Μπροστά σε μια έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων, με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30%, οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να φορούν μάσκες. Τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός.
Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κρουσμάτων Covid-19 έφεραν οι γιορτές. Μάλιστα, καθώς η εορταστική περίοδος είναι σε εξέλιξη, οι ειδικοί αναμένουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά τις γιορτές. Εξ ου και χρειάζεται προσοχή, ειδικά από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ανησυχία για νέα υγειονομική κρίση με την μετάλλαξη JN.1
Όπως μετέδωσε το iEidiseis, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση και στείρα αισιοδοξία, λόγω της υποπαραλλαγής του κορονοϊού JN.1. Με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του SARS-CoV -2 δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 20% όσων θα έπρεπε, την τελευταία εβδομάδα έχουμε σταθερά στο ΕΣΥ, κάθε μέρα, 200 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και μόλις 150 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι νοσηλευόμενοι με τη νόσο αυξάνονται κατά 50 καθημερινά.
Κάπως έτσι, σήμερα στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες 1.390 απλές κλίνες και περίπου 260 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 68 διασωληνωμένοι.
Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1
Με αυτά τα δεδομένα, η σύσταση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία από εργαζόμενους και επισκέπτες και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, είναι το λιγότερο, δεδομένου ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας τουλάχιστον μία εβδομάδα εορτασμών, συνάξεων και πάρτι.
Την ίδια ώρα, όποιος χρησιμοποιεί λεωφορεία και metro μπορεί να βεβαιώσει ότι ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες αιχμής οπότε κι επικρατεί το αδιαχώρητο, μάσκα φοράει ένας στους 4 ή 5 και οι μισοί βήχουν. Η Επιτροπή συστήνει τη χρήση μάσκας και σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά είναι αρκετοί αυτοί που δεν θα συμμορφωθούν, όπως άλλωστε συνέβη στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αύξηση των περιστατικών στα επείγοντα των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει σε αναμονές ασθενών που ξεπερνούν ακόμη και τις 8 ώρες.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει:
- Στον Ευαγγελισμό στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Έχουμε αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Εισήχθησαν στην τελευταία εφημερία περί τους 8 ασθενείς με γρίπη Η1Ν1, ενώ οι προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 80%. Στα χειρουργικά περιστατικά παρατηρείται μείωση.
- Στο Αττικό νοσοκομείο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 ασθενείς και εισήχθησαν οι 180. Αυξημένες είναι οι προσελεύσεις ασθενών με covid-19 και οι εισαγωγές τους. Παρόλα αυτά, στο Αττικό δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.
- Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες και εδώ οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις, κατά 25%. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.
- Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία. Τα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις έχουν αυξηθεί 30%. Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.
- Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, έχει αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με COVID -19 και των εισαγωγών που ξεπερνούν τους 30 ασθενείς. Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.
- Στα Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές. Νοσηλείες.
Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κοροναϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς με COVID -19.
Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες οι 868 κλίνες. Κενές είναι 201 κλίνες.
Σημειώνεται ότι πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες, που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Προσλήψεις για να μην δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων της χώρας ξεπερνούν τις 8 ώρες.
«Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού. Και τώρα μπαίνει ο χειμώνας.
Το προσωπικό στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων, προσλήψεις δεν γίνονται και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.)
Χρειάζεται ενίσχυση των νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ, ενώ και ο κόσμος πρέπει να προσέχει επίσης. Δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα. Το ξεχάσαμε», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Μάσκα σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ – Τι λένε οι ειδικοί
Η έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και των κρουσμάτων κορονοϊού σήμαναν συναγερμό στην Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων, που επαναφέρει την πρόταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ήδη, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι φορούν μάσκες σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ (μετρό και λεωφορεία) και γενικότερα σε χώρους που έχει πολύ κόσμο.
Έτσι, το μεσημέρι της Πέμπτης (28/12) συνεδρίασε η Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος το «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας νέα πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.
Αναλυτικότερα, ενόψει των ημερών της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες οι μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι ειδικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστοί χώροι, αλλά και κατά την επίσκεψή τους σε υγειονομικές μονάδες, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε συνιστά σύσταση, όπως σημειώνεται. Αλλά θεωρείται καλό ως μέτρο προφύλαξης.
Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση αντιικών όπου κρίνεται απαραίτητο και εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.
Τι λένε για τη χρήση μάσκας
Σχετικά με το θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει, μάλιστα ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να επαναφέρουν το μέτρο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.
Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς μόνο ένας στους 10 που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες το έχει κάνει.
Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν μετά τις γιορτές, καθώς αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς σε κλειστούς χώρους.
Η διασπορά του κορονοϊού σημειώνει έξαρση και έχει φέρει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως.
Τζανάκης: Πανσπερμία ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε πως «υπάρχει πανσπερμία ιώσεων με πρωτοκαθεδρία του κορονοϊού και της γρίπης που προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές».
Εξήγησε παράλληλα, ότι πρόκειται για άτομα «συνήθως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους», κάτι που όπως είπε «θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο».
Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «οι θερμοκρασίες είναι καλές για την εποχή, αλλά συγχρωτιζόμαστε για να ψωνίσουμε και να κινηθούμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι αναπνευστικοί ιοί σε μεγάλη κλίμακα».
Τόνισε δε, πως μετά τις γιορτές «αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιώσεων και θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να προστρέξουν να εμβολιαστούν».
Ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε «τα μικρότερα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σ’ όλη αυτή τη γκάμα των ιώσεων», αλλά και «όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες, καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα», τονίζοντας «ιδίως όσοι πάσχουν από κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης».