Οι γιατροί εστιάζουν το τελευταίο διάστημα τους αγώνες τους στα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία -για διάφορους λόγους- αλλά κυρίως επειδή το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό!
Τη Τρίτη (25/6), ωστόσο, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι τη στιγμή αυτή το ΕΣΥ έχει το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του, το 1983 κι ότι το πρόβλημα αφορά μόνο λίγες ιατρικές ειδικότητες που είναι σε…έλλειψη!
Όπως είπε, «σήμερα υπηρετούν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 20%-30%. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το 2019 υπηρετούσαν 470 νοσηλευτές, ενώ σήμερα 799. Στον «Ευαγγελισμό» το 2019 υπηρετούσαν 1.118 ενώ σήμερα 1.274… Στους γιατρούς παρατηρήσαμε, για πρώτη φορά μετά τα χρόνια των μνημονίων, αύξηση στην τελευταία προκήρυξη των υποψηφίων. Ξέρω, θα μου πείτε «μα ακούμε για ελλείψεις». Ναι, γιατί υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που συνεχίζουμε να έχουμε άγονες θέσεις…».
Όντως η ηγεσία του υπουργείου δίνει κάποια οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς να στελεχώσουν νοσοκομεία σε νησιά, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά, μέχρι στιγμής, διότι η Αριστοτέλους ετοιμάζει και νέο νομοθέτημα για να δοθεί λύση…
Εξάλλου, δρομολογείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αλλαγή στις… ταχύτητες του ΑΣΕΠ, ώστε να διεξάγονται με πιο γοργούς ρυθμούς οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.
Παρόλα αυτά, ένα ακόμα βασικό πρόβλημα δεν έχει βρει ούτε θεωρητικά τη λύση του: Οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την ειδικότητα του παθολόγου, του ακτινολόγου και του αναισθησιολόγου. Προτιμά ειδικότητες που παρέχουν δυνατότητες ιδιωτικού επαγγέλματος και ταυτόχρονα ειδικότητες -που αν χρειαστεί να απασχοληθούν σε δημόσια νοσοκομεία- δεν θα εξοντωθούν από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας.
Το πρόβλημα είναι ως εκ τούτου τριπλό: Μεγαλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας και στοχευμένα κίνητρα σε νέους γιατρούς να επιλέξουν τις ειδικότητες που λείπουν περισσότερο. Αυτό ήταν για όσους είναι σε θέση να θυμούνται τα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ, αίτημα πολλών ειδικών του κλάδου που ζητούσαν να υπάρχει από την Πολιτεία καταγραφή των ιατρικών ειδικοτήτων σε ανάγκη και των θέσεων που έχει κενές ανά την επικράτεια ώστε να καθοδηγεί τους νέους ειδικευόμενους προς αυτές. Αλλά η συζήτηση δεν οδήγησε διαχρονικά πουθενά όπως ποτέ δεν καταφέραμε να πείσουμε και τους παιδιάτρους, ακόμα και τους ιδιώτες, ότι είναι προτιμότερο να πάνε σε ένα μικρό μέρος που θα έχουν όλη την πελατεία δική τους, παρά να ανοίγουν ιατρείο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις σε πολυκατοικίες με άλλους 3-4 της ίδιας ειδικότητας!