Υγεία

Εμβόλιο γρίπης: Προσφέρει προστασία από τον κορονοϊό;

Οι διευκρινίσεις του επ. καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για τις νέες έρευνες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο και τον κορονοϊό. 

Στην έρευνα Ολλανδών επιστημόνων βάσει της οποίας το αντιγριπικό εμβόλιο καθίσταται δυνητικός «σύμμαχος» στη μάχη έναντι του κορονοϊού αναφέρθηκε την Τρίτη (20/10) ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτημα του iEidiseis.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε πως, πράγματι, «τα εμβόλια μεταξύ τους μπορούν να έχουν φαινόμενα διασταυρούμενης, να το πούμε έτσι, ενίσχυσης», φέρνοντας ως παράδειγμα και «το πιο γνωστό εμβόλιο που έχει διασταυρούμενη ενίσχυση, το BCG, το εμβόλιο της φυματίωσης, λόγω του ευρέως φάσματος ανοσιακών αποκρίσεων που προκαλεί».

Το παραπάνω, ωστόσο, «δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε ότι είναι αρκετό να μας προστατεύσει έναντι του κορονοϊού», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε, καταληκτικά, πως αν και δεν έχει υπόψιν τα σχετικά ευρήματα – τα οποία εκτίμησε πως αφορούν σε εργαστηριακή μελέτη και όχι κλινική – δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει σε κάποιο ποσοστό, και σε ποιο, «πραγματική θωράκιση έναντι του κορονοϊού».

Τι έδειξαν οι μελέτες

Υπενθυμίζεται πως Ολλανδοί επιστήμονες συμπέραναν, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε χθες στο ΑΠΕ ΜΠΕ, πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της χώρας που είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχε μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό.

Ειδικότερα, η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε τα κύτταρα να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, δήλωσαν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».

Το Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του πως και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη, ωστόσο σημείωσε πως παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους ανά έτος παγκοσμίως και πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

4,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

Ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης δέχθηκε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος θύμισε πως «φέτος έχουμε παραγγείλει και θα έρθουν στη χώρα 1.000.000 εμβόλια παραπάνω σε σχέση με πέρυσι» και συγκεκριμένα 4,2 εκατομμύρια δόσεις.

Διαβεβαίωσε δε πως «αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση του εμβολίου και τον εμβολιασμό, πάμε πολύ καλά. Είμαστε μέσα και στα χρονοδιαγράμματα και στις προβλέψεις που έχουμε κάνει».

Σημειώνεται πως βάσει στοιχείων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το αντιγριπικό εμβόλιο το έχουν ήδη κάνει περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα.

Εφόσον παραστεί ανάγκη για περισσότερες δόσεις, πάντως, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως οι αρχές παρακολουθούν «εάν υπάρξουν διαθέσιμες δόσεις από άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν την κατανάλωση που είχαν προβλέψει, άρα να μπορέσουμε εμείς να πάρουμε αυτές τις ποσότητες», απαντώντας στο αν προβλέπεται αύξηση της προμήθειας του εμβολίου στη χώρα μας. Εξήγησε, πάντως, πως «η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου δεν είναι εύκολη. Δηλαδή δεν μπορεί να παραγγείλεις τώρα και να γίνει εμβόλιο. Οι παραγγελίες γίνονται Μάρτιο-Απρίλιο από όλα τα κράτη-μέλη, διότι υπάρχει μια παραγωγική διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, «όπως συμβαίνει σε όλα τα Κράτη, έτσι και στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός γίνεται κατόπιν των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των Παγκόσμιων Οργανισμών. Συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να εμβολιάζονται, έτσι ώστε να δημιουργείται αυτό το τείχος ανοσίας και προστασίας προς το γενικότερο πληθυσμό. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ξεφύγουμε από τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα τα οποία ήδη είναι σε εφαρμογή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ζακ Κωστόπουλος: Όταν η Γλάδστωνος βάφτηκε με μίσος και αίμα - Το χρονικό
Δικηγόρος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου: Τιμωρία των ενόχων - Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
Chevron Right