Σταδιακά χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας έμειναν περί τις 3500 ιατρικοί επισκέπτες, οι οποίου είναι πτυχιούχοι ανώτερων σχολών που δραστηριοποιούνται ως ενδιάμεσοι στην επικοινωνία του ιατρικού κόσμου με τις φαρμακευτικές εταιρίες ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας.
Όπως καταγγέλλει με αγωνία στο iEidiseis.gr ο κ. Ιωάννης Ανδριόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος Ενιαίας Δημοκρατικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακοϋπαλλήλων, στις 7 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι 3500 περίπου ιατρικοί επισκέπτες σταμάτησαν να εργάζονται και αποσύρθηκαν σε κατ’ οίκον εργασία από τους εργοδότες τους που αντέδρασαν πρώιμα και αποτελεσματικά στην πανδημία. Επέστρεψαν σταδιακά από τις 18 Μαΐου και εργάστηκαν κανονικά ως τις 31 Ιουλίου που όλοι πλέον βγήκαν σε άδεια. (Να σημειώσουμε από τις φαρμακευτικές εταιρίες είθισται να κλείνουν τα γραφεία τον Αύγουστο).
Αλλά από την 1η Αυγούστου κιόλας ξεκίνησε «η ακατανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση στην εργασία μας στα νοσοκομειακά ιδρύματα η οποία ισχύει ως και σήμερα», μας λέει ο κ. Ανδριόπουλος.
Στις 6 Αυγούστου οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων απέστειλαν επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά με την οποία του ζητούσαν να επιτραπεί η είσοδός τους στα νοσοκομεία όπου είναι ο φυσικός χώρος άσκησης του επαγγέλματός τους.
Ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας, στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 31/07/2020 ‘’δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των Ιατρικών Επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες για το χρονικό διάστημα 1-15/08/2020.
Στο ΦΕΚ που ακολούθησε στις 31/07/2020 Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 3165 στις αποφάσεις Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 48976, στο άρθρο 22 Μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημοσίων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού, αλλά στα 30 συνολικά άρθρα που ακολουθούν καθώς και στα παραρτήματα δεν αναφέρεται πουθενά ότι δεν επιτρέπεται η επίσκεψη δηλαδή η εργασία των Ιατρικών Επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
Κύριε Υφυπουργέ,
το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη είναι κατοχυρωμένο νομικά και θεσμικά στην Ελλάδα από το 1985 (ΦΕΚ 37/Β/24-01-1985, Υπ. Αποφ. αρ. Α6/10983/84) και στην Ε.Ε. με την L113/92 Οδηγία, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1049/Β/24-042013) όπως ισχύει σήμερα, καθώς επίσης το επαγγελματικό του περίγραμμα συμπεριλαμβάνεται στα επαγγέλματα υγείας.
Οι Ιατρικοί Επισκέπτες έχουν ως φυσικό χώρο εργασίας τους και τα Νοσοκομεία. Μετά την επαναφορά μας στην εργασία από αρχές Μαΐου οι 2.500 περίπου Ιατρικοί Επισκέπτες πραγματοποίησαν αθροιστικά κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις για ενημέρωση σε Ιατρούς και Επαγγελματίες Υγείας. Έως τέλη Ιουλίου που βγήκαμε σε άδεια κανείς δεν είχε νοσήσει από COVID-19….».
Σε αυτήν την επιστολή μάλιστα κατέληγαν με δραματική έκκληση στην οποία ανέφεραν:
«Κύριοι η κατάσταση είναι δραματική. Εάν η καθολική απαγόρευση εισόδου στα νοσοκομεία συνεχίσει να ισχύει όπως συμβαίνει από τον Αύγουστο ένας ολόκληρος κλάδος 3.500 εργαζομένων κινδυνεύει με συνολικό σχεδόν αφανισμό».
Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη παρότι οι ιατρικοί επισκέπτες έχουν προτείνει να γίνεται η επίσκεψή τους στα νοσοκομεία με ραντεβού, σε συγκεκριμένο αριθμό καθημερινά και -όπως πάντα- μόνο στα γραφεία των γιατρών και με όλες τις προφυλάξεις που γνωρίζουν οι ίδιοι ότι πρέπει να λαμβάνουν κατά την επίσκεψη σε νοσοκομείο.
Και σήμερα κάνουν έκκληση μέσω του iEidiseis.gr να ευαισθητοποιηθούν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς που ασχολούνται με την ασφάλεια των νοσοκομείων και να τους δώσουν την άδεια -υπό προϋποθέσεις και αυξημένες προφυλάξεις- να ασκήσουν το επάγγελμά τους.