Σε «πορτοκαλί συναγερμό» λόγω κορονοϊού παραμένει η Αττική, καθώς εισαγωγές, διασωληνώσεις και κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται σε ανησυχητικούς αριθμούς.
Όπως παραδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή και ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης η πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο αυξάνει, καθώς τα κρεβάτια των ΜΕΘ γεμίζουν με ταχύ ρυθμό.
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά και να θωρακιστούν τα νοσοκομεία πριν τον Νοέμβριο. Στην κατεύθυνση αποσυμφόρησής τους, μάλιστα, ενεργοποίησε και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία από σήμερα θα δέχονται ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά.
Εξυπακούεται, πάντως, πως όσο αυξάνονται οι νοσηλείες για κορονοϊό – με τον αριθμό αυτό να μην ανακοινώνεται τακτικά – τόσο αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι σήμερα ανήλθαν στους 91, ενώ το Σάββατο ήταν 100.
Όπως μετέδωσε, δε, ο Τ/Σ Mega νωρίτερα τη Δευτέρα, στο λεκανοπέδιο, οι 82 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι κατειλημμένες, ενώ διαθέσιμες είναι 44, επί συνόλου 126. Το 70 και πλέον τοις εκατό των διασωληνωμένων βρίσκονται στην Αθήνα, με το «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό» να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, κατά την ίδια πηγή.
Τα στατιστικά των θανάτων
Αποκαλυπτική ήταν, εξάλλου, η σημερινή αναφορά (Mega) του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου πως «κάποιοι φαντάζονται ότι αν είχαμε πολλές χιλιάδες κρεβάτια εντατικής, θα ήταν η λύση του προβλήματος».
Όμως «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γεμίζουν τα κρεβάτια της εντατικής, γιατί οι ασθενείς που εισέρχονται στην εντατική για Covid, σε ένα ποσοστό 40-60%, δεν τα καταφέρνουν». «Γι’ αυτό προσπαθούμε να μην φτάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αυτός είναι ο διεθνής μέσος όρος και σε αυτόν είμαστε κι εμείς», προειδοποίησε.
Αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ των 13 θανάτων σε μια ημέρα – την Κυριακή – από τη Covid-19, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε από την πλευρά του πως «ήταν απρόσμενο, πραγματικά μας εντυπωσίασε όλους», δηλώνοντας (ΣΚΑΪ) πως αυτό που γίνεται με την νόσο αυτή είναι πως «όσο συσσωρεύονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα οι θάνατοι αυξάνονται, όσο περισσότερο μένει κανείς σε μια ΜΕΘ, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πεθάνει».
«Οι διασωληνωμένοι που έχουν κορονοϊό εάν βγουν γρήγορα θα σωθούν. Η προσπάθεια είναι να αποσωληνωθούν μέσα στην 1η βδομάδα. Μετά αρχίσει το πράγμα και μπλέκει», όπως εξήγησε.
Ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων (πάνω από 90) ο ίδιος σχολίασε πως είναι ανησυχητικός και πως στην Αττική, ειδικά, τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα γιατί υπάρχει μια κάλυψη στις covid – ΜΕΘ από που πατάει σχεδόν το 70%, ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι κάτω από 40%. Υπογράμμισε πως τις επόμενες μέρες θα γίνει το άνοιγμα των 50 επιπλέον κλινών στο «Σωτηρία», κάτι που αναμένεται να αποτελέσει «μια μεγάλη ανάσα».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ακόμη 295 κρούσματα στη χώρα, με τα 145 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.