Μετά από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο η Ραφαέλα Πιτσικάλη έφυγε από την ζωή χθες, λίγες ημέρες μετά τα 21α γενέθλιά της. Το κορίτσι είχε διαγνωστεί λίγα χρόνια πριν με σάρκωμα Ewing και μάλιστα είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να νοσηλευτεί σε εξειδικευμένο κέντρο.
Παρά την δύσκολη περιπέτειά της, η ίδια έστελνε πάντα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, ενώ συνέβαλε πολύ και στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο, μέσα από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι είναι το σάρκωμα Ewing
Το σάρκωμα Ewing (Yoo-ing) είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στα κύτταρα των οστών και του μαλακού ιστού γύρω από αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έναρξη του καρκίνου εντοπίζεται στα οστά των ποδιών και της λεκάνης.
Συνήθως, με σάρκωμα Ewing διαγιγνώσκονται τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, ωστόσο η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Θεωρείται ως ένας αρκετά σπάνιος τύπος καρκίνου, με περίπου 225 παιδιά να διαγιγνώσκονται με αυτόν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «John’s Hopkins Medicine». Συνιστά περίπου το 1% των περιστατικών παιδικού καρκίνου.
Σάρκωμα Ewing – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του σαρκώματος Ewing συχνά επηρεάζουν το σημείο του σώματος που έχει προσβληθεί, ωστόσο πολλές φορές γίνονται αισθητά σε όλο το σώμα. Αναλυτικότερα:
- Πόνοι στα οστά
- Εξόγκωμα στο πόδι, στήθος ή στη λεκάνη
- Κατάγματα
- Πόνος, πρήξιμο ή ευαισθησία κοντά στην πληγείσα περιοχή
- Πυρετός που επιμένει
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Ανεξήγητη κόπωση
Σάρκωμα Ewing – Διάγνωση
Η διάγνωση του συγκεκριμένου σαρκώματος είναι δύσκολη, αφενός επειδή πρόκειται για μια αρκετά σπάνια νόσο, αφετέρου επειδή τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά που βλέπουν οι γιατροί σε πολλές άλλες παθήσεις.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να διαγνωστεί το σάρκωμα Ewing, κάτι που συχνά επιδεινώνει την πρόγνωση της πορείας της νόσου.
Για τη διάγνωση γίνονται διάφορες εξετάσεις, όπως:
- Εξετάσεις αίματος όπου φαίνεται συχνά αυξημένη η γαλακτική αφυδρογονάση LDH, αυξημένη ταχύτητα καθίζησης (ΤΚΕ), αυξημένη αλκαλική φωσφατάση (ALP), λευκοκυττάρωση (Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια), αναιμία με πτώση αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης.
- Σπινθηρογράφημα οστών με Tc99 / PET Scan.
- Αξονική τομογραφία (CT) θώρακος άνω και κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναίου για σταδιοποίηση του όγκου.
- Μαγνητική τομογραφία (MRI) της περιοχής με σκιαγραφικό.
- Ψηφιακή ακτινογραφία.
- Βιοψία με βελόνα για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την έναρξη της θεραπείας. Χωρίς αποτέλεσμα βιοψίας δεν πρέπει να ξεκινάει η θεραπεία. Συνιστάται η βιοψία με βελόνη καθοδηγούμενη από αξονικό τομογράφο και να αποφεύγονται οι ανοικτές βιοψίες.
Όσον αφορά τη θεραπεία, τα άτομα με σάρκωμα Ewing πρέπει να παρακολουθούνται από μια καταρτισμένη ομάδα ειδικών γιατρών. Συνήθως χορηγείται ένας συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).
Πέρα από τις παραδοσιακές μεθόδους, πολλά υποσχόμενες είναι και διάφορες νέες, πειραματικές θεραπείες όπως η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή η θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων
Η πρόγνωση της ασθένειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το πόσο νωρίς γίνεται η διάγνωση. Παρόλα αυτά, η πρόοδος είναι μεγάλη, καθώς η 5ετής επιβίωση των ασθενών πλέον αγγίζει το 80%, όταν το 1975 δεν ξεπερνούσε το 15%.