Υγεία

Ταμπόν και θάλασσα: Μύθοι και αλήθειες για το καλοκαίρι

Με τη σωστή ενημέρωση και αν δεν το έχει απαγορέψει ο γυναικολόγος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πάτε για κολύμπι στη θάλασσα αν έχετε περίοδο.

Ιδανική λύση στις γυναίκες για να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και τις μέρες της περιόδου, έχει δώσει το ταμπόν. Οι προβληματισμοί ωστόσο ακόμα και σήμερα, από πολλές γυναίκες γύρω από αυτό το θέμα συνεχίζουν να υπάρχουν και δεν είναι λίγες εκείνες που διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν για κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα, καθώς έχουν ακούσει ότι «παθαίνεις μόλυνση», ότι «σου κόβεται η περίοδος» ή «θα κρυώσει η κοιλιά σου». 

Τηρώντας σωστή υγιεινή όμως και ακολουθώντας τις συμβουλές του γυναικολόγου της, μια γυναίκα δεν έχει κανέναν λόγο να μην χρησιμοποιήσει το ταμπόν. 

Ειδικά για τη θάλασσα, το ταμπόν θα πρέπει να αλλάζει πριν και αφού βγεις από τη θάλασσα ή την πισίνα. Καλό θα ήταν επίσης να αλλάξεις και μαγιό.

Το ταμπόν δεν απορροφά υπερβολικές ποσότητες νερού κατά το κολύμπι. Και επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής, αφού «φουσκώνουν» όσο επιτρέπει το σώμα της κάθε γυναίκας.

Ο γενικός κανόνας θέλει το ταμπόν να μην μένει περισσότερο από 8 ώρες αλλά και να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Το κορδόνι είναι σχεδόν απίθανο να σπάσει, αλλά ακόμα και αν σε ένα τέτοιο απίθανο σενάριο συμβεί αυτό, τότε ο γυναικολόγος σας μπορεί να το αφαιρέσει πολύ εύκολα.

Όσο για το εάν «κόβεται η περίοδος», αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να μειωθεί λίγο η ροή, ωστόσο, οποιαδήποτε σημαντική μείωση στη ροή θα είναι παθολογική και όχι λόγω του μπάνιου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι εάν «αισθάνεστε» το ταμπόν, ή αν σας ενοχλεί, τότε δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. 

Οδηγίες για τη χρήση του ταμπόν

Όπως αναφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών:

Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί, η χρήση ταμπόν είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται οι οδηγίες ορθής χρήσης και λαμβάνονται οι σχετικές προφυλάξεις. Η χρήση ταμπόν λοιπόν, εφόσον γίνεται σωστά, έχει μικρές πιθανότητες πρόκλησης λοιμώξεων, αντίστοιχες με αυτές που έχει και η χρήση της σερβιέτας. Το σημαντικότερο είναι να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης καθώς και οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την τοποθέτησή του, η αντικατάστασή του κάθε 6 ώρες το πολύ (2-3 ώρες τις μέρες με έντονη ροή) και η χρήση του μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ένας δημοφιλής «μύθος» σχετίζεται με την πρόκληση τραυματισμού στα τοιχώματα του κόλπου από το ταμπόν, γεγονός που είναι σχεδόν απίθανο αφού είναι φτιαγμένο από απαλό, χειρουργικό βαμβάκι. Όταν το ταμπόν τοποθετείται σωστά, δεν πρέπει να το αισθάνεστε. Εάν υπάρχει ενόχληση σημαίνει ότι δεν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ανασφάλεια σχετικά με την απορροφητικότητα και τη σταθερότητα του ταμπόν, θεωρώντας ότι δεν παρέχει τη σιγουριά της σερβιέτας. Το ταμπόν, όταν τοποθετηθεί σωστά, είναι απολύτως απορροφητικό και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος να σπάσει το σχοινάκι και να μην μπορεί να αφαιρεθεί. Επίσης, το ταμπόν δεν «χάνεται» μέσα στο σώμα, όπως πολλές γυναίκες φοβούνται. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να το αφαιρέσετε, μπορεί να το αφαιρέσει ο γυναικολόγος σας εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε το ίδιο ταμπόν παραπάνω από το ενδεικνυόμενο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που το ταμπόν χρησιμοποιείται για να μπορέσετε να κολυμπήσετε στη θάλασσα, καλό είναι να αλλάζετε ταμπόν και μαγιό πριν και μετά το μπάνιο.

Σίγουρα πολλές γυναίκες θέλουν να χρησιμοποιούν το ταμπόν κατά τη διάρκεια του ύπνου για επιπλέον ασφάλεια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο καλό είναι αυτό να αποφεύγεται, καθώς όπως προαναφέραμε, το ταμπόν συνιστάται να αντικαθίσταται συχνά, καθώς όσο παραπάνω μένει στον κόλπο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας μολύνσεων.

Όπως αναφέρεται και στις οδηγίες χρήσης, ο σημαντικότερος -αλλά σχετικά σπάνιος- κίνδυνος είναι η πρόκληση του επονομαζόμενου Συνδρόμου Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ). Πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση η είδηση ότι μία Βρετανή φοιτήτρια παρέλυσε για ένα διάστημα επειδή ξέχασε το ταμπόν για 9 ολόκληρες μέρες. Το τοξικό σοκ προκαλείται από σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια που ζουν κανονικά στο δέρμα, στη μύτη και στο στόμα χωρίς να προκαλούν λοίμωξη. Ωστόσο, όταν μπουν στο αίμα απελευθερώνουν δηλητηριώδεις τοξίνες, οι οποίες προκαλούν σοβαρές βλάβες στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και διαφόρων οργάνων του σώματος.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ξαφνικός υψηλός πυρετός, εξάνθημα κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα, εμετοί ή/και διάρροιες, έντονος πόνος στους μύες, κεφαλαλγία, απώλεια προσανατολισμού και χαμηλή πίεση. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Ο Αντώνης Ρέμος δεν δήλωνε 50.000 ευρώ»: Αποκαλύψεις για την υπόθεση φοροδιαφυγής
ΣτΕ: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Πικραμένος
Chevron Right