Υγεία

Επιστολή φυσικοθεραπευτών στον πρωθυπουργό για κατάργηση clawback και rebate

Τι αναφέρουν οι φυσικοθεραπευτές στην επιστολή τους.

Ενόψει Ευρωεκλογών και …μεγαλύτερης διάθεσης των πολιτικών κομμάτων να ακούσουν τα αιτήματα ομάδων εργαζομένων, δράττονται όλοι της ευκαιρίας να εκφράσουν την αντίθεση, το παράπονο ή και την οργή τους για τα τεκταινόμενα στην Υγεία και όχι μόνο…

Στο πλαίσιο αυτό, οι φυσικοθεραπευτές (ΠΣΦ) κοινοποίησαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα υποψήφια κόμματα των Ευρωεκλογών για την κοινοποίηση των θέσεών τους για την κατάργηση των clawback και rebate τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μοναδική στην ΕΕ με αντίστοιχα μέτρα.

Οι δε εργαζόμενοι στο Θριάσιο διαμαρτύρονται σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε ιδιωτικά συνεργεία και την «απόλυση» συμβασιούχων, δηλαδή για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους καθώς δεν πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ΠΣΦ στην επιστολή του, «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. όπου υφίστανται τέτοια εξοντωτικά μέτρα. Μάλιστα, στην πρόσφατη διάσκεψη των Ευρωπαϊκών συλλόγων φυσικοθεραπείας, στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε ο Π.Σ.Φ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων στο άκουσμα αυτής  της εξοντωτικής πρακτικής του ελληνικού Κράτους, ήταν να μην το πιστεύουν. Κι αυτό γιατί, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χρηματοδοτούν με μεγάλα κονδύλια τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας (το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα διαθέτει 1,12 δις Ευρώ για φυσικοθεραπεία), η Ελλάδα διαθέτει μόλις 80 εκ. ευρώ».

Κι αφού αναφέρουν ποσά και επιβαρύνσεις με λεπτομέρεια, καταλήγουν: «Και όλα αυτά, με τις τιμές αποζημίωσης των συνεδριών φυσικοθεραπείας να βασίζονται στον τιμοκατάλογο του 1991»!

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια σε ποσοστό 90% των συνολικών αναγκών.

Παράλληλα, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και οι φυσικοθεραπευτές οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κατ΄ οίκον, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε περιστατικά μετά τη νοσηλεία ή σε χρόνια πάσχοντες στο σπίτι των ασθενών, με κόστος πολύ μικρότερο από άλλες επιλογές, όπως αυτή της κλειστής νοσηλείας αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος του Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και των λοιπών Πολιτικών αρχηγών, υπάρχει άρση της εποπτείας της χώρας, η χώρα παρουσιάζει πλεονάσματα και όμως ο τομέας της υγείας είναι υποχρηματοδοτούμενος. Στην Ελλάδα αυξάνονται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι οι τιμές αποζημίωσης των παρόχων.

Άραγε από την αύξηση της φορολόγησης των ελευθεροεπαγγελματιών που θα εισπράξει το Κκράτος επιπλέον 606 εκ. ευρώ και που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στην Υγεία και την Παιδεία, πόσα χρήματα θα δοθούν ως ενίσχυση στον ΕΟΠΥΥ;

Επισημαίνουμε ότι οι φυσικοθεραπευτές, από τον Απρίλιο του 2023, δεν μπορούν να εκτελέσουν κανένα παραπεμπτικό χωρίς τον κωδικό μιας χρήσης (OTP)  που θα πρέπει να παραδώσει ο ασφαλισμένος στον φυσικοθεραπευτή μαζί με το παραπεμπτικό που έχει εκδώσει ο θεράπων Ιατρός,  ο οποίος κωδικός μιας χρήσης έχει κοινοποιηθεί στο κινητό του ασφαλισμένου και αυτό σημαίνει ότι κάθε παραπεμπτικό που εκτελείται είναι και αναγκαίο και πραγματικό», καταλήγει ο κ. Λυμπέρης.

Εργαζόμενοι το Θριάσιο

Το παράδειγμα της σίτισης στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου η απόλυση 30 συμβασιούχων εργαζόμενων που η ετήσια μισθοδοσία τους έφτανε 376.000 ευρώ συνοδεύτηκε με αρχική ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 528.000 ευρώ και ακολούθησε η ανάθεση της σίτισης με μηνιαίες συμβάσεις σε άλλες εταιρείες και μηναίο κόστος 59.000 ευρώ (ετήσιο κόστος 708.000) για λιγότερους εργαζόμενους, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν, «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου μας, με κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας αλλά και με απευθείας ενημέρωση – καταγγελία στο σημερινό υπουργό Υγείας, η διοίκηση του Θριάσιου νοσοκομείου προχωρεί, με κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου (καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες) στην ανάθεση της «παροχής υπηρεσιών εστιατορίου και παροχής φαγητού» σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 1.818.000 ευρώ και της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 1.692.000 ευρώ. Η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία θα οδηγήσει στην απόλυση  40 συμβασιούχων καθαριστών/καθαριστριών, με πολύτιμη εμπειρία και προσφορά στα δύσκολα χρόνια της επιδημίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η «κοροϊδία» και η εργασιακή ομηρία χιλιάδων άλλων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, μέσω ΕΟΔΥ, «τριμηνιτών» επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών) από όλες τις κυβερνήσεις, που αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και  καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70275 το Φεβρουάριο 2024)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μελίνα Ασλανίδου: «Είμαι πολύ δοτικός άνθρωπος, όλα όμως έχουν ένα όριο...»
Χαλκίδα: Ο δολοφόνος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος - Έπαιζε θέατρο κάνοντας τον θλιμμένο
Chevron Right