Δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να είναι σήμερα συνδεδεμένες παρά την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 9η Φεβρουαρίου. Ο HMVO είναι το σύστημα με το οποίο ιχνηλατούνται όλα τα φάρμακα σε όλη την ΕΕ, ακόμα κι αυτά που διακινούνται μέσω διαδικτύου… Δεν μπορεί να μετακινηθεί- διακινηθεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το παρακολουθεί. Είναι πολλαπλώς πιο ισχυρό από την ταινία γνησιότητας. Παρόλα αυτά, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν μπαίνουν στο ίδιο σύστημα αλλά θα συνεχίσουν να έχουν την ταινία γνησιότητας.
Το Νοέμβριο του 2023 ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο ΣΦΕΕ, η ΠΕΦ, ο ΠΦΣ, PIF και ο ΣΑΦΕ. Είναι σε εκκρεμότητα δικαστική με αποθηκάριους για το αν θα συμμετάσχουν στο Δ.Σ.
Για την υλοποίηση, συνεργάστηκαν το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ, η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του συστήματος. «Αν δεν είχαμε συνδεθεί θα είχαμε πρόβλημα εισαγωγών και θα ξεμέναμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Καρποδίνη δήλωσε ότι «στον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Είναι η πρώτη φορά και είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε τον έλεγχο με άυλο τρόπο, να κάνουμε διασύνδεση και με το σύστημα αποζημίωσης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιο Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αναφέρθηκε στη διαδικασία που δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. «Δεν πίστευα ότι θα το τελειώσουν. Το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων υπήρχε αλλά δεν ήταν μεγάλο στη χώρα μας διότι και είχαμε σύστημα που λειτουργούσε αρκετά καλά. Αλλά έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία της ΕΕ. Αλλά αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα… Οι φαρμακοποιοί είμαστε οι χαμένοι καθώς επιβαρυνθήκαμε 4 εκατ. ευρώ χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι εισαγωγικές εταιρίες ότι ο ασθενής είναι πάνω από όλα».
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατ’ οίκον αποστολή ΦΥΚ. Θα ισχύσει το χρονοδιάγραμμα από Απρίλιο.
Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για επικουρικούς για τον ΕΟΠΥΥ.
H Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη από την PIF σημείωσε:
«Η ποιότητα των φαρμάκων στην Ελλάδα και η εξασφάλιση της αλυσίδας σημαίνει επιτυχία. Όταν μπορούμε με πλάνο να βάζουμε όρια, πάμε καλά. Πάντα θα είμαστε για τον ασθενή στην αλυσίδα και πάντα υπέρ αποφάσεων που εξασφαλίζουν την ποιότητα και στην άμεση πρόσβαση και συμμετοχή σε συζητήσεις με το ΥΥΚΑ για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι το « παλιό σύστημα συνταγογράφησης δεν υποστήριζε αυτή τη διασύνδεση. Ζητώ συγνώμη από τους γιατρούς που ταλαιπωρήθηκαν αλλά τώρα έχουν όλα ομαλοποιηθεί».
Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής ΣΦΕΕ που επιφορτίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε: «Η γραμμή παραγωγής από τη φαρμακοβιομηχανία (που επιφορτίστηκε όλο το σχετικό κόστος) έδωσε 300.000 έκαστος, 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλά τα καταφέραμε και δεν γίναμε Ιταλία που ζήτησε παράταση».