Με την τεχνητή νοημοσύνη να διεισδύσει σε όλους τους τομείς του επιχειρείν και την Επιστήμης, το φάρμακο, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και η Υγεία δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα, πόσο δε μάλλον που βρίσκονται σε μία πολυετή δύνη αλλαγών και οικονομικής αστάθειας που σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξή της δημιουργεί ζητήματα απρόσκοπτης, ίσης πρόσβασης από όλους του ασθενείς!
Στο πλαίσιο αυτό, η επιμόρφωση των στελεχών του τομέα για τα νέα δεδομένα στο πεδίο τους, είναι πια επιβεβλημένη αν θέλει κάποιος να μπορεί να μιλάει στοιχειωδώς την ίδια «γλώσσα» με τους συνεργάτες του διεθνώς. Κι από αυτό δεν εξαιρούνται, αντιθέτως είναι επιβεβλημένη η συνεισφορά τους, οι ίδιοι οι λήπτες υπηρεσιών υγείας και θεραπειών, δηλαδή οι ασθενείς!
Ολοκληρώθηκε η 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non – Market Access, με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις και Εξελίξεις στην Πρόσβαση των Ασθενών στις Θεραπείες τους», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.).
Η ημερίδα απευθυνόταν σε στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των κρατικών/ρυθμιστικών φορέων στον τομέα της Υγείας, σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και γενικότερα σε όσους θέλουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των διαδικασιών πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους και του αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο ορίζει την κυκλοφορία των υφιστάμενων και μελλοντικών τεχνολογιών υγείας.
Οι συμμέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με:
- τις εξελίξεις στους βασικούς πυλώνες πρόσβασης στο φάρμακο, όπως η έγκριση, η τιμολόγηση, η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, η αποζημίωση, η συνταγογράφηση και η χρηματοδότηση
- τα ΜΥΣΥΦΑ και τις διαδικασίες πρόσβασης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- τα μοντέλα κατ’ εξαίρεση πρόσβασης στις θεραπείες, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.)
• την κεντρικοποίηση των προμηθειών στο χώρο της υγείας μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) - την καινοτομία και την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας και
- τις προκλήσεις και τις δεξιότητες των στελεχών που απασχολούνται στον τομέα της πρόσβασης στις τεχνολογίες υγείας
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Α. κ. Χρήστος Μαρτάκος, τόνισε ότι αποστολή της ΕΛ.Ε.Μ.Α. είναι να καθιερωθεί ως η ηγετική επιστημονική και επαγγελματική ένωση, που θα αναδείξει και θα διευρύνει το ρόλο του Market Access στο χώρο των φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Επισήμανε δε ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα τμήματα που ασχολούνται με την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους έχουν αναδειχθεί ως τα σημαντικότερα μετά τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε μια φαρμακευτική βιομηχανία.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «θεωρώ υποχρέωσή μου, ως υπουργός Υγείας, να είμαι παρών σε σημαντικές προσπάθειες. Ειδικά την προσπάθεια της ΕΛ.Ε.Μ.Α. για την εκπαίδευση του Market Access τη θεωρώ κομβικής σημασίας και πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε».
Ο ΥΥΚΑ αναφέρθηκε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ότι έχει κομβικό ρόλο στο να εξασφαλισθεί η παροχή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι είναι σημαντική η προσπάθεια της Ελληνικής Ένωσης Market Access να εξηγήσει «τι είναι το market access και πόσο σύνθετο πράγμα είναι, καθώς το φάρμακο είναι μια πολύ σύνθετη αγορά με πολλές διαφορετικές παραμέτρους».
Στο πλαίσιο των επιμέρους θεματικών ενοτήτων της Ημερίδας οργανώθηκαν 3 επιστημονικά πάνελ:
- Μηχανισμοί πρόσβασης και διάθεσης Φαρμάκων & Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.
- Η πρόσβαση στην Καινοτομία και στα Δεδομένα Υγείας .
- Market Access: Προκλήσεις και Δεξιότητες.
Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία με θέμα «Artificial Intelligence: Πώς η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον κλάδο της Υγείας;», που παρουσίασε την επίδραση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.