Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν ακόμη και επιδείνωση των προβλημάτων της υγείας τους, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό, αρκετές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του ιού από τον οργανισμό τους, αφού ο επανειλημμένος μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού έχει αποβεί αρνητικός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προσδιορίσει ως πάσχοντες από το σύνδρομο μακράς νόσησης από κορωνοϊό (σύνδρομο Long Covid) τους ασθενείς εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα που ξεκίνησαν κατά την νόσηση, παραμένουν για διάστημα περισσότερο των 3 μηνών μετά την προσβολή και θα πρέπει να διαρκούν συνεχώς για τουλάχιστον 2 μήνες. Δεν είναι ακόμα όμως πλήρως ξεκαθαρισμένος ο αριθμός των πασχόντων, αφενός γιατί δεν έχει αποσαφηνισθεί επακριβώς ποια ακριβώς είναι όλα τα ύποπτα συμπτώματα που απαρτίζουν το σύνδρομο, αλλά και επειδή δεν έχει γίνει από τις υγειονομικές αρχές μια αντικειμενική επιδημιολογική καταγραφή των πασχόντων. Υπάρχουν αναφορές από τη Μεγάλη Βρετανία για ένα ποσοστό 13,7% ενώ οι υγειονομικές στις ΗΠΑ αναφέρουν το ποσοστό των πασχόντων από Long Covid να κυμαίνεται από 10-15%.
Οι αιτιολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη του συνδρόμου Long Covid δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αποτελεί μια πολυσυστηματική νόσηση αφού πάσχουν ταυτόχρονα πολλά όργανα του σώματος. Κοινός παρονομαστής είναι ότι το σύνδρομο παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες με τα ποσοστά να αυξάνουν στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σημαντική προστασία έχει δειχθεί ότι προσφέρει και ο ειδικός εμβολιασμός ακόμη και με μία δόση. Το σύνδρομο δεν αφορά μόνο εκείνους που έχουν νοσηλευτεί και διασωληνωθεί οι οποίο όμως και κινδυνεύουν περισσότερο.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το Long Covid σύνδρομο είναι ποικίλα και δεν συνυπάρχουν πάντα όλα μαζί. Ως γενικευμένου χαρακτήρα ορίζονται το αίσθημα κακουχίας και εύκολης κόπωσης που δρουν περιοριστικά στην καθημερινή εξυπηρέτηση των αναγκών μας και η δεκατική πυρετική κίνηση που δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμιά άλλη αιτία. Από το καρδιοαναπνευστικό αναφέρεται δύσπνοια, βήχας, άτυπο θωρακικό άλγος και ταχυκαρδίες, ενώ από το νευρολογικό κεφαλαλγίες, αδυναμία συγκέντρωσης («σκοτείνιασμα της σκέψης»), αϋπνίες, ζάλη, διαταραχές όσφρησης και γεύσης, αίσθημα διάχυτων νυγμών («μυρμηγκιάσματα»), καθώς και κατάθλιψη ή άγχος. Από το πεπτικό αναφέρονται διάρροιες και πόνος στο στομάχι, ενώ περιγράφονται αρθραλγίες, μυαλγίες, εξανθήματα και διαταραχές εμμήνου ρύσεως. Η ερευνητική μας ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο που είναι ελεύθερα προσβάσιμο από όλους και που περιέχει όλα τα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το σύνδρομο Long Covid. (https://docs.google.com/forms/d/1NVgaWjXqUAtUF62qYozo3zHSxhh6A-ZRAF7Mu0c_rWw/viewform?ts=62756ab0&edit_requested=true) . Παρακαλούμε λοιπόν όσους το επιθυμούν και έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό προ τριμήνου και περισσότερο, να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια ώστε να συνειδητοποιήσει ο καθένας ξεχωριστά εάν κάποια άτυπα συμπτώματα που έχει μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από τη μελέτη θα υπακούουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και αποτελεί Διπλωματική Εργασία Μεταπτυχιακής φοιτήτριας του ΕΚΠΑ.
Επειδή η Θεραπευτική Άσκηση έχει με επιτυχία εφαρμοσθεί ως συμπληρωματικός θεραπευτικός χειρισμός στην αντιμετώπιση των περισσότερων συμπτωμάτων που απαρτίζουν το σύνδρομο Long Covid, αλλά οφείλονταν σε άλλα προβλήματα υγείας, οργανώσαμε στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς» όπου έχω την τιμή να υπηρετώ ως Πρόεδρος ΔΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης στην υποστήριξη των πασχόντων από Long Covid. Έτσι αφού οι εθελοντές λάβουν το «πράσινο φώς» από την ιατρική μας ομάδα εντάσσονται σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα επιτηρούμενης άσκησης (όπως βλέπετε στη σχετική φωτογραφία) από τους ειδικά εκπαιδευμένους καθηγητές σωματικής αγωγής του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μας. Για τις οδηγίες της άσκησης απευθυνθήκαμε στο Τμήμα της Αθλητικής Αριστείας/Sport Excellence της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που λειτουργεί με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν 30 ασθενείς και όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο εξωτερικό ιατρείο Θεραπευτικής Άσκησης Long Covid. Ελπίζουμε τα πορίσματα που θα εξαχθούν από την ολοκλήρωση της μελέτης να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα τα προγράμματα ειδικής άσκησης να καλύπτονται και από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.