Υγεία

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εμβόλια κατά του καρκίνου – Τι έδειξαν για το μελάνωμα

Τα αποτελέσματα του mRNA εμβολίου που έλαβαν ασθενείς με μελάνωμα. 

«Εξαιρετικά εντυπωσιακά» χαρακτηρίζει η επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα του πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου mRNA κατά του μελανώματος (καρκίνος του δέρματος), καθώς μείωσε στο ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου ή επανεμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 από το World Cancer Research Fund International το μελάνωμα επηρεάζει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως.

Οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο μετά την αφαίρεση του μελανώματος σταδίου 3 ή 4 είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή επανεμφάνισης της νόσου μετά από τρία χρόνια, έδειξαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, στο οποίο συμμετείχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, η ογκολόγος καθηγήτρια Τζορτζίνα Λονγκ, είπε ότι ο μέσος κίνδυνος υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση για την ομάδα των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο ήταν 50%.

«Αν και πρέπει να εξετάσουμε τους αριθμούς σε βάθος πέντε και δέκα ετών, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ο κίνδυνος επανεμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου είναι τα πρώτα δύο έτη», αναφέρει η έρευνα.

Οι 157 ασθενείς στη δοκιμή φάσης 2b είχαν μελάνωμα υψηλού κινδύνου και είτε έκαναν το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε από τη Moderna και την MSD – και παράλληλα ελάμβαναν πεμπρολιζουμάμπη.

Το εμβόλιο και η πεμπρολιζουμάμπη μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής στο 25%, ανέφερε η κ. Λονγκ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα ήταν ένα πρώτο «σήμα» και χρειάζονται κι άλλες δοκιμές για να αξιολογηθεί καλύτερα ο αντίκτυπος του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με εκπροσώπους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, το ποσοστό επιβίωσης 2,5 ετών χωρίς υποτροπή για όσους έλαβαν το εμβόλιο μαζί με την ανοσοθεραπεία ήταν στο 74,8% σε σύγκριση με 55,6% για όσους έλαβαν μόνο με πεμπρολιζουμάμπη.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τα τελευταία αποτελέσματα», δήλωσε ο Kyle Holen, επικεφαλής ανάπτυξης, θεραπείας και ογκολογίας της Moderna. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη δέσμευσή μας για την προώθηση αυτής της καινοτόμου θεραπείας».

Ο Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, είπε ότι τα αποτελέσματα σηματοδότησε ένα ακόμη ορόσημο στο «συναρπαστικό, αναπτυσσόμενο τοπίο της έρευνας για τα εμβόλια κατά του καρκίνου».

«Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα υποτροπής του καρκίνου δεν αυξήθηκαν σε άτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου, προχωρημένου σταδίου», είπε. «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη μεγάλη υπόσχεση των θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ισχυρές ανοσοθεραπείες».

Πώς λειτουργεί το mRNA εμβόλιο

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο είναι προσαρμοσμένο για κάθε ασθενή και η λειτουργία του είναι να δίνει εντολή στον οργανισμό να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Ένα δείγμα όγκου αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ακολουθούμενη από αλληλουχία DNA και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον όγκο του ασθενούς.

Μια δεύτερη δοκιμή που παρουσιάστηκε στο ASCO, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, διαπίστωσε ότι τα αντικαρκινικά εμβόλια μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την επιβίωση για ασθενείς με καρκίνο του μαστού μετά από χειρουργική επέμβαση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 400 ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Στους μισούς χορηγήθηκε εμβόλιο για την τόνωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος πριν από την επέμβαση.

Μετά από επτά χρόνια, το 81% των ασθενών που έκαναν το εμβόλιο ήταν ακόμη ζωντανοί και χωρίς καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με το 65% εκείνων που είχαν λάβει τυπική φροντίδα.

Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, Δρ Κρίστιαν Σίνγκερ, δήλωσε: «Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό και βαθύ όφελος μακροπρόθεσμης επιβίωσης ενός αντικαρκινικού εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα».

Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός της Cancer Research UK, είπε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής στο μελάνωμα ήταν «εξαιρετικά εντυπωσιακά».

«Είναι τρομερά συναρπαστικό», είπε ο Swanton. «Η νέα προσέγγιση του εμβολίου είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ που θα επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς να θεραπευτούν, ελπίζουμε, ή σε λιγότερους ασθενείς να υποστούν υποτροπή της νόσου. Τελικά θα συμβάλει στη συνεχή βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης τις επόμενες δεκαετίες και περισσότερο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κωνσταντίνος Βασάλος: Σχολίασε για πρώτη φορά τη σχέση της Ευρυδίκης Βαλαβάνη με τον Γρηγόρη Μόργκαν
Ινδία: Προηγείται στην καταμέτρηση ο Μόντι, αλλά όχι με άνετη πλειοψηφία
Chevron Right