σπάνιες παρενέργειες. Εάν και εφόσον υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια θα τη δούμε στα πλαίσια των συγκεκριμένων μελετών», συνέχισε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Αναφορικά δε με τους χρόνους, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως η διαθεσιμότητα των εμβολίων στην αγορά επαφίεται και στην επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα τους, με τις προβλέψεις να μην είναι, προς ώρας, εφικτές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι χρόνοι εξαρτώνται από τα λεγόμενα ενδιάμεσα milestones. Δηλαδή η Pfizer, η οποία είπε ότι θα περιμένει ας πούμε και μέσα στον Οκτώβριο αν έχει το προφίλ, να το πω έτσι, της ισχύος που λέει ότι αν έχει 50% αποτελεσματικότητα αν έχει 32 κρούσματα ή στο placebo ή στο R που πήρε το εμβόλιο, θα μπορέσει να καταλάβει αν έχει τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα. Και υπολογίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στον Οκτώβριο. Αλλά αν και εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό μετά το επόμενο milestone, μπορεί να είναι αρκετούς μήνες αργότερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη, αλλά θα λέγαμε ότι μια καλή πιθανότητα γύρω στο 60% με 70% είναι έχουμε γνώση της αποτελεσματικότητας μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες από κάποιες από αυτές τις μεγάλες δοκιμές».

Διασωληνωμένοι ασθενείς

Σημειώνεται πως σε ερώτηση του iEidiseis για το προφίλ των ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη – π.χ. για το υποκείμενο νόσημα από το οποίο πάσχουν οι περισσότεροι εξ όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με Covid-19 – ο επικ. καθηγητής επιφυλάχθηκε να δώσει τη σχετική εικόνα στην επόμενη συνέντευξη τύπου.

«Λοιπόν, όσον αφορά το προφίλ των διασωληνωμένων, η ηλικιακή τους κατανομή είναι προφανής (σ.σ. καθώς τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται από τον ΕΟΔΥ). Δεν έχω αναλυτικά στοιχεία, αλλά υπόσχομαι την επόμενη φορά να σας φέρω αναλυτικά τι υπάρχει από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, όσον αφορά τα υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς πλησίασαν τους 100 την Παρασκευή (98), καθώς αυξάνονται εδώ και μέρες. Τα ημερήσια κρούσματα του 24ώρου, τέλος, ήταν 391, με τα 161 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΟΔΥ: Τέσσερα νέα κρούσματα στον Πειραιά
Formula 1: Η ακύρωση των δοκιμαστικών και οι πλάκες μεταξύ των οδηγών (vid)
Chevron Right