Υγεία

COVID ή μετά COVID εποχή, συνεχίζονται τα προβλήματα στο χώρο του Φαρμάκου και της Υγείας

Editorial – Επιμέλεια αφιερώματος Μαρία Τσιλιμιγκάκη.

Το όνειρο της δημιουργίας μίας λειτουργικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας είναι παλιό και έχει αποτελέσει «πονοκέφαλο» και φιλοδοξία πολλών φιλοξενούμενων στην Αριστοτέλους… Η Ελλάδα παρουσιάζει ωστόσο συγκεκριμένες δυσκολίες στην επίτευξη του εγχειρήματος.

Πρώτα από όλα έχει πολλά νησιά και ορεινές περιοχές με λίγους κατοίκους που έχουν παρόλα αυτά ίδια δικαιώματα στην περίθαλψη. Οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε ένα νοσοκομείο με όλες τις ιατρικές ειδικότητες σε κάθε κωμόπολη και μικρό νησί, αλλά απαιτούν δικαίως να έχουν στη διάθεσή τους βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως είναι αυτές του παθολόγου, του γενικού ιατρού, του και του παιδιάτρου.

Από την πλευρά των γιατρών, είναι σαφές ότι μετά από 6 χρόνια σπουδών και 5 ειδικότητας θέλουν κάποτε να κάνουν απόσβεση κόπου και χρήματος, ζητώντας -τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο- επαρκείς μισθούς και δυνατότητες επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης. Δύσκολο να τους πείσει κάποιος ότι θα τα βρουν αυτά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ή υποαμειβόμενοι από τον ΕΟΠΥΥ…

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται μέσω του ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ αυτών που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω το θέμα και μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές. Ο διάλογος αυτός όμως δεν έγινε πριν ληφθούν οι αποφάσεις αλλά …μετά. Γίνεται δηλαδή τώρα υπό το βάρος της άρνησης των περισσότερων ιδιωτών να μπουν στο θεσμό του προσωπικού ιατρού παρά τις πιέσεις που δέχονται από το υπουργείο και τους πολίτες που φαίνονται να «διψούν» για καλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και ΠΦΥ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αδυναμία κατάργησης του ληστρικού clawback δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα στο χώρο του Φαρμάκου. Διότι ένα μέτρο που επιβλήθηκε από τα μνημόνια ως απέλπιδα λύση ώστε να μην λείψουν φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς, τώρα χρονίζει και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε πολυεθνικοί φαρμακευτικοί κολοσσοί να έχουν στρέψει με το βλέμμα τους στην Ελλάδα ζητώντας μειώσεις προϋπολογισμών, μειώσεις προσωπικού και άλλα παρόμοια μέτρα από τις θυγατρικές τους εταιρίες στη χώρα μας ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση…

Στο πεδίο της πανδημίας, τα νέα στελέχη του SARS-C0V-2 που «ξεπηδούν» κάθε τόσο σε διάφορες γωνιές της Γης και φτάνουν και στη χώρα μας, δεν μάς αφήνουν περιθώριο να ισχυριστούμε ότι η πανδημία τέλειωσε. Απλά άλλαξε χαρακτηριστικά και σε αυτό συνέβαλαν τα εμβόλια, όσο κι αν υπάρχει μία τάση να υποβιβάζουμε την προσφορά τους. Παρόμοια συμβολή έχουν σε θεραπευτικό επίπεδο και τα αντιικά και άλλα φάρμακα που παρασκευάστηκαν το περασμένο διάστημα. Το ίδιο και η εμπειρία που απέκτησαν οι γιατροί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η ουσία όμως είναι ότι άνθρωποι καθημερινά συνεχίζουν να μολύνονται και να επαναμολύνονται, να ασθενούν αρκετά σοβαρά, να απουσιάζουν από την εργασία και τα σχολεία τους, να μολύνουν άλλους ενώ κάποιοι -ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες- χάνουν και τη ζωή τους.

Σε αυτό το αφιέρωμα Υγείας του iEidiseis έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε θέματα που αφορούν την υγεία μας ολιστικά και όχι μόνο ως προς την πανδημία, αλλά και να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανώς έχετε γύρω από το πιο ακριβό αγαθό.
Καλή ανάγνωση!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο προσωπικός ιατρός θα είναι ο σύμβουλος υγείας κάθε πολίτη
Το ΜέΡΑ25 καλωσόρισε την Αλεξάνδρα Κορωναίου
Chevron Right