Υγεία

Καρκίνος του μαστού: Πώς προσεγγίζουμε θεραπευτικά τα διάφορα είδη

Φλώρα Σταυρίδη, παθολόγος – ογκολόγος ΜD, MSc, MRCP, διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, διευθύνουσα σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα τον εμφανίσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Ο καρκίνος του μαστού όμως δεν είναι ένας. Εμφανίζεται σε διάφορους τύπους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, φέρνει τους ογκολόγους αντιμέτωπους με πολλούς και διαφορετικούς καρκίνους. Ως εκ τούτου, η εξατομίκευση της θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ασθενούς, συνιστά την κορωνίδα της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Σε γενικές γραμμές, τα βασικά είδη καρκίνου είναι τα εξής:

-Πορογενής καρκίνος. Αφορά σε εντοπισμένους όγκους στον μαστό.

-Πορογενής διηθητικός καρκίνος. Είναι καρκίνος που έχει διηθήσει τους γύρω ιστούς. Τα πιο πολλά περιστατικά καρκίνου (70-89%) ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

-Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. Αφορά το 1-5% των περιπτώσεων και η ιδιαιτερότητά του συνίσταται στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν τα λεμφικά αγγεία, κάνοντας τον μαστό να δείχνει ότι φλεγμαίνει.

-Μεταστατικός καρκίνος του μαστού. Σημαίνει ότι ο καρκίνος που αρχικά εντοπιζόταν στο μαστό, έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

-HER θετικός καρκίνος του μαστού. Στο 20% των περιπτώσεων, ο καρκίνος μαστού υπάγεται σε μια ιδιαίτερη υποκατηγορία, όπου τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν υπερέκφραση του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2).

-Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού. Πρόκειται για τον καρκίνο που είναι αρνητικός σε τρεις υποδοχείς: τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και τον αυξητικό παράγοντα HER2. Είναι ένας δύσκολος στη θεραπεία του καρκίνος. Ακόμη και για αυτόν όμως, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Θεραπεία

Χειρουργείο: Αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας στον καρκίνο του μαστού. Το είδος και η έκταση του χειρουργείου που θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον τύπο του καρκίνου από τον οποίο πάσχετε.

Μετά το χειρουργείο, ακολουθεί συνήθως χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ορμονική θεραπεία ή στοχεύουσες θεραπείες.

Χημειοθεραπεία: Συνίσταται στη λήψη κυτταροτοξικών φαρμάκων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μαζί με αυτά και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Ακτινοβολία: Μετά την ογκεκτομή ή αν υπάρχουν διηθημένοι λεμφαδένες, ενδείκνυται ακτινοβολία στον υπόλοιπο μαστό, η οποία ξεκινά λίγες εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Ορμονοθεραπεία: Η ορμονοθεραπεία μπλοκάρει τα καρκινικά κύτταρα από το να λάβουν τις ορμόνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Στόχος της είναι να καθυστερήσει την ανάπτυξη του όγκου και να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Τα κύρια όπλα στη φαρέτρα της ορμονοθεραπείας είναι οι αναστολείς της αρωματάσης (για τις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση) και η ταμοξιφένη (για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας). Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας και τους αναστολείς CDK4/6, μια νέα τάξη φαρμάκων που χρησιμοποιείται στον ορμονοεξαρτώμενο μεταστατικό καρκίνο του μαστού, αλλά και στην επικουρική θεραπεία του τοπικά προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία.

Πρόκειται για φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα να διακόπτουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Δρουν στα ένζυμα CDK4 και CDK6, που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και εμπίπτουν στην κατηγορία των στοχευτικών παραγόντων, φαρμάκων που ήλθαν να αλλάξουν άρδην το τοπίο στη σύγχρονη Ογκολογία.

Ανοσοθεραπεία: Η ανοσοθεραπεία έρχεται επίσης να προσφέρει επίσης πολλά σε διάφορους τύπους καρκίνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ζ τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα έναντι του HER2 θετικού καρκίνου του μαστού, αλλά και των μεταστατικών μορφών της νόσου, με σημαντικά οφέλη για την επιβίωση των ασθενών και διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Ειδικότερα για τον HER+ καρκίνο του μαστού, η επιστημονική έρευνα οδήγησε στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας και στην ανάδυση ενός νέου θεραπευτικού αλγορίθμου αντιμετώπισης της νόσου. Έτσι, το συγκεκριμένο είδος καρκίνου αποκτά πλέον χαρακτήρα χρονιότητας με εξαιρετικές επιβιώσεις και πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, για τον δύσκολο και ετερογενή τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας νέες, αποτελεσματικές θεραπείες, όπως την ανοσοθεραπεία και τους στοχευτικούς παράγοντες (όπως π.χ. οι PARP αναστολείς), που προσφέρουν στις γυναίκες αυτές παράταση της επιβίωσης, με σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιλογή της θεραπείας

Ο ογκολόγος σας θα προτείνει την κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση η θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη:

* το στάδιο του καρκίνου στο οποίο βρίσκεστε

* τη γενική σας υγεία

* το αν βρίσκεστε ή όχι στην εμμηνόπαυση.

Μπορεί ο καρκίνος να επιστρέψει;

Ναι, κάποιες φορές ακόμη και η καλύτερη θεραπεία μπορεί να αφήσει ένα υπόλοιπο σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία, διαιρούμενα, να δώσουν έναν νέο όγκο. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί στο ίδιο ή σε άλλο σημείο του σώματος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που σήμερα αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά και με άριστη ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αυτοάνοσα νοσήματα: Αυξάνονται ραγδαία και έρευνες ενοχοποιούν το χρόνιο στρες
«Πατσίζουν» και με τον Πάτση: Ούτε τα Πόθεν Έσχες δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια του ο Οικονομικός Εισαγγελέας
Chevron Right