Υγεία

Έλεγχος κατά τη γέννηση για σπάνιες παθήσεις

Τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος σπάνιων παθήσεων κατά τη γέννηση.

Περισσότερα από 6.000 είναι τα καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής σπάνια νοσήματα που ταλαιπωρούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες παγκοσμίως. «Χέρι- χέρι» με τα σπάνια νοσήματα πάνε και τα «ορφανά» φάρμακα που επειδή απευθύνονται σε λίγους και είναι καινοτόμα, αποτελούν και πανάκριβες θεραπείες που συνήθως ελέγχουν τα συμπτώματα αλλά δεν εξαφανίζουν τη νόσο που είναι γενετικής αιτιολογίας! Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι για να λάβει διάγνωση ένα παιδί με σπάνιο νόσημα περνούν χρόνια και σπαταλούνται πόροι και …αντοχές εκ μέρους της οικογένειας!

Τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος σπάνιων παθήσεων κατά τη γέννηση. Την έρευνα διεξήγαγε η ομάδα του προγράμματος Rare Barometer της EURORDIS σε 5.569 ασθενείς από 50 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, της οποίας το ερωτηματολόγιο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες,  ήταν: 

  • Ποσοστό μεγαλύτερο από 70% θα ήθελε η σπάνια πάθησή τους να έχει διαγνωστεί κατά τη γέννηση, ενώ αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που είναι γονείς παιδιών που ζουν με σπάνια πάθηση (82%) ή ζουν με σπάνια παιδιατρική πάθηση (73%).
  • Ο γενικός πληθυσμός είναι σε μεγαλύτερο βαθμό υπέρ του νεογνικού ελέγχου (84%) από τα άτομα που ζουν με την πάθηση και τα μέλη της οικογένειάς τους (70%)
  • Τι 90% υποστηρίζουν τον νεογνικό έλεγχο για οποιαδήποτε σπάνια πάθηση εάν αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωσή της, να βελτιώσει την αναγνώριση σχετιζόμενων αναπηριών ή να προλάβει την πρόκληση βλάβης στο νεογνό.
  • Το 82% των γονέων των ατόμων που ζουν με σπάνια πάθηση θα ήθελαν το παιδί τους να έχει διαγνωστεί κατά τη γέννηση.
  • Το 63% των ατόμων που ζουν με σπάνια πάθηση θα ήθελαν να έχουν διαγνωστεί κατά τη γέννηση.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες υποστηρίζουν τον νεογνικό έλεγχο για όλες τις σπάνιες παθήσεις, ακόμη και εάν δεν θα ήθελαν η σπάνια πάθησή τους να έχει διαγνωστεί κατά τη γέννηση.

Το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σπάνια πάθηση θα έπρεπε να ελεγχθεί  κατά τη γέννηση εφόσον:

  • Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη διάγνωση, προς όφελος του ατόμου και των φροντιστών της οικογένειάς του.
  • Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που ζει με τη σπάνια πάθηση να αναγνωριστούν καλύτερα οι αναπηρίες του, να έχει πιο ικανοποιητική κοινωνική υποστήριξη και να ζει αυτόνομα.
  • Η πάθηση μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση και να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης μέσω πρακτικών πρόληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ασφαλιστικό: 8 νάρκες στα όρια ηλικίας και τις αποδοχές
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τον ληστή της Αρκαδίας: Ήταν στην απαγωγή Παναγόπουλου - Στο μικροσκόπιο 4 κινητά
Chevron Right