Υγεία

Μηνιγγίτιδα: Το ύποπτο σύμπτωμα που απαιτεί άμεση εξέταση από γιατρό

«Το κρίσιμο είναι ο χρόνος προσέλευσης». Τα είδη μηνιγγίτιδας και οι ευαίσθητες ομάδες.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα δύο πρόσφατα περιστατικά μηνιγγίτιδας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με τον καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, Αθανάσιο Μίχο, να δίνει τις διευκρινίσεις του για την επικίνδυνη ασθένεια.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ένας 20χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του στην Πάτρα, ενώ ένα αγοράκι 2,5 ετών νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη.

«Ο πυρετός και εξάνθημα θέλει πάντα εξέταση από γιατρό»

Μιλώντας σήμερα Τετάρτη (29/1) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, σημειώνοντας ότι στην αρχή είναι μη ειδικά, δηλαδή μπορεί να θυμίζουν κάποια ίωση, όπως η κεφαλαλγία και ο πυρετός

«Ένας νεαρός ενήλικας με κεφαλαλγία και πυρετό δεν θα πάει στον γιατρό. Γι’ αυτό και υπάρχει καθυστερημένη συνήθως προσέλευση με κακή έκβαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα λοιπόν. Πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, εμετοί, φωτοφοβία, δυσκαμψία, δηλαδή δυσκολία κανείς να κινήσει το κεφάλι του. Αλλά είπα, στην πρώιμη φάση μπορεί να είναι μη ειδικά, να θυμίσουν μια κοινή ζωή και κάποιος να καθυστερήσει να πάει. Επίσης, αν δούμε πυρετό και εξάνθημα. Ο πυρετός και εξάνθημα θέλει πάντα εξέταση από γιατρό, γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν και πολλές άλλες κοινές ιώσεις που κάνουν πυρετό και εξάνθημα δεν θα πρέπει να γίνεται διάγνωση στο σπίτι. Θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από γιατρό το παιδί ή ο ενήλικας για να μας πει εάν είναι κάποια ιογενής λοίμωξη, κάποια βακτηριακή σοβαρή λοίμωξη» ανέφερε ο κ. Μίχος.

«Το κρίσιμο είναι ο χρόνος προσέλευσης»

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει μικροβιολογικό τεστ για τη διάγνωση της νόσου και πρέπει να γίνεται εξέταση κλινική, άρα σε γιατρό.

«Υπάρχει θεραπεία για τη μηνιγγίτιδα», επισήμανε ο κ. Μίχος. «Δίνεται μικροβιακή αγωγή που μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση. Το κρίσιμο είναι ο χρόνος προσέλευσης», είπε.

«Φαίνεται ότι η κάθε ώρα μετράει εκεί πέρα. Όσο πιο σύντομα πας στο νοσοκομείο και πάρεις τη φαρμακευτική αγωγή, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα όσον αφορά στην επιβίωση και το να μην υπάρξουν επιπλοκές» τόνισε.

Σε αυτούς που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πάσχοντος χορηγείται αντιβίωση, ως χημειοπροφύλαξη, προσέθεσε ο κ. Μίχος.

Τι γίνεται με τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας

Ερωτηθείς τι γίνεται με τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, ανέφερε πως στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών γίνεται εμβολιασμός για τέσσερις τύπους μηνιγγιτιδοκόκκου, δηλαδή για C στους 12 μήνες, ACYW για τους εφήβους και για τον B που είναι το κύριο αίτιο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στον ανεπτυγμένο κόσμο γίνεται μόνο στα βρέφη.

«Οι υγειονομικές υπηρεσίες κατά τόπους θα δώσουν οδηγίες αν χρειάζεται ευρύτερος εμβολιασμός. Φαντάζομαι έχει πάει ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θα δοθούν επίσημες οδηγίες» συμπλήρωσε ο κ Μίχος.

Τα είδη μηνιγγίτιδας και οι ευαίσθητες ομάδες

Στη συνέχεια, ο κ. Μίχος υπογράμμισε ότι «η μηνιγγίτιδα, γενικά μιλώντας, μπορεί να προκληθεί από ιούς, να είναι ιογενής ή βακτηριακή. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα και μηνιγγιτιδόκοκκο. Γι’ αυτό είχε και τόσο κεραυνοβόλο εξέλιξη και κακή έκβαση. Όταν λέμε βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μιλάμε για μία λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να έχει κάνει και σηψαιμία συγχρόνως, γι’ αυτό και κάνει τόσο κεραυνοβόλο εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Να πούμε ότι και πέρυσι στην Πάτρα είχαμε ένα θάνατο. Άλλα δύο νέα άτομα πάλι από το Πανεπιστήμιο, το ένα υπέστη ακρωτηριασμό και το άλλο μόνιμη επιληψία. Δεν είναι μόνο αυτοί που καταλήγουν. Είναι και αυτοί που ζουν τελικά με νευρολογικά υπολείμματα. Άρα λοιπόν είναι κάτι σοβαρό. (…) Στην Ελλάδα έχουμε περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, περίπου 20 με 40 κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα περίπου έναν με δύο θανάτους έχουμε, αλλά και αυτοί που επιζούν πάλι το ένα τρίτο έχει σοβαρά νευρολογικά υπολείμματα. Φυσικά κάθε φορά που ακούμε ένα τέτοιο περιστατικό, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο κοινό. Ειδικά δε, όταν υπάρχει συρροή περιστατικών και ειδικά αν είναι και σε μία πανεπιστημιακή κοινότητα που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός γιατί είναι ένα βακτήριο το οποίο μεταδίδεται με σταγονίδια σε καταστάσεις συγχρωτισμού, γι’ αυτό και βλέπουμε αρκετά περιστατικά σε νεαρούς ενήλικες που και λόγω του τρόπου ζωής. Μπορεί να είναι σε φοιτητικές εστίες, να πηγαίνουν στα μπαρ. Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου γιατί καταστρέφει τον βλεννογόνο του αναπνευστικού. Άρα λοιπόν βλέπουμε μία αύξηση σε νεαρούς ενήλικες σε επίπεδο πανεπιστημιακό. Επίσης ευαίσθητη ομάδα είναι τα βρέφη των 2 ετών. Άρα σε όλες τις ηλικίες μπορεί να συμβεί, απλά υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερη επίπτωση» περιέγραψε ο κ. Μίχος.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πέρσι και φέτος είχαμε περιστατικά στην Πάτρα, ο κ. Μίχος, επανέλαβε το στοιχείο του συγχρωτισμού. «Μικρές πανεπιστημιακές κοινότητες με φοιτητικές εστίες, εκεί πέρα μπορεί να υπάρξει ροή περιστατικών. Απλά επειδή τώρα πάλι επίκειται καρναβάλι, που σημαίνει θα υπάρξει συγχρωτισμός, νέοι άνθρωποι κυκλοφορούν, φοβόμαστε μήπως υπάρξουν κι άλλα κρούσματα» είπε καταλήγοντας.

Το ηχητικό με τις πληροφορίες του κ. Μίχου για τη μηνιγγίτιδα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μανώλης Καλουδάς και Αποστόλης Κρέτσης μιλούν «Αφ’ Υψηλού» για την ΕΡΤ… Βόρειας Κορέας
Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης: Η OpenAI κατηγορεί την DeepSeek για κλοπή του ChatGPT
Chevron Right