Σε γνωστά, φθηνά φάρμακα για συνηθισμένες παθήσεις παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία χαρακτήρισε το πρόβλημα ως παγκόσμιο…
«Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών ελλείψεις. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Και επειδή υπάρχουν άλλα ακριβότερα που κάνει η ίδια εταιρεία, παύει να παράγει αυτά τα φάρμακα που είναι πολύ φτηνά και της αφήνουν πολύ μικρό κέρδος. Τέτοιες ελλείψεις, δυστυχώς, έχουμε σε πολύ απλά φτηνά φάρμακα, που όμως είναι απαραίτητα για τον κόσμο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο ΕΟΦ έχει επιβάλλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο απαγόρευση εξαγωγών σε 79 φάρμακα για να αντιμετωπιστεί στο πρόβλημα αλλά αυτό δεν φαίνεται προσωρινώς να είναι αρκετό…
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε συζητήσει και με τον ΕΟΦ και με τον ΙΦΕΤ. Υπάρχει για ορισμένα από τα σκευάσματα αυτή η παγκόσμια έλλειψη που οφειλόταν και σε παραγωγή από χώρες που λόγω πανδημίας έκλεισε η παραγωγή τους, αλλά και στη μεταφορά της πρώτης ύλης για να γίνουν τα φάρμακα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε για ορισμένα φάρμακα» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας…
Προ δύο ημερών προηγήθηκε η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οπωσδήποτε υπάρχει μία πίεση με το clawback, αλλά από την άλλη πλευρά σε όλες τις χώρες γίνονται διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι και με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του προϋπολογισμού θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», είχε πει ο υπουργός Υγείας και συνέχισε αναλύοντας τις αιτίες του προβλήματος οι οποίοι είναι οι ακόλουθες:
-
Παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
-
Ενεργειακή κρίση, η οποία επιτείνει το πρόβλημα, λόγω απουσίας πρώτων υλών.
-
Απροθυμία παραγωγής φαρμάκων, τα οποία είναι χαμηλού κόστους και όχι μόνο στην Ελλάδα.
-
Το φαινόμενο «σκούπα» στα φαρμακεία, όπου κρατιούνται φάρμακα.
-
Η τάση της Φαρμακοβιομηχανίας να τροφοδοτεί την αγορά με το «σταγονόμετρο», όταν παρατηρούνται παράλληλες εξαγωγές.
Και ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, για να επικαιροποιηθεί η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.
Πάντως, από την αγορά λείπουν το τελευταίο διάστημα περί τους 200 κωδικούς που καλύπτουν όλο το φάσμα των ασθενειών. Από σκευάσματα που αφορούν χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η επιληψία, οι ψυχικές παθήσεις, ως αντιπηκτικά, παυσίπονα και αντιβιοτικά.