Διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπο Κοροξενό, οι ελεύθερες Covid-ΜΕΘ σε όλη την Κεντρική Μακεδονία μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως λέει, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητά τους είναι στο 100%.
Στο ΑΧΕΠΑ, ειδικότερα, «τα 40 κρεβάτια της Covid-ΜΕΘ είναι γεμάτα. Δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη άδεια», όπως δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης (17/11) στο iEidiseis ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, στις απλές κλίνες του νοσοκομείου «νοσηλεύονται 230 άτομα» τα οποία εκτιμάται πως θα φτάσουν ακόμη και τα 300, κατά την αυριανή εφημερία, γεγονός που θα οδηγήσει στην παραπέρα μείωση των κρεβατιών του νοσοκομείου για άλλα νοσήματα.
Ήδη οι γενικές ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ είναι μόλις τρεις, αλλά και αυτές είναι γεμάτες, με non-Covid περιστατικά, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό.
Στο μεταξύ, η αυξημένη κινητικότητα των ασθενών με κορονοϊό συνεχίζεται, υπογραμμίζει, όπως συνεχίζεται, όμως και η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού! «Από το 2ο κύμα της επιδημίας και μετά, εδώ δηλαδή και ενάμιση μήνα περίπου, έχουμε πάνω από 150 εργαζόμενους σε καραντίνα» καθώς βρέθηκαν θετικοί τον κορονοϊό εξηγεί ο συνδικαλιστής.
Πολλοί από τους συναδέλφους του, μάλιστα, έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου. Περίπου 60 υγειονομικοί έχουν εκδηλώσει πυρετό, ενώ τουλάχιστον δύο νοσηλεύονται, αναφέρει. Υπενθυμίζεται πως εκ των εργαζομένων στο νοσοκομείο που κόλλησαν τον ιό υπήρξε και διασωλήνωση μίας χειρίστριας ιατρικών συσκευών, η οποία κατέληξε χθες, με το κλίμα στο ΑΧΕΠΑ να παραμένει βαρύ.
Εξάλλου, σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος εκ των ασθενών σε απλή κλίνη χρειαστεί να διασωληνωθεί, σε συνέχεια επιδείνωσης της υγείας του, ο κ. Κοροξένος απαντά πως «θα χρειαστεί η διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο, το ερώτημα είναι, όμως, σε ποιο. Οι ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, και ούτε, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη άδεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιπλέον κρεββάτια που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Β. Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη, εξαντλήθηκαν στο σύνολό τους.
Αναφορικά με το αν η παραπάνω εικόνα καθιστά το ΑΧΕΠΑ το νοσοκομείο εκείνο που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του σωματείου λέει πως, δυστυχώς, «μας έφτασε το “Ιπποκράτειο” σήμερα, ίσως και το “Παπανικολάου“», ως προς τον όγκο των εισαγωγών και της νοσηλείας μεγάλου αριθμού ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
«Αυτό που παρατηρείται έντονα στο νοσοκομείο είναι ότι αυξάνονται ραγδαία οι ασθενείς που μπαίνουν και μειώνονται ραγδαία οι εργαζόμενοι – οι ιατροί, οι νοσηλευτές – που απαιτούνται για τη νοσηλεία τους. Θέλουμε οπωσδήποτε και από οπουδήποτε ενίσχυση. Αν συνεχίσει αυτή η εβδομάδα ως έχει, με αυτή τη ροή, θα γίνει το “κραχ“, είναι θέμα ημερών», τονίζει ο ίδιος, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για τον εργασιακό φόρτο των συναδέλφων του οι οποίοι «ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους».
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.422 νέα κρούσματα στη χώρα (2.198 χθες).
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας αυξήθηκαν στους 443 (+43 σε σχέση με χθες) με τον αριθμό αυτό να αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Η διάμεση ηλικία τους «ανέβηκε», δε, ξανά στα 65 έτη.
Οι ημερήσιοι θάνατοι, εξάλλου, επίσης ξεπέρασαν τον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου 24ωρου, καθώς οι ασθενείς που κατέληξαν σήμερα είναι 63 (59 τη Δευτέρα).
Σε συνολικούς αριθμούς, τέλος, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα, από την έναρξη της επιδημίας, είναι 78.825, ενώ τα θύματα του ιού ανήλθαν στα 1.228.