Υγεία

Αναστολή Εργασίας: Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές είναι ήδη εκτός νοσοκομείων

Το ρεπορτάζ του iEidiseis εντόπισε πόσοι είναι οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας που μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

Για 6.412 «υγειονομικούς» που μπήκαν σε αναστολή εργασίας ενημέρωσε προ ημερών ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά δεν έκανε την εξειδίκευση του νούμερου αυτού, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ σαφές το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας.

Το iEidiseis δίνει σήμερα στην δημοσιότητα τα πραγματικά νούμερα ανά κατηγορία εργαζομένων στα νοσοκομεία ώστε να αντιληφθούμε την εικόνα…

Ο βασικός διαχωρισμός

Καταρχάς, όταν αναφερόμαστε σε δομές Υγείας εννοούμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην οποία ανήκουν τα Κέντρα Υγείας και τη δευτεροβάθμια που ανήκουν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επίσης, όταν γίνεται λόγος για υγειονομικούς στις αναστολές εργασίας βάζουν μαζί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους βοηθούς νοσοκόμους και τους τραυματιοφορείς, και τους τεχνολόγους, βιολόγους, μάγειρες, τραπεζοκόμους, φύλακες, διοικητικούς, λογιστές, κοινωνικούς λειτουργούς και καθαριστές των νοσοκομείων, εφόσον είναι μόνιμοι υπάλληλοι κι όχι από ιδιωτικά συνεργεία ή με σύμβαση έργου. Περιλαμβάνουμε δηλαδή ανεξαιρέτως όλο το μόνιμο προσωπικό.

Το ρεπορτάζ του iEidiseis εντόπισε λοιπόν πόσοι είναι οι γιατροί των νοσοκομείων όλης της χώρας που μπήκαν σε αναστολή εργασίας. Κι είναι 550 πανελλαδικά! Σε αυτούς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, όπως είναι το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο. Και κάνουμε αυτήν τη διευκρίνιση καθόλου τυχαία καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, υπάρχει πρόβλημα διενέργειας χειρουργείων στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς όπως αναφέρεται σε έγγραφο από την εφορεία του νοσοκομείου, το οποίο χαρακτηρίζεται “εξαιρετικώς επείγον”, σε έκτακτη συνεδρίαση “ετέθη θέμα μείζονος σημασίας, αναφορικά με τη λειτουργία των χειρουργείων, λόγω της αναστολής των καθηκόντων εργαζομένων κατ΄ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων… Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε εν γνώσει σας ότι η λειτουργία των χειρουργείων είναι ιδιαίτερα επισφαλής, καθόσον δεν υφίσταται πλέον εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης και ασφαλούς παροχής των ιατρικών αερίων”, τονίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο καθηγητής Ν. Αρκαδόπουλος.

Πάντως από την 1η ΥΠΕ διαρρέουν ότι στο νοσοκομείο θα εξομαλυνθούν σύντομα τα πράγματα με μετακινήσεις (εσωτερικές και από άλλα νοσοκομεία). Παρόμοιο πρόβλημα φαίνεται επίσης να αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Ξάνθης και Χανίων όπου οι αρνητές είναι αρκετοί αλλά όχι κυρίως γιατροί.

Πόσοι έχουν βγει τελικά σε αναστολή

Στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ λοιπόν έχουν βγει σε αναστολή 550 γιατροί, 3000 νοσηλευτές και νοσοκόμοι και περί τους 2000 διαφόρων κλάδων όπως αυτοί αναφέρονται πιο πάνω. Οι υπόλοιποι μέχρι το νούμερο που έδωσε ο υπουργός Υγείας, δηλαδή μέχρι τους 6412, είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας.

Η εξειδίκευση στα νούμερα έχει την αξία της ώστε αφενός να καταλάβουμε ποιοι κλάδοι εργαζομένων παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητών και σκεπτικιστών και να τους βοηθήσουμε να πειστούν, αφετέρου για να αντιληφθούμε αν στα νοσοκομεία, που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας την τελευταία διετία και ετοιμάζονται για ένα ακόμα κύμα τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει και σε ποιο βαθμό πρόβλημα νοσηλείας των ασθενών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
10ωρο: Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ (και) από τις δωρεάν υπερωρίες
ΔΕΘ: Το «καλάθι» του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς
Chevron Right