Υγεία

Εκτίναξη κρουσμάτων παρά το lockdown: Οι τέσσερις λόγοι κατά Κικίλια – Κοτανίδου

Η κακοκαιρία, η χαλάρωση, οι πορείες αλλά και ο τρόπος εξάπλωσης και καταγραφής των κρουσμάτων βρίσκονται μεταξύ των λόγων πίσω από την αύξηση τους, παρά την επιβολή σκληρού lockdown σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια. «Δε ξέρουμε ακόμα για πόσο θα συνεχιστεί το lockdown», λέει η Κοτανίδου.

Γιατί ενώ βρισκόμαστε σε lockdown – με λιανεμπόριο και σχολεία κλειστά σε σειρά περιοχών, μεταξύ των οποίων η «κόκκινη» Αττική – τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα; Και αν τα πρόσθετα μέτρα δεν αποδίδουν, γιατί άνοιξε ήδη η συζήτηση για την παράτασή τους;

Απαντώντας στα δύσκολα ερωτήματα αυτά, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για την επιδημία, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, «έδειξαν» τη διαφορά ημερών με την οποία αποτυπώνεται η διασπορά του κορονοϊού, τη «χαλαρότητα» των πολιτών σε ότι αφορά την τήρηση των περιορισμών, τις πορείες, αλλά και στη «Μήδεια».

«Αυτό το οποίο συνέβη πριν από δύο εβδομάδες, πριν από 15 ημέρες, ερχόμαστε να το δούμε στην κοινωνία σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των κρουσμάτων και μετά βέβαια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα Νοσοκομεία μας, στις νοσηλείες Covid και μετά στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας και πρέπει να μπουν σε μία ΜΕΘ ή ενδεχομένως να διασωληνωθούν», δήλωσε αρχικά ο κ. Κικίλιας, εξ ου και «η Επιτροπή μελετά την πορεία της νόσου και προσπαθεί να προβλέπει τι θα γίνει σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε ημέρες, είκοσι ημέρες».

«Αυτή η αλληλουχία δικαιολογεί αυτή την αύξηση», σημείωσε, αν και υπήρχαν και άλλα επί μέρους θέματα, συνέχισε, όπως η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας: «Τα θέματα αυτά προκύπτουν πάντα τους χειμερινούς μήνες, με μεγάλη ένταση και κακοκαιρία στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, τις τελευταίες μέρες».

Επιπλέον, «υπάρχουν οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν προσέχουν», ενώ «υπήρξαν και πορείες με διάφορα αιτήματα και για διάφορους λόγους», πρόσθεσε ο υπουργός, μιλώντας για γεγνότα που «πάντα θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία».

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών λοιπόν, αλλά και της κινητικότητας – «όταν αυξάνεται η κινητικότητα δυστυχώς σε αυτό τον ιό το μάθαμε αυξάνονται και τα κρούσματα» – αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.913 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 2.147 είχαν επιβεβαιωθεί την Τρίτη.

Η κ. Κοτανίδου επεσήμανε, από την πλευρά της, πως «δεν ξέρουμε τι κρούσματα θα είχαμε αν είχαμε σταματήσει το lockdown νωρίτερα ή αν δεν το είχαμε εφαρμόσει», δικαιολογώντας, με τον τρόπο αυτό, τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για την καραντίνα.

Από την άλλη, «αυτή τη στιγμή, το καταλαβαίνουμε όλοι, ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως έκανε στην αρχή Μάρτιο, Απρίλιο του 2020. Όλοι σήμερα κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, είμαστε αρκετά πιο χαλαροί», ανέφερε.

«Καμπανάκι» έκρουσε και για τους εμβολιασθέντες, οι οποίοι ενδέχεται να νοιώθουν «πιο σίγουροι», όπως είπε, και να μη τηρούν, επομένως, με την προσήκουσα προσήλωση τα μέτρα.

«Για αυτό το lockdown δεν ξέρουμε ακόμα για πόσο ακριβώς θα συνεχιστεί. Όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα τα οποία έχουμε αναφέρει εκατομμύρια φορές, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το lockdown», κατέληξε.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

1.913 νέα κρούσματα επιβεβαίωσε το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, επί 49.215 τεστ (22.523 μοριακά και 26.692 rapid), λιγότερων δηλαδή ελέγχων σε σχέση με την Τρίτη. 

Προκύπτει, μάλιστα, πως η ημερήσια θετικότητα αυξήθηκε, στο 3,89%, έναντι 3,86% χθες, με τον δείκτη να πλησιάζει το λεγόμενο «όριο συναγερμού» (4%).

Σημειώνεται πως από τα παραπάνω κρούσματα, τα 869 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα 200 είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολό τους, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, οι μολύνσεις έφτασαν τις 184.686.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε απόψε πως τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95 (95%Crl: 0.21-1.70).

Ανησυχητική είναι και η εικόνα σε σχέση με τους «σκληρούς» δείκτες της υγειοονμικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 28, ενώ έχουν καταγραφεί 6.371 θάνατοι συνολικά. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 – όσοι και χθες – αριθμός που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την πίεση στις ΜΕΘ.

Τέλος, οι νέες εισαγωγές (σ.σ. απλές κλίνες) ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 304 (ημερήσια μεταβολή +1.67%) το περασμένο 24ωρο, περισσότερες από τα εξιτήρια (216), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς ανά ημέρα, κατά τον ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γ. Βλάχος: Έτοιμα κι άλλα θύματα να καταθέσουν κατά του σκηνοθέτη - Περιμένουμε τις μηνύσεις
Ο καιρός αύριο Πέμπτη 25/2
Chevron Right