Παρότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και θα περίμενε κάποιος να έχουν «παγώσει» οι εξελίξεις σε αποφάσεις, εξηγήσεις, αλλαγές και …αντιδράσεις, στην Υγεία γίνονται καθημερινά πολλά και ενδιαφέροντα.
Προσαύξηση ύψους 200 εκατ. ευρώ προβλέπεται σε απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το clawback της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αφορά τα έτη 2022 και 2023. Την ίδια ώρα, διακρίσεις στη χορήγηση των επιδομάτων καταγγέλλουν οι λογοθεραπευτές εξαιτίας της εξαίρεσής τους ως επιστημονικού κλάδου από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που έλαβαν οι νοσοκομειακοί. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής διαμαρτύρεται για άνιση μεταχείριση δεδομένου το επίδομα χορηγήθηκε σε συναφείς ειδικότητες όπως είναι οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και δομές.
«Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους ίδιους λοιμωξιογόνους παράγοντες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από συνθήκες που εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που αντιμετωπίζουν άλλες ειδικότητες που ορίστηκαν ως δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Κώστας Ρόγκας. Στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με το Συντονιστικό δεν λήφθηκε υπόψη ότι οι λογοθεραπευτές που απασχολούνται σε νοσοκομειακές δομές έρχονται σε άμεση και στενή επαφή με ασθενείς «που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, κλινικές COVID‐19 αλλά και άλλες κλινικές των νοσοκομείων, όπως ΜΕΝΝ, Νευρολογικές, Νευροχειρουργικές, Παιδιατρικές, Παιδοψυχιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Παθολογικές, Ογκολογικές, Ψυχιατρικές και Γηριατρικές». Επίσης, η εν λόγω ειδικότητα στο πλαίσιο καθηκόντων της αξιολογεί και κάνει παρεμβάσεις θεραπευτικά σε ενήλικες αλλά και παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι αυτά της σιτιστικής, στοματικής και φωνητικής λειτουργικότητας. Οι λογοθεραπευτές παρεμβαίνουν θεραπευτικά στη πλειονότητα τους στα ίδια περιστατικά με τους συναδέλφους τους εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές. Συνεπώς, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στηλιτεύει την απόφαση για σαφή διάκριση σε βάρος των λογοθεραπευτών και ενώ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις η ΚΥΑ τελικά εκδόθηκε χωρίς να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές.
Προσαύξηση ορίων clawback
Με ΦΕΚ η ηγεσία του ΥΥΚΑ πρόσθεσε 50 εκατ. ευρώ της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2022, για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου και για το 2023 αντίστοιχα 150 εκατ. ευρώ, μέχρι την έκδοση των απολογιστικών στοιχείων των κατηγοριών φαρμακευτικής δαπάνης.
Μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στο ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2022, τα σημειώματα επιβολής clawback για το έτος αυτό θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2022, ανώτατη προσαύξηση 50 εκατ. ευρώ, η οποία κατανέμεται ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης ως εξής:
Α. Ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη (φαρμακεία κοινότητας) ΕΟΠΥΥ.
Β. Ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη Φ.Υ.Κ. (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Γ. Ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων.
Επίσης, προβλέπεται ανώτατη προσαύξηση, ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ για 2023, η οποία κατανέμεται με την παρούσα ανάμεσα στις ανωτέρω κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης ως εξής:
Α. Ποσό 65 εκατομμυρίων ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη (φαρμακεία κοινότητας) ΕΟΠΥΥ.
Β. Ποσό 55 εκατομμυρίων ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη Φ.Υ.Κ. των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Γ. Ποσό 30 ευρώ νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων.
Διευκρινίσεις για εγκύκλιο Γκάγκα
Μέσα σε όλα διευκρινήσεις έδωσε χθες η Αριστοτέλους σχετικά με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι είναι επαρκής αριθμός γιατρών πάντα στα ΤΕΠ…
«Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο αριθμός των γιατρών στα νοσοκομεία είναι ανάλογος με τον αριθμό περιστατικών που εξυπηρετεί συνήθως, σύμφωνα με το υπουργείο. Λαμβάνοντας υπόψη ευρωπαϊκά πρότυπα, το δε αρμόδιο επιστημονικό όργανο, το ΚεΣΥ συνέστησε «όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας γιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας».
Η ηγεσία του ΥΥΚΑ διασαφήνισε ότι η πρόταση του ΚεΣΥ «δεν αφορά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων». Ακόμη, η εν λόγω σύσταση δεν θα έχει επίδραση «στη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό». Η ασφάλεια των ασθενών είναι εξασφαλισμένη βάση αποτελεί «η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα», ενώ οι ιατροί θα μπορούν να ξεκουράζονται, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Η πρόταση του ΚεΣΥ είναι συνυφασμένη με τα μοντέλα συνεργατικότητας και ομαδικότητας «που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».