Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεάις και ελέγχεται ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο.
Πριν από λίγες μέρες, φωτιές άναψε και η ανακοίνωση του ΠΟΥ πως ενδέχεται στη λίστα με τις «πιθανόν καρκινογόνες ουσίες» θα συμπεριληφθεί το πιο κοινό γλυκαντικό, η ασπαρτάμη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη σημείωσε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με την αλόη και εξήγησε:
«Η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων, εξήγησε η καθηγήτρια. Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας τη φλούδα της αλόης».
Σύμφωνα με την κ. Σαρδέλη, τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.
Αναφορικά με την πόσιμη αλόη σημείωσε πως «πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται τοξικά μέρη του φυτού. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από την φλούδα», ανέφερε.
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πρόκειται για δοσεξαρτώμενα προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
«Παράθυρο ασφαλείας» για την ασπαρτάμη
Αναφορικά με την ασπαρτάμη και την απόφαση που πρόκειται να λάβει ο ΠΟΥ, η Χρύσα Σαρδέλη εξήγησε επίσης ότι δεν είναι η ασπαρτάμη αυτή καθεαυτή, αλλά κάποιοι μεταβολίτες της που ενέχουν κινδύνος για καρκίνο και τόνισε ότι το τεχνητό γλυκαντικό δεν πρέπει να
χρησιμοποιείται από εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους, αφήνοντας ένα παράθυρο ασφαλείας για τη χρήση της.
«”Καθησυχαστική” είναι η πληροφορία ότι ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,5 κιλά ασπαρτάμης την ημέρα για να κριθεί ότι κινδυνεύει από καρκίνο. Η μακροχρόνια και σε μεγάλες ποσότητες χρήση της ασπαρτάμης θεωρείται βλαπτική», κατέληξε η κ. Σαρδέλη.